[Tour] De allerslechtste chauffeur van Frankrijk

Jan (Bakoenin)

Johnny heeft zijn bollen terug
Het is een echte heldendaad
Maar raakte door een Franse lul
Ineens vol in het prikkeldraad

Je kunt niet zeggen dat het vandaag een saaie etappe was, maar of de renners en de ploegleiders dit scenario hadden bedacht om ons uit de slaap te houden betwijfel ik.
Je moet de renners wel nageven dat ze altijd met de echte klappers wachten tot de uitzending is begonnen. Toen was Poels helaas al afgestapt net als Pavel Brutt en Txurruka.

De eerste die ik op de grond zag liggen was Contador. Hij had alweer niets. Ze zeggen dat een hond de oorzaak was, dus vanaf vandaag gaat Alberto weer vlees eten; hondenvlees.
Een tijdlang was er niets aan de hand. We kregen mooie plaatjes van het vulkanisch gebied en een kopgroep met echt vuurvreters, dus dat paste wel bij die vulkanen.
Maar ineens barstte er een vulkaan uit in het peloton. In de afdaling. De weg was nat en er belandden er een aantal over de vangrail en tussen de bomen. Ik denk zelfs dat Vino tegen een boom is beland. Hij zal het deze Tour nooit meer op zijn heupen kunnen krijgen. Einde carrière? En hij was niet alleen. Het lijkt wel alsof deze Tour speciaal de kopmannen vallen. Horner en Wiggins zijn al weg en daar kwamen nu Vino, Van den Broeck en Zabriskie bij.

Ondertussen werd het wel een etappe met twee gezichten. Aan de ene kant die verschrikkelijke valpartijen, maar aan de andere kant reed die Zeeuw weer geweldig. Dat liedje heeft hij zeker verdiend.
Voeckler had tot dan toe ook gesprint voor de bergtrui, maar na een goed gesprek met Johnny deed hij dat ineens niet meer. Logisch, hij kon het geel pakken. Dus zal Johnny wel hebben gezegd dat het eerste pak Zeeuwse mosselen voor Thomas zou zijn. Gelukkig bleek Thomas wel van mosselen te houden, want hij liet de bergtrui aan onze held.
Het tweede positieve dat ik zag was het gezicht van Ten Dam bij de voorsten van het peloton tijdens de beklimming van een berg van de tweede categorie. Als hij voorin rijdt, dan is Gesink niet ver weg en dan gaat het beter met hem. Dat bleek later ook wel.
Ondertussen hoorde je door al dat vallen en opstaan in het peloton regelmatig: “Poe poe, wat ben ik aan de rustdag toe.”

Het peloton had inmiddels na de valpartij meer dan zeven minuten verloren en toen ging ineens Omega Pharma-Lotto op kop rijden. Het was wel duidelijk dat Gilbert nu echt voor de groene trui gaat. Toch zag ik Roelands op een gegeven moment wel kijken van: “Waar doe ik dit eigenlijk allemaal nog voor?”

En toen het drama met de die kutauto van de Franse televisie. Ik denk niet dat er nog een Fransman in Renesse een hotelletje krijgt deze zomer. Die wagen mocht er in eerste instantie helemaal niet door blijkt nu. De wedstrijdleider zou Voeckler een bidon gaan geven, maar die auto van de televisie gehoorzaamde niet en bleef rijden. En hij bleef ook nog eens doorrijden nadat hij Flecha had aangereden. Net als die motorrijder. Het respect voor elkaar wordt in de hele wereld minder en dus ook in de Tour. Helaas.
Het was wel te zien dat Johnny daarna behoorlijk geprikkeld was. Ik hoop wel dat hij de Tour kan vervolgen in dezelfde goede conditie als hij vandaag had.

