Amerikanen: plunderaars van de wereld.

Dick (Bornfree)

De Republikeinen in Amerika slopen de financiële wereld en alles wat een normaal mens erin nodig heeft. Geld. Normale mensen kopen er brood van, laten hun kinderen studeren en verzekeren zich met een relatief klein bedrag per maand tegen al te hoge ziektekosten. Heel veel normale mensen geven aan armen en zijn begaan met hen. Wij hebben op een bepaald moment in de geschiedenis geld geaccepteerd als ruilmiddel om te overleven. Om aan geld te komen zul je een tegenprestatie moeten doen naar een ander mens. Zo werkt het, zo werkte het tot voor kort in Amerika.

Nu is geld een politiek middel geworden, een politiek kamp, in dit geval de democraten, in een kwaad daglicht te zetten. Persoonlijk word ik er kotsmisselijk van te zien hoe Republikeinen hun rijkdommen proberen te beschermen. Even kort door de bocht: de Democraten hebben gevochten voor een ziektekostenverzekering voor iedere Amerikaan. Het zal er nooit zo uitzien zoals Bill Clinton het bedoelde. Zesenveertig miljoen Amerikanen hebben een ziektekostenverzekering. Er zijn inmiddels zo veel compromissen geaccepteerd door de Democraten dat de kracht er absoluut uit is. Voor de Republikeinen is het spel van de dollars, het er zo veel als mogelijk van te hebben.

Dinsdagochtend 2 augustus 2011 om 6 uur ’s ochtends is het Amerikaanse schuldenplafond bereikt. Dat wat de Amerikaanse overheid mag lenen. En alhoewel de Democraten bijna alle wensen hebben ingewilligd van de Republikeinen zijn zij nog steeds bereid het rode stoplicht aan te zetten. De overheid zal pensioenen en andere uitkeringen niet meer kunnen betalen. Het Amerikaanse volk mort en beschuldigt beide kampen van onverzettelijkheid. Maar het zijn de haviken in Washington die doorzetten, de Republikeinen. Het onfatsoenlijkste politieke volk dat we op deze aarde kennen. Ze verschuilen zich in de The Tea Party, afgeleide van de Boston Tea Party 1765. Het behelsde een belastingheffing door de Britten op thee in Boston. De Amerikaanse kolonisten van toen schaar ik gelijk met de idealisten van nu in Amerika die tegen belastingverhogingen zijn, tegen een ziektekostenverzekering voor iedereen. Het liberalistische conservatieve kamp draait straks de wereld de nek om. En dan met name die laatste groep, de conservatieven. De grote beschermers van oud geld in Amerika. Ieder voor zich en God voor ons allen is de zin en betekenis die vlees geworden zijn. Als je geld hebt ben je iemand zo niet dan ben je een kakkerlak die de samenleving geld kost in plaats van opbrengt.

Plunderaars van de wereld. Hoezo? Mocht het zo zijn dat er geen akkoord komt voor dinsdagmorgen dan zal de hele wereld dat voelen, met name de financiële. Maar hé, who cares, ze hebben hun ‘plastic’ (creditcards) nog, ze kunnen er onbezorgd op los leven. En net als bij de Grieken, iemand anders draait er wel voor op. Ze hebben de wereld in de tang, want wat kun je in godsnaam doen? Uit de euro? Weet dan wel dat de gulden er niet zo heel veel toe zal doen in de wereld, de euro wel. En wat met de Amerikanen? Zij zullen de wereld meetrekken in hun val, niets zal meer hetzelfde zijn. Uiteindelijk zal ook uw opgebouwd vermogen voor welk doel dan ook verdampen in de financiële wereld.

Hebzucht,

je zal de wereld voorgoed
veranderen,
de zucht naar hebben en houden
verkilt,

echte honger in de wereld verstilt

Hebzucht,

je bezit geen traan geen enkel
mededogen,
woelt door als een niet te stoppen
kanker,
een mens en zijn onmenselijk zware
anker.