Wingardium Leviosa

Erik (Tha_Erik)

Toen ik nog in groep 8 zat, ondertussen ruim 10 jaar geleden, werd er tegen het eind van het jaar altijd voorgelezen uit een boek. Geen educatief boek met als doel een les te leren, maar gewoon ter vermaak. Het rare meisje uit de klas, zoals er in elke klas wel iemand zit die in kinderogen niet normaal lijkt, had een boek meegenomen. Een boek over een jongen die ontdekte dat hij een tovenaar was en naar een toverschool mocht. Wat was zijn naam ook alweer? Harold... Harmen... Potter?


Dat tegenwoordig de naam Harry Potter meteen een reactie teweeg brengt (positief danwel negatief) geeft wel aan wat voor vlucht de reeks boeken genomen heeft. Tien jaar geleden was het alleen nog maar een populair boek. Nu, zeven boeken, acht films en een pretpark verder, is het wat mij betreft toch wel het fenomeen waar ik mee groot ben geworden. Ik kan me de spanning als er een nieuw boek uitkwam nog zo goed herinneren. Het moest meteen aangeschaft worden en dan was het afwachten wanneer het geleverd zou worden. Normaal zou een levertijd van enkele dagen niet zo veel uitmaken, maar elke minuut die tussen het knopje "bestellen" en de aankomst van het boek zat leek een eeuwigheid. In een sneltreinvaart die de Thalis deed verbleken racete ik door de boeken heen, om maar te ontdekken hoe de strijd van de jonge tovenaar tegen het grootste kwaad ter wereld verder zou gaan.
J.K. Rowling heeft een hele generatie bijgebracht hoe belangrijk vrienden zijn, dat het niet erg is om veel te studeren. Dat het rare meisje uit de klas een van je trouwste vrienden kan blijken te zijn. Dat er geen hogere kracht is dan die van de liefde. Harry Potter gaf mij het gevoel ergens bij te horen en elk boek deed me wegdromen bij het idee van die magische wereld, die voor ons Muggles (Nederlands: Dreuzels) met een simpele spreuk verborgen blijft.
De films zorgden er voor dat we met z'n allen mee opgroeiden met Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson. We zagen dat schattige jochie van elf jaar oud groeien, de baard in de keel krijgen en stoppels ontwikkelen. We zagen hoe Emma van studiebol en betweter tot een jonge, intelligente vrouw transformeerde en natuurlijk zagen we Rupert die door de jaren heen altijd de onhandige maar hondstrouwe vriend bleef.


Donderdag is de achtste film in première gegaan en over de hele wereld zijn mensen naar de midnight screenings getrokken om zo snel mogelijk het verhaal tot een einde te zien komen. Iedereen weet hoe het af gaat lopen, aangezien de boeken al lang gelezen zijn, maar toch zit men met samengeknepen billen te kijken of het goede wel zal overwinnen.
Zelf ga ik in de loop van volgende week maar naar de bioscoop. Ik ben nooit een enorme volger geweest van de populaire zaken, maar voor Harry Potter heb ik toch een grote uitzondering gemaakt. Ik ben er helemaal in opgegaan en verwacht stiekem elke zomer nog steeds een uil op het tuinhek te vinden met aan zijn poot een brief gebonden:

---
HOGWARTS SCHOOL
of WITCHCRAFT and WIZARDRY

Headmaster: Albus Dumbledore
(Order of Merlin, First Class, Grand Sorc., Chf. Warlock,
Supreme Mugwump, International Confed. of Wizards)

Dear Mr. Erik S.,
We are pleased to inform you that you have been accepted
at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Please
find enclosed a list of all necessary books and equipment.
Term begins on September 1. We await your owl by no
later than July 31.

Yours Sincerely.

Minerva McGonagall,
Deputy Headmistress

---