[Tour] Rust roest niet

Jan (Bakoenin)

Alberto had een zere knie
Maar niemand viel hem echt eens aan
Dus denkt Alberto straks terecht
Dan zal ik zelf maar weer eens gaan

Het lijkt wel of de Schlecks en Evans gewoon in de war zijn nu Contador niet aanvalt. Ze vragen zich vermoedelijk af wanneer die Spanjaard nu eens gaat demarreren zoals andere jaren. Maar Alberto had twee redenen om tot nu toe alleen maar te reageren. Ten eerste had hij al een zeer zware Giro gewonnen en ten tweede had hij last van zijn knie. Hij kon Sammie Sanchez niet volgen, maar hij kon hem wel binnen bereik houden. De meeste tijd heeft hij verloren door een valpartij en dan nog niet eens de valpartij waar hij bij was betrokken, maar die waardoor hij werd opgehouden.
De laatste dagen zie ik hem met de dag beter gaan rijden. We hebben nu een rustdag, daarna twee etappes die voor de klassementsrenners niet al te moeilijk lijken en waar ze alleen maar attent moeten zijn en dan komt een echte bergetappe. En dat is ook een echte Contador etappe. Als de Schlecks niet beter gaan rijden dan kan Alberto op de Galibier de tijd terugpakken die hij nodig heeft. Evans heeft de Spanjaard nog nooit kunnen volgen als hij demarreert. Die plakker zit nu alleen maar te wachten op de tijdrit. Als Alberto echt weer op niveau komt dan zal hij weer de Tour winnen. En ik gun hem dat. Het is Contador die altijd in de aanval ging de andere jaren. Nu hij dat niet kan, doen anderen dat nauwelijks. Ja, de laatste tweehonderd meter. Zelfs Van den Broeck denkt nu dat hij de Tour had kunnen winnen, omdat de Schlecks en Evans niets doen. Ik denk dat niet, want de zwaarste ritten moeten nog komen en Van den Broeck zouden ze niet laten gaan zoals Vandendert. Ze reageren namelijk wel, maar ze tonen niet zelf initiatief. Dus ik blijf gokken op Contador.

En dan nu het verhaal Gesink.
Hij kreeg ineens wat kritiek de laatste dagen. Zijn mentale weerbaarheid werd ter discussie gesteld. Is dat wel terecht?
Dat Johan Derksen hem een slapjanus noemde wil ik niet eens meerekenen als kritiek, want die man doet niets anders dan mensen afzeiken. Ik vraag me af wie hem nog serieus neemt. Ik niet in ieder geval. Maar van Poppel twijfelde ook of het mentaal wel goed zat met Gesink en dat is wel iemand die er verstand van heeft. Smeets en het duo D&D dachten dat het misschien wel met de verjaardag van zijn vader te maken had die in oktober was overleden en waar hij een erg sterke band mee had.
De verjaardag van vader Gesink was op 9 juli.
Op die dag was de rit naar Super Besse en Gesink was al voor die dag hard op zijn rug gevallen, maar reed dezelfde tijd als de huidige gele truidrager Voeckler.
Het was vier dagen na zijn harde val. Contador kwam ook ten val en kwam nog achter Gesink binnen. Gesink als zeventiende en Contador als twintigste, veertien seconden achter Gesink. Ook vader overleden? Ook mentaal niet in orde? En de anderen die zijn gevallen? Ook allemaal op achterstand. Noem mij iemand die momenteel hoog staat in het algemeen klassement en die ook net zoals Gesink hard is gevallen. Ja, Contador staat er nog, maar diens knie ging al wat beter en bovendien was hij de nummer één voor de Tourzege en je ziet dat hij toch nog niet kon demarreren.
Na een val heeft je lichaam energie nodig om het herstel te bevorderen. Dat heb je misschien niet eens zelf in de gaten. Daarnaast rijdt Robert met pijn in zijn onderrug en dat is een van de meest kwetsbare plekken tijdens het fietsen.
Robert heeft het hele jaar toegewerkt naar een podiumplaats. Om op het podium te komen moet je niet 100% fit zijn, maar 150%. Je moet niets geks tegenkomen tijdens de Tour. Zodra ik zag hoe hij was gevallen en de pijn die hij daardoor had, wist ik dat het niets meer zou worden. Als je voor het podium wilt rijden dan mag je geen pijn voelen. Ja, je mag wel pijn voelen, maar dat is een pijn die je jezelf aandoet als je heel diep gaat. Maar een pijn die de hele dag aanwezig is en waarvan je moet herstellen is anders. Die zorgt niet alleen voor minder energie om met de besten mee te gaan, maar die breekt ook nog eens je moraal en daar hoeft je vader niet voor te zijn overleden.
En zelfs nu dat het geval is, gaat Robert nog door en ik weet zeker dat hij nog voor een dagzege gaat als hij voelt dat hij voldoende is hersteld om één dag wel weer diep te kunnen gaan. Ik gok op Alpe d’Huez.

In het zonnetje

Ik heb hiermee Robert Gesink ook meteen eens even lekker in het zonnetje gezet. Als iemand zo verstandig is om deze column naar hem toe te sturen, dan krijgt hij misschien nog wel een beetje zonnekracht en moraal meer dan normaal.

Morgen rijden de renners naar Gap. Een gevaarlijke rit. De Tourwinnaar zal er niet bekend worden, maar er kunnen wel kanshebbers afvallen. Beloki deed dat letterlijk tijdens de afdaling van de Col de Manse. Ik denk dat we morgen vooral Gilbert in de gaten moeten houden. Hij kan die col de Manse waarschijnlijk wel goed op en we hebben al gezien dat hij zeer goed kan dalen. Verder is het ook een rit voor Chavanel. Er hebben in Gap ook al eens Nederlanders gewonnen. Wout Wagtmans en Jelle Nijdam. Je kunt aan het lijstje van de winnaars wel zien dat het geen lulletjes zijn die in Gap winnen, maar ook niet de echte klassementsrenners. Vorig jaar won Paulinho er van Kiryenka.

Een kijkje in de omgeving

Onderweg naar Gap komen de renners door het plaatsje Nyon. Dat is het centrum van de olijfindustrie. ‘La Tanche’ is een soort die alleen maar in deze streek voorkomt. Er zijn daar dus veel boomgaarden met olijfbomen en dan is het oppassen voor olie op de weg.
Ook truffels behoren tot de streekproducten. Een delicatesse en zeer duur. Enkele soorten zijn al verdwenen en andere zijn bedreigd. Eekhoorns spelen een belangrijke rol bij de verspreiding. De truffels worden opgespoord met varkens en honden. Ze groeien op de wortels van verschillende soorten bomen. Kun je ze ook in Nederland vinden? Ja, maar bij ons vind je ze makkelijker. In het parlement zitten er wel een paar. Ook een bedreigde soort trouwens.
Ieder jaar met Pasen is er een corso waar heel veel mensen naar komen kijken.
Nyon wordt ook wel ‘Petit Nice’ genoemd. Dat is ten eerste vanwege het klimaat en ten tweede omdat Nyon ook een Promenade des Anglais heeft.
Het is een zeer geliefde plek. Het enige verschil tussen Nyon en het paradijs: In Nyon leven de mensen nog.
Zouden de renners merken dat ze door dit paradijs komen? Ik weet het niet, maar ze moeten wel oppassen voor olie op de weg en gesmolten asfalt.