Rabo kreeg ook weer een opsteker. Sanchez won. Pas heel laat in de etappe had Herbert Dijkstra door dat Sanchez daardoor ook zeer goede zaken zou doen in het Algemeen Klassement. Het was voor de meeste volgers van de Tour al ongeveer anderhalf uur duidelijk dat Sanchez tweede zou worden in de stand. Maar ja, het kwartje viel bij Herbert nog net op tijd.
Gesink zal wel lekker slapen vannacht. Morgen de rustdag, dan twee relatief makkelijke etappes waarin de renners nu maar eens een keer op de fiets moeten blijven zitten en dan kan zijn conditie net weer op pijl zijn voor de eerste echte test. Luz Ardiden.

In het zonnetje

Hij heeft al een keertje in het zonnetje gestaan, maar ik kan vandaag echt niet om Johnny heen natuurlijk. Gisteren aankondigen dat die trui wel terugkomt, dan ook echt meespringen met de vluchters en ook nog die trui pakken. Dat is op zich al een hele prestatie. Maar de echte prestatie heeft hij voor mij geleverd na de valpartij. Ik denk dat er maar weinig mensen doorrijden met een rol prikkeldraad in het lichaam. Ik heb eens het hoofd van mijn school achter me aan gehad in mijn jeugd en die belandde daardoor ook in het prikkeldraad toen hij me na wilde doen en die hebben we toen een half uur uit het draad moeten pulken en daarna was hij lang niet aanspreekbaar. Johnny zat echter al snel weer op de fiets en ging zijn bolletjestrui ophalen in Saint-Flour.

Morgen een rustdag in de Tour, maar ik ga gewoon door met schrijven. Ik ben dan ook niet gevallen, dus dat scheelt.
Mochten de renners toch nog een beetje bergop willen trainen dan kunnen ze in de buurt van le Lioral Cantal wel wat pukkeltjes vinden. De Plomb du Cantal bijvoorbeeld, die 1858 meter hoog is. Of de Puy Griou, 1690 meter. En dan heb je ook nog de Puy Mari van 1787 meter en de Puy de Seycheusse van 1650 meter. Keuze genoeg dus.
Er zijn gek genoeg renners die een rustdag helemaal niet fijn vinden. Daar is ook wel wat voor te zeggen, want je wordt uit je ritme gehaald. Wat moet je doen? Als ik Boogerd zo hoor, heeft hij van alles geprobeerd tijdens de rustdag, maar was hij de volgende dag altijd slecht.
Als ik me goed herinner had Rooks dat ook vaak.
We zullen het zien. Voor Gesink is het in ieder geval een dag waarop hij niet verder achterop kan raken en de twee dagen na de rustdag hoeft dat waarschijnlijk ook niet. Dan zijn we alweer drie dagen verder en is het lichaam hopelijk nog beter hersteld.

Een kijkje in de omgeving

In de buurt van le Lioral Cantal vind je de Vallei van de rivier Alagnon. Een prachtig vulkanisch gebied met veel watervallen, zoals de waterval van Cheylat en basaltachtige klippen.
De rivier Alagnon ontspringt op de Puy de Batallouse en je kunt er uitstekend op zalm en meerforel vissen.
Le Vallée de la Jordanne et de la Cère is ook een schitterende vallei. Een van de mooiste van de Cantal. Beukenbossen tot op veertienhonderd meter. Bosbessen en gentiaan afgewisseld met diepe kloven. Je kunt er gemakkelijk verdwalen en achttien dagen geen mens zien, maar gelukkig kun je dan niet alleen lekker uit de beekjes drinken, maar ook bosbessen eten tot je wordt gered. Die beekjes monden ook nogal eens uit in watervallen dus je kunt je ook douchen. Eigenlijk wil je dan niet meer gered worden. Vroeger was het er één grote wildernis waar ook wolven voorkwamen, maar daar hoef je nu ook niet meer bang voor te zijn. Daar hoef je trouwens nooit bang voor te zijn, want ze vallen geen mensen aan, tenzij je Roodkapje heet natuurlijk.

Ik ben benieuwd of de renners al dat moois gaan bekijken op de rustdag. Ik ben alleen bang dat renners geen fietsers zijn. Fietsers gaan voor het natuurschoon en de leuke, pittoreske plaatsjes en renners gaan gewoon om nog wat kilometers te maken.