Media-Mangel: Je Echte Leeftijd

Luc (LvanLier)

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor het SBS6-Programma Je Echte Leeftijd.

Je bent een uit Engeland overgevlogen mentale afvalbegeleidingscoach, en je vraagt aan een kind van 11 of je streng of juist soepel moet zijn tegen haar ouders. Kijk, dan ben je wat mij betreft al gediskwalificeerd als het gaat om het op een fatsoenlijke manier je werk doen. Een kind van 11 uithoren en daarmee medeplichtig maken aan alles wat er gebeurt. Het valt niet mee, nog iets positiefs te zeggen over een programma, als dit zo'n beetje de openingsscène is.

Helaas. Niet alleen het begin, maar ook de rest van het programma was beslist beneden peil. Je Echte Leeftijd: het zoveelste programma over dikke mensen die wel een paar kilootjes mogen afvallen. Moddervette mama van 39, tamelijk mollige papa die eveneens 39 jaar is, dikke dochter van 13 en de al eerder genoemde dunne dochter van 11.

Wat inleidende praatjes met mentaal afvalbegeleidingscoach Steve Miller. Over mama die "die dikke mevrouw" wordt genoemd. Dooddoeners, zoals papa die vindt dat hij wel wat meer zou mogen bewegen. Schokkende beelden van gezinsleden die grote hoeveelheden ijs naar binnen schrokken. Quasi-wetenschappelijk gelul over calorieën. Prietpraat, want jij en ik weten natuurlijk allang dat aankomen of afvallen het verschil is tussen wat je eet en wat je beweegt. Maar nee, de hele familie wordt op sleeptouw genomen. Naar Prescan. Een soort nepziekenhuis, waar je je kan laten nakijken. Voor een deel gevestigd in Duitsland, altijd handig qua omzeilen van Nederlandse regelgeving. Al eens flinke bonje gehad met de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Bij Prescan worden wat onderzoekjes gedaan, en wordt de familie de stuipen op het lijf gejaagd met een zogenaamde levensverwachting. U wordt maar 64 jaar oud, als u zo doorgaat. En als we kijken naar uw uitslagen, bent u geen 39, maar eigenlijk 53. En voor uw sportiviteit krijgt u rapportcijfer 4.

Arme familie. Noodgedwongen wordt iedereen afgebeuld in een fitnesscentrum. En de moddervette mama wordt meegenomen voor een openhartige boswandeling met meneer de mentale afvalbegeleidingscoach. Daarna moet het arme mens een steen door een spiegel gooien, om afscheid te nemen van het verleden. Flauwekulpsychologie van de koude grond. Het is mij sowieso een raadsel, hoe die Steve Miller het in zijn hoofd haalt om tegen die mensen te zeggen: "Ik zeg dit tegen je als vriend." Vriend? Hou op. Steve zit straks bulderend van de lach weer in het vliegtuig naar Engeland, een paar duizend euro rijker. Vriend... Als een wildvreemde tegen mij "Ik zeg dit tegen je als vriend" zou zeggen, trek ik z'n kop eraf!

Nou ja, na veel leed op de roeimachine en weggegooid eten, en een tweede stiekem gesprekje van beroepsgluiperd Steve Miller met het elfjarige kind, gaat de hele club een maand later weer naar Prescan. Ze zijn fitter, hun levensverwachting is toegenomen en hun rapportcijfer qua sportiviteit is opgekrikt naar een ruime voldoende. En om de goede afloop te vieren, mag de hele familie gratis een jaar gebruik maken van Health Club Veenendaal. Met dank aan de afvalbegeleidingscoach. Bij dat woord denk ik meer aan de dienstindeler van de vuilophaaldienst, maar goed...

Je raadt het al. De sponsors van het programma: Prescan en Health Club Veenendaal. Je Echte Leeftijd. Woensdagavond op SBS6. Nee, ik kijk niet meer. Ik ga liever een blokje om.