Achterlijke christenen én moslims

Dick (Bornfree)

Hebben sommigen van ons toch een beetje gelijk wanneer zij stellen dat moslims een achterlijk volk zijn? Ik weet het nog steeds niet, maar wanneer ik ze nu in Caïro weer zie knokken met elkaar, christenen en moslims, dan kan ik alleen vaststellen dat christenen én moslims achterlijk zijn. Want ze hebben slechts een paar maanden geleden honderden mensenlevens ingeleverd voor meer democratie.

Hans van Baalen (VVD) zegt na een ontmoeting met de vice-voorzitter van ‘De Broederschap’ Aly Abdl El Fattah in Egypte dat het vijf voor twaalf is. Dat kan ook niet anders wanneer deze vice-voorzitter van dit broederschap doodsimpel verkondigt dat de Koran de enige wet is en de jihad ‘onze manier’ is. Onze manier van wat? Te sterven voor Allah? Nou, dan weet u het wel, hè? Er komt een fabriek voor bomvesten, voorspel ik u, daar hoef je niet achterlijk voor te zijn. Mubarak, kom terug! Doe het voor het Westen en je eigen volk! We vergeven je de martelingen en de onderdrukking, want de onderdrukking die er aankomt zal de laatste vrije wil van iedereen afpakken. Je kunt beter met een geweer beschoten worden, dan op je kop krijgen met de Koran! Want als ze je met de teksten uit de Koran om de oren slaan, dan heb je dus ook nog eens geen leven na dit uiterst magere leven wat je nu leidt! Want ze hebben je geest er immers mee vergiftigd vanaf je prilste jeugd? Met de Koran…. Kom terug, Mubarak! Maar laat ik de Bijbel niet vergeten, want dit is net zo’n achterlijk staaltje denk- en schrijfwerk. Alles in de Bijbel is erop gericht je eigen vrije wil te beperken onder het mom dat je je niet bewust aan een hete kachel gaat branden. Krankzinnigen! Mensen die geloven wat andere sterfelijke mensen hebben opgeschreven. Zeggende ‘geïnspireerd’ te zijn! Door wie of wat? Door God? Laat ik u dan even helpen door te zeggen dat God mensen ‘inspireert’ door zijn creaties: de aarde, de natuur erop en pure liefde. Definitie pure liefde: onvoorwaardelijke liefde.
En ja, de laatste creatie: de mens. Laat ik gelijk duidelijk maken dat God mensen niet inspireert door ze woorden op te laten schrijven die de vrije wil ondermijnen. Dat kan niet! Omdat God als geen ander weet wat deze vrije wil voor een mens betekent!

Even terug. Maar waarom ‘achterlijk’? Omdat ze de paradoxen zelf creëren. Ze vechten voor meer democratie en ze krijgen straks iets dat vele malen erger zal zijn dan tien Mubaraks bij elkaar. Straks zal vrijheid in Egypte een begrip zijn dat weer voor langere tijd aan het bewustzijn van het volk onttrokken zal worden. Ongelofelijk. En er zijn meer landen die strijden voor hetzelfde; denk aan Syrië. Er sterven er tientallen per demonstratie. Ook hier schiet president Assad op betogers zonder wapens. Net zoals de grootste nar van de wereld Moammar al-Kadhafi.

Het maakt ze geen reet uit hoeveel er sterven. Het volk is een ‘instrument’ dat hun rijkdommen moet beschermen. De Koran kan daarbij, en wordt daarbij, als extra machtsmiddel toegevoegd. Laat ze allemaal in hun Koran geloven. Laat ze geloven dat ze na terroristische daden met zeventig maagden beloond worden. Geef ze net genoeg te vreten en jij kunt de president zijn die je wilt zijn in je uiterst verwrongen geest.

Achterlijk: personen met een ontwikkelingsachterstand. Een achterstand wil dus niet zeggen dat ze absoluut niet intelligent zijn. Maar als in de paplepel al een Korantekst staat gegraveerd en je uiterst conservatieve ouders ook niet beter weten, dan loop je die achterstand op. Dan neem je die beslissingen die daarbij horen, bij het achterlijk zijn. En een van die beslissingen die nu in veel moslimlanden gemaakt wordt, is voor veel westerlingen wellicht een uiterst domme beslissing, maar het is de beslissing die hun uiteindelijke groei zal bevestigen. Want alleen door foute beslissingen te maken, kan men de goede herkennen en ook waarderen.

Dus beste Geert, denk hier eens aan: de mens is alleen gelijk in het uiterlijk. Dat wil zeggen we hebben heel lelijke en heel mooie, maar geestelijk en emotioneel liggen bevolkingsgroepen nog zeeën uit elkaar.