Weiner

Maarten (columns2011)

Zou het een uitspatting zijn geweest? Zou hij niet meer anders gekund hebben? Na jarenlang bespot te zijn met zijn naam, toch besloten deze eer aan te doen? Je heet Weiner, wordt dit dus ook al je hele leven genoemd en besluit op een goed moment om je halve erectie de wereld in te tweeten.

Het valt op hoe heftig de Amerikanen reageren op het feit dat een congresman zijn leuter etaleert in de hoop op some action. Hoewel puriteins, zijn de Amerikanen inmiddels toch wel wat gewend. Ze weten dat een seksleven, turbulent of niet, het functioneren van een politicus niet in de weg hoeft te staan. En waarom zou het ook? De voorgeschreven huwelijkse trouw is nu eenmaal geen betrouwbaar instrument om prestaties te meten. Maar herformulerend is men buitengewoon geïnteresseerd om het instrument van de huwelijkse prestaties te meten.

De persconferentie waarin Weiner zijn afscheid bekend maakte, was veelzeggend. Er werd gehoond, geschreeuwd, gescholden en gejoeld. Pervert!, was de meest aangehaalde quote in de nieuwsuitzendingen, alsof daarmee, door die ploertige journalist, een communis opinio werd gegeven. Niemand die zich afvroeg waarom deze man eigenlijk zijn post zou moeten verlaten.

Het antwoord op de vraag of een publiek figuur dat er meerdere liefjes op nahoudt wel of niet aan de schandpaal genageld moet worden, is niet gemakkelijk te geven. Clinton kwam weg met zijn gedrag doordat zijn vrouw, blind van ambitie, hem trouw bleef. Met een spoedcursus drama op zak, hoefde hij hierna alleen nog maar zijn excuses aan het land te maken en hij werd de populairste president sinds JFK.
David Letterman gebruikte zijn escapades door er grappen en grollen over te maken. Die waren leuk en de kijkers beloonden hem daarvoor.
Tiger Woods heeft zich omwille van de sponsorgelden in een kliniek laten opnemen. Hier ging een door Nike georganiseerde persconferentie aan vooraf. Een prachtig podium om duidelijk te maken dat je de gevolgen van het bekend worden van een stuk of wat affaires nooit hebt gewild (in tegenstelling tot de affaires zelf - dit geheel terzijde). De ideale schoonzoon zal hij niet meer zijn maar de masters worden er niet minder om bekeken.

Weiner is democraat en heeft zich naar mijn weten op politiek vlak nooit zo bekommerd om het gezin als hoeksteen van de samenleving. Hij was voor abortus, tegen wapenleveranties aan dubieuze landen, wilde niet naar Irak en stond voor een ziektekostenverzekering ten behoeve van alle Amerikanen. D66 zeg maar en niet iemand als George Rekers, de aartsconservatieve anti-homo predikant, tevens voorzitter van een christelijke anti-homo organisatie, die met een mannelijke escort is betrapt, waarna begrijpelijkerwijs enige ophef is ontstaan.

Op kort-door-de-bocht-momenten vermoed ik dat de iets te dikke journalist die Wienar een pervert noemde een glorieus moment beleefde omdat hij een kans kreeg de net iets te geslaagde Weiner van zijn sokkel te duwen. Concurrentie is een stevige drijfveer en het succes van de één is de mislukking van de ander. Weiner - matige erectie maar een torso om u tegen te zeggen - deed waar anderen over fantaseren. Vrouwen verleiden met status, praatjes, lichaam én sociale media, the art of seduction, een kunde waar niet iedere man over beschikt. Dat is hem duur komen te staan. Zelfs een koppige ezel met oogkleppen op ziet groen van jaloezie als iemand het succes komt aanwaaien.

Post scriptum: een discussie over trouw aan je vrouw beoog ik niet te starten. Het gaat om de scheiding van privé en zakelijk. Dat Wienar een paar klappen van zijn vrouw krijgt, ligt mijns inziens meer in de rede dan dat hij zijn zetel moet opgeven.