[Tour] Bange hazen

Jan (Bakoenin)

Casar dacht nog: Dat red ik wel
Maar dan kwam plotseling Vanendert
Casar leek zomaar stil te staan
Want daar kwam Jelle aangedenderd

Ik moest vanmorgen al om acht uur op voor de hardlooptraining, dus ik was blij dat ik nog even een tukje kon doen tijdens de Tour. Een grote kopgroep met daarbij onze Mollema en minuten daarachter het peloton. Europcar doet dat trouwens slim. Een rustig tempo zodat Thomas zich nog niet zo erg hoeft in te spannen.
Het was wel leuk dat er een Nederlander en een Spanjaard van dezelfde ploeg waren ontsnapt terwijl Robben achter hen in de volgauto zat. Mollema dacht natuurlijk: Niet geschoten altijd mis, maar Robben had hem wel kunnen vertellen dat het ook niet altijd raak is.
Ondertussen deden de Fransen het goed op de Col de la Core, maar toen was al duidelijk dat de winnaar uit het peloton zou komen, want de achterstand van het peloton werd al een tijd niet groter.

In de afdaling zagen we weer wat renners een slippertje maken, maar daar ging het nog goed.
En toen kwamen de Col de la Trappe en de Col d’Agnes en vooral die Agnes was een bitch.
En we zagen ook dat er wat Treks op kop van het peloton kwamen, maar er reed er maar eentje echt op kop en dat was weer een ouwe lul. O’Grady is een echte held en dat kun je eigenlijk niet van zijn kopmannen zeggen.

In de afdaling van Agnes werd duidelijk dat Ten Dam echt niet kan sturen. Bleef hij tijdens de afdaling van de Tourmalet overeind, flikkert hij in deze afdaling weer van zijn fiets. Nog even en hij kent het asfalt van alle afdalingen van zeer dichtbij. Het lijkt Leipheimer wel. Jammer, want hij reed super.

Maar er was nog iets. Ineens plakte een heel kluitje renners van Trek aan elkaar voor in het peloton. Een echte Trekpleister dus. Met voorop Cancellara en dan weet je het wel. De kopgroep was net weer bijna helemaal compleet, inclusief onze Groninger, rijdt die Zwitser gewoon meer dan twee minuten van de voorsprong af. En waarvoor?
Voor zijn kopmannen Andy en Fränk natuurlijk, maar uiteindelijk was alleen een Belg hem dankbaar voor die inspanning. Want wat we op de klim van het Plateau de Beille voorgeschoteld kregen sloeg natuurlijk nergens op.
Zag je die koppen van de kopmannen heen en weer bewegen? En van voor naar achter? Het leek wel wat op het liedje ‘van voor naar achter van links naar rechts’.
Logisch dat die Belg er op een gegeven moment genoeg van kreeg.
Op dat moment wilde Casar nog Caesar worden, maar dat lukte dus niet. Jelle kreeg zijn bollen en de anderen hun verdiende loon. Want wie rijdt er morgen weer in het geel? Juist. 

In het zonnetje

Vandaag zet ik Sylvain Chavanel maar eens in het zonnetje. De man heeft in het eerste gedeelte van de Tour alleen maar ellende gekend en dan zie je vandaag wat een karakter hij heeft. Dagenlang doorbijten en dan in de aanval gaan. Let op hem in de ritten naar Gap en Pinerolo.

Morgen gaan de renners naar Montpellier. Normaal gesproken wordt dat een rit voor de sprinters, maar dan is voor hen te hopen dat hun ploegmakkers nog de fut hebben om te achtervolgen na de rit naar Plateau de Beille.
Ik weet namelijk wel zeker dat er weer een kopgroep komt, al was het maar op het ene bergje van vierde categorie dat op 83 kilometer ligt. De tussensprint is ook weer laat in het parcours. En die tussensprint is ook belangrijk voor Mark, want hij kan vrijwel alleen nog maar daar en aan de meet punten halen voor de groene trui. Daarna moet hij wachten tot Parijs. De etappe na de rustdag naar Gap is gevaarlijk voor hem omdat Gilbert daar wel eens veel punten zou kunnen gaan halen en dus moet hij veel punten in voorraad hebben. Ook de rit naar Pinerolo liggen er voor Gilbert nog kansen. Daarna heeft Mark nog alleen Parijs om de trui te pakken. Dus het zou best eens kunnen dat HTC morgen de boel gesloten wil houden of de kopgroep terug wil pakken nog voor de tussensprint, zodat Mark zo veel mogelijk punten kan pakken in de etappe. Moeten dan Tony Martin en Peter Velits weer op kop gaan rijden? Dat heeft ze al hun posities in het algemeen klassement gekost, maar dat vinden ze bij HTC blijkbaar niet belangrijk en gelijk hebben ze. Wat moet je met een Martin of Felix op de zevende en negende plaats in Parijs als je meerdere etappes kunt winnen en de groene trui?

Een kijkje in de omgeving

Twaalf augustus ga ik met drie vrouwen, onder wie de mijne met de fietsbus naar Lézignan voor een fietsvakantie van twee weken. Lézignan ligt dichtbij de route van morgen. We verblijven er een paar dagen en fietsen dan in de omgeving. Daarna trekken we verder naar Villegly en fietsen daar wat routes om dan als laatste naar Azillanet te fietsen en daar nog wat routes mee te pakken. We zullen zeker de plaatsjes Narbonne en Cascaronne gaan bekijken. Het is de streek van de Languedoc en vooral de streek van de Katharen en de Tempeliers.
Narbonne was altijd een strategisch punt tussen Italië en Spanje. Je hebt er een zeer oude cisterciënzer abdij, maar Narbonne en Cascaronne zijn toch vooral bekend van de strijd van de Katharen en de Tempeliers die met elkaar gemeen hadden dat ze op de brandstapel belandden.
In juni 1209 trok een kruisvaartleger een keer niet naar Jeruzalem maar naar de Languedoc. Deze kruistocht was niet tegen de Islam gericht maar tegen de andere christenen; de Katharen. Een van de tegenstanders was burggraaf Trencavel van Cascaronne. Nadat het kruisvaarderleger Bézier volledig had uitgemoord trok het op naar Cascaronne en daar was men er nog niet goed op voorbereid, ondanks hun sterke verdedigingsbolwerk. De kruisvaarders sneden de waterbevoorrading af en de toestand in de stad werd onhoudbaar.
Na bemiddeling door de koning van Aragon boden de kruisvaarders aan om te onderhandelen. Trencavel verliet de stad maar werd gevangen genomen. De kruisvaarders namen de stad in en sloten hem op in een van zijn eigen kerkers.
De bezittingen van Trencavel werden ondergebracht bij ene Simon de Montfort. Trencavel stierf uiteindelijk in zijn eigen kerker. Hij zou aan dysenterie zijn overleden, maar men zegt dat hij is vergiftigd. Dit is maar een van de vele verhalen over de Katharen en Tempeliers en de bloedige tijd onder een paus die nota bene Innocentius de derde heette.
Het toeval wil dat onder de renners die morgen door de streek rijden ook ene Montfort is. Zouden de mensen hem herkennen?