Mart Smeets redt mijn sportzomer

Robert (Sdivad)

Het tennistoernooi van Roland Garros zit er na vandaag op, het voetbalseizoen is afgelopen, de Giro is al geweest, in de NBA zijn ze bezig met de finalewedstrijden en er is dit jaar geen groot voetbaltoernooi of Olympische Spelen. Kortom: het sportseizoen is voorbij en het wordt een karige sportzomer. Gelukkig is er in dit soort jaren dan altijd nog de Tour de France. En, misschien nog wel belangrijker, Mart Smeets.

De Tour de France bestaat voor mij niet enkel uit de etappes die worden verreden. De Tour is pas compleet als ‘s avonds rond de klok van elf uur Mart op televisie is met De Avondetappe. Mag ik Mart zeggen? Ik hoop dat ik Mart mag zeggen. Mart vertelt mij ’s avonds wat er die dag is gebeurd in de Tour, maar dat weet ik vaak zelf al wel. Een uitzondering daargelaten. Zo was het Mart die mij vertelde dat Rabobank toenmalig geletruidrager Rasmussen uit de Tour haalde.

Daarnaast vertelt Mart mij wat er vroeger in de Tour allemaal gebeurde. Daar ben ik zeer blij mee, want van het wielrennen vóór het Armstrong-tijdperk heb ik niets meegekregen. Hij nodigt daarbij vaak betrokkenen uit, die de anekdotes die Mart vertelt bevestigen met ja-knikken en een enkele toevoeging op de uitgebreide verhalen van Mart. Door Mart-critici wordt vaak gezegd dat de gasten er voor niets bij zitten, omdat Mart veel aan het woord is, maar daar ben ik het niet mee eens. Met de gasten erbij krijgen de verhalen van Mart voor mij namelijk een gezicht.

Toch gaat er een einde komen aan het Mart-tijdperk. Hij is inmiddels 65, mag al enige jaren geen commentator meer zijn tijdens de Tour-etappes, en lijkt dit jaar voor de laatste keer De Avondetappe te presenteren. Volgend jaar dan nog Studio Sportzomer tijdens de Olympische Spelen in Londen, en dan zijn de avondshows van Mart verleden tijd. De huiskamervraag is natuurlijk wie Mart op gaat volgen. Mart was onlangs te gast bij Paul de Leeuw, in een van de laatste Madiwodovrijdagshows. Daarin vertelde hij dat we zijn opvolger al kennen, als we goed uit onze doppen zouden kijken.

Mijns inziens moet dat dan een sportpresentator zijn, en dan kunnen we keurig het rijtje af. Dione de Graaf? Nee, volgens Mart wordt het een man. Tom Egbers? Alsjeblieft niet zeg. Die kan een Champions League-avondje of Studio Voetbal volledig om zeep helpen met zijn matige vragen en rommelige manier van presenteren. Verder zie ik bij de NOS geen kandidaten voor de functie van Mart. Eigenlijk kan ook niemand Mart opvolgen, maar als ik het voor het zeggen zou hebben, zou ik voor Wilfried de Jong gaan. Hij is een goede interviewer en een groot wielerkenner, dus hem zou ik mijn sportzomeravonden tijdens de Tour wel toe willen vertrouwen.

Tot die tijd redt Mart mijn sportzomer. Senk joe, Mart!