Ik hou van micro-transactions!

Kevin (KoosyNL)

KoosyNL

De gamesindustrie verandert. Steeds meer ontwikkelaars en uitgevers besluiten om mensen niet voor hun games te laten betalen, maar om games gratis weg te geven. Na het succes van gratis games op Facebook willen ook Microsoft en Valve free-to-play games gaan maken. Die laatstgenoemde heeft de eerste free-to-play-games al uitgegeven via Steam en heeft een eigen game, Team Fortress 2, die voorheen voor 20 euro in de digitale winkel lag, gratis aangeboden. Maar hoe kunnen deze uitgevers de games winstgevend maken? Het antwoord: Micro-transactions!

In deze games kun je betalen voor bepaalde content. Dit zijn over het algemeen cosmetische upgrades, zoals kapsels en hoeden, maar ook kun je in sommige games nieuwe wapens exclusief of eerder verkrijgen door ervoor te betalen. Het mooie aan deze 'objecten' is dat de prijs meestal erg laag is waardoor je ze gemakkelijk aanschaft. Het is vergelijkbaar met Angry Birds voor de iPhone. De prijs is zo laag dat de game al meer dan 250 miljoen keer is gedownload. En het erge is, dat de meeste mensen na hun aankoop de game na twee keer spelen niet meer aanraken. Voor de consument maakt het niet uit, wat is nou 60 cent, maar de maker verdient hier goud geld aan.

Toch vind ik het vreemd dat zoveel mensen online dingen kopen waardoor een game, die normaal gesproken 20 euro is, nu gratis weggegeven kan worden. Waarom zouden mensen 50 cent voor een kleine cosmetische upgrade in een game betalen? Is het hun e-penis die ze hiermee willen verlengen? Willen ze op deze manier laten zien dat ze beter en toffer dan de rest zijn (terwijl ze nog steeds keihard door mensen zoals ik geowned worden)? Natuurlijk, het is 'maar' 50 cent en misschien zijn het mijn zuinige Zeeuwse roots die mij vertellen dat het zonde van het geld is en je het veel beter kunt bewaren tot je er iets nuttigs van kunt kopen. Verder ken ik eigenlijk ook niemand die zulke aankopen doet, of misschien durven ze het niet te zeggen, dus ik vraag me af wat voor mensen het zijn. Misschien dat Nebo, onze crew-psycholoog hier iets over kan zeggen, want ik snap er helemaal niets van.

Maar toch hou ik van ze. Wat voor soort mensen het ook zijn en wat hun beweegredenen ook zijn om zoveel geld aan zinloze troep te besteden, ik hou van ze. Ze hebben voor een evolutie in de gamesindustrie gezorgd waardoor steeds meer mensen makkelijker met games in contact kunnen komen. Ze hebben ervoor gezorgd dat nieuwe mensen het ontzettend toffe Team Fortress 2 hebben ontdekt. En ze hebben ervoor gezorgd, en dat zullen mijn Zeeuwse roots wel weer zijn, dat ik toffe games gratis kan spelen. Micro-transactions, ik begrijp ze niet, maar ik hou van ze!