[Tour] Met de bergen in zicht

Jan (Bakoenin)

Hij kreeg een wolkbreuk op zijn kop
Maar ach, de rit was snel gedaan
Dus trapte Mark nog even door
En kwam dit keer als eerste aan

Zoals te verwachten was het vandaag stilte voor de storm. Toch waaide het nog wel redelijk in het peloton, want de renners reden sneller dan het snelste tijdschema en het werd al snel duidelijk waarom. Regen.
Het was vanmorgen al in alle tweets van de renners te lezen. Weer een etappe in de regen.
Toch hebben de renners nog een hele tijd droog gereden. De regenjasjes waren alweer opgeborgen in de volgauto’s, toen de bui echt losbrak. Maar dat was in de finale en dan doen de renners altijd al die jasjes uit.

Was er dan voor de finale begon niets te beleven? Nee.
Nou ja, een kushandje van Johnny en de tussensprint. Die was wel leuk. Ik weet niet hoe de tactiek van Omega Pharma-Lotto in elkaar steekt, maar ik zie Greipel punten pakken in de tussensprint terwijl zijn ploegmaat Gilbert achter hem rijdt. Gilbert, die de groene trui wil houden. Ik zie ook iemand van Lotto meewerken met HTC om de vluchters op tijd in te lopen, terwijl je zou zeggen dat het gunstiger voor de groene trui van Gilbert is als ze voorop blijven zodat Cavendish en Rojas minder punten halen. Maar Lotto wil van twee walletjes eten blijkbaar. De groene trui en ook nog een etappe met Greipel. Maar Greipel won niet en de groene trui is weg en Gilbert moet nog maar zien hoe hij hem terugkrijgt. Natuurlijk rijdt hij beter in de bergen dan Cavendish, maar kan hij bijvoorbeeld morgen naar Luz Ardiden bij de eerste twintig eindigen nadat hij zo veel kracht heeft verbruikt in de eerste elf etappes?
Verder was er weer de nodige huisvlijt te zien onderweg en op een gegeven moment een breuk in het peloton en een lading lekke banden, maar dat was het wel, toch?

Nee, dat was het niet. Wij hadden Boom in de kopgroep. Eindelijk Lars Boom. De man die over een paar jaar alle voorjaarsklassiekers gaat winnen; te beginnen met Parijs Roubaix.
Ik had hem al eerder verwacht in een etappe, maar hij moest voor Gesink werken en dan ben je natuurlijk gebonden aan de opdracht. Helaas mislukte het. Dat was ook wel te verwachten, maar als je het niet probeert en de kopgroep blijft door een of andere omstandigheid weg, dan kun je jezelf wel voor de kop slaan.
Persoonlijk denk ik dat de ritten naar Gap en Pinerolo een betere kans bieden voor Boom.

En toen kwam de finale.
Boom probeerde het en pakte nog even het rode rugnummer denk ik.
Het was een mooi plaatje. De opspattende regen die een fijnmazige sluier over het beeld legde. Het spookachtige schijnsel van de koplampen van de volgauto’s. En uit die sluier kwamen de renners aandenderen en ze slokten Boom op. De laatste kilometers naar de finish waren zo recht als een kaars die nog niet heeft gebrand. Mark kon dus geen fouten maken in de bocht. En dat scheelt meteen een hele fiets. Greipel greipelde er weer naast. Gilbert zal wel balen dat hij door al die stommiteiten van de ploegleiding zijn trui kwijt is.  

In het zonnetje

Ik zet vandaag maar eens de hele kopgroep in het zonnetje. Wat hebben die geweldig samengewerkt. Heel vaak zie je bij zo’n kopgroep tegen het einde een of twee mannen niet meer samenwerken. Die sparen dan hun krachten om eventueel nog te kunnen demarreren. Maar deze jongens niet. Tot de laatste meters bleven ze ronddraaien. Ja, Boom ging op het laatst, maar toen hadden de anderen het al opgegeven en geen kracht meer voor een late jump. Maar verder was het één homogene club.

Morgen gaat het dan eindelijk gebeuren. Dan gaan we zien wie er wel en niet goed zijn bergop. Dan weten we of de acupunctuur geholpen heeft bij Contador. Dan wordt bekend of Gesink echt is genezen van zijn valpartij en alle energie weer terug heeft. En we zullen zien wie van de twee broertjes beter is; Andy of Fränk. Iedereen zegt nu dat Fränk beter is, maar ik gok toch maar op Andy.
Hoever gaat Voeckler mee? Wat kan Gilbert in het echte gebergte met lange, steile klimmen? Ik denk niet dat we Johnny kunnen verwachten. Zelfs zonder die val in het prikkeldraad zou hij niet met de besten meekunnen. Maar wat kan zijn ploeggenoot Rob Ruijgh?
Ik kijk er nu al echt naar uit. De nadruk mag deze Tour dan op de Alpen liggen, maar deze etappe liegt er niet om. Bovendien is het in de Pyreneeën heel anders klimmen dan in de Alpen. Minder bochtig.
Ik zet in ieder geval Andy bovenaan mijn lijstje. En verder denk ik dat Basso wel eens kan verrassen. En ik geef nog een tip. Marianne Vos vertelde gisteren op de Belg dat ze gezien had hoe Contador in de finale in zijn eentje snel en als enige van het tweede peloton naar het eerste reed in de volle finale bergop. Tip twee: Het is morgen de veertiende juli. Maar welke Fransman zou in godsnaam moeten winnen?

Een kijkje in de omgeving

Luz Ardiden zelf is niet eens zo verschrikkelijk steil en toch hebben er altijd klasbakken gewonnen. Ik weet nog goed hoe Armstrong viel doordat hij bleef haken achter het etenszakje van een toeschouwer. De anderen wachtten op hem en als dank reed hij ze daarna op veertig seconden.
Bij dit skioord in de buurt ligt het plaatsje Sassis. Daar overnachten vaak pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella.
De Pyreneeën hebben voor het grootste deel een bergklimaat, maar het klimaat wordt ook bepaald door de wind en de regenperiodes. Daardoor is er maar een beperkt aantal dieren dat er kan leven.
De gems, de bruine beer en de pardellynx kun je er wel tegenkomen. Nou, dat is wat overdreven. Ze leven er. Maar ik denk niet dat je de beren en lynxen makkelijk tegenkomt. De pardellynx staat zelfs op de lijst van beschermde diersoorten. Op nummer zeven nog wel. En dat zonder dat hij wordt gegeten.
Je hebt wel veel vogelsoorten in de Pyreneeën. Ik vind de beflijster wel een leuke soort. Ik weet niet wie die naam heeft verzonnen, maar ik snap nu waarom er zo veel wandelaarsters in die bergen rondlopen.
De renners hebben morgen echter geen tijd om naar wandelaarsters te kijken. Ze zullen het rood voor ogen zien en zwart brood eten. De Pyreneeën zijn namelijk loodzwaar.