Het KNMI moet blijven

Maurits (perikles)

VVD-kamerlid Rene Leegte wil het KNMI opheffen. Je moet maar durven als kamerlid waar nog nooit iemand van gehoord heeft, om het op te nemen tegen een overbekend instituut als het KNMI. Leegte heeft dan ook een ernstige beschuldiging in petto; het KNMI zou niet onafhankelijk zijn. Wat hem dwarszit is dat het KNMI, net als bijna alle andere serieuze en ter zake kundige klimaatonderzoekers voorlopig focust op de theorie dat de opwarming van de aarde een gevolg is van een toename van het broeikaseffect door het stijgende gehalte aan CO2 in de atmosfeer. In de serieuze wetenschap is dat een normale praktijk, je stelt een theorie op en die toets je aan de praktijk. Als de praktijk en de theorie overeenkomen, klopt de theorie. In de politiek daarentegen gelden totaal andere regels dan in de wetenschap. Je toetst een theorie niet aan de praktijk maar aan de intelligentie van de kiezers. In de politiek gaat het er niet om gelijk te hebben maar om het te krijgen.

Wat zou Leegte willen dat het KNMI deed? Een andere theorie opstellen en die te toetsen aan de praktijk? Dat staat iedereen vrij maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om een alternatieve hypothese te bedenken die nog toetsbaar is ook, en toetsbaarheid is nu juist het criterium voor het wetenschappelijk gehalte van een theorie. Veel gemakkelijker is het om uit het feit dat zich ook in het verleden grote klimaatwisselingen hebben voorgedaan, en dan zonder menselijk ingrijpen, omdat er domweg nog geen mensen waren, meteen maar de conclusie te trekken dat het klimaat per definitie onafhankelijk is van menselijke invloed.

Tegenwoordig heet je klimaatscepticus als je het toetsen van het verklaringsmodel via het broeikaseffect niet de moeite waard vindt om af te wachten. Leegte is al een forse stap verder; volgens hem is allang duidelijk dat de opwarming afvlakt. Want hadden we laatst niet een koude winter? Nou ja, een koude december dan. In Nederland, terwijl in bijna de hele rest van de wereld het verbreken van warmterecords gewoon doorging. Weet Leegte überhaupt het verschil tussen het weer en het klimaat? Rene Leegte is bepaald geen klimatoloog of meteoroloog, dat geldt eigenlijk voor verreweg de meeste klimaatsceptici. Waarom zou je het bakken van brood ook overlaten aan de bakker als de loodgieter het net zo lief doet?

Niet alleen is Leegte niet deskundig (what 's in a name?), onafhankelijk is hij al evenmin. Hij is namelijk politicus. Politici zijn uitgevonden om oplossingen te bedenken voor problemen die ze eerst zelf flink uitvergroot hebben. De oplossingen daarvoor moeten niet uit onafhankelijke hoek komen want dan zouden politici overbodig zijn en dat kan natuurlijk de bedoeling niet zijn. Juist gekleurde oplossingen zijn de essentie van politiek. En het probleem waar Leegte door zijn eigen gekleurde bril naar kijkt is niet klimatologisch maar economisch van aard. Er is nog veel geld te verdienen aan het opmaken van wat er nog rest aan fossiele brandstoffen.