Slapen, eten, spelen

WesleyB (Wesley Akkerman)

Morgen begint Campzone. Dat is Neerlandsch eigen en enige outdoor LAN-party. Een feestje waar gamers en niet-gamers elf dagen lang zichzelf zijn, daar niet om veroordeeld worden en doen waar ze heel het jaar voor gespaard hebben: gamen, bier drinken, barbecueën, kletsen en meedoen met de door de organisatie georganiseerde acitiviteiten.

Ik heb zelf twee keer in de crew gezeten van Campzone. Nu klinkt dat heel overdreven als je kijkt naar mijn takenpakket (anderhalf tot drie uur per dag hangen in de maintent, om op te letten dat mensen er niet vandoor gaan met geleende controllers). Uit eigen ervaring kan ik dus stellen dat het ook echt elf dagen lang feesten is. Je bent met gelijkgestemden op een gigantisch terrein, waar niemand denkt dat je een of andere imbeciel bent omdat je gamet. Je gamet, dus je bent daar. En je bent daar, omdat je gamet. Iets in die richting.

Wat me dan dwarszit is de berichtgeving die vaak een verkeerd beeld afgeeft in de mainstream media. Drie jaar geleden koos RTL Nieuws de vijftienjarige Ilias uit om het item mee te openen. Ilias, met z'n guitige muizenkop. De eerste gedachte die in je opkomt als je hem ziet is "über game nerd". En de ruimte die hij krijgt om z'n verhaal te doen, helpt ook niet. "Slapen, eten, spelen, allemaal op één plek." Hoe stigmatiserend wil je het hebben? Het is alsof RTL Nieuws naar Campzone komt met vooroordelen, deze in haar eigen ogen bevestigd ziet worden en het vervolgens naar buiten brengt met de boodschap: "Zie je wel!".

Het is enorm overweldigend als er een vreemde journalist haar vervelende microfoon onder je druipende neus douwt, terwijl er een kalende cameraman met een te grote koptelefoon op met zijn gigantisch camera filmt wat je zegt. Woorden waar je geen moeite mee hebt om uit te spreken, omdat je weet dat je nu met mensen bent die je er niet om zullen veroordelen. Maar dan komt er iemand van buitenaf aapies kijken. Pakt een ogenschijnlijk zwak en kwetsbaar individu, die bij God niet weet wat zijn rol in de nieuwsreportage is, en vertelt waar hij plezier in heeft. Slapen, eten, spelen. Daar is helemaal niets mis mee.

Eén van de eerste dingen die je leert op de opleiding Journalistiek is dat je mensen soms tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Dat je geïnterviewden ook niet mag misbruiken voor een ander doel dan je laat blijken. En dat je nooit, maar dan ooit nooit, stigmatiserend te werk gaat. Daar liet het RTL Nieuws drie jaar geleden flink wat steken vallen. Hopelijk doen ze het dit jaar beter. Want beter had Ilias het niet kunnen omschrijven. Slapen, eten, spelen - er zijn maar weinig dagen dat ik alle drie kan doen.