Sociale bonussen

Je hoort het vaak in linkse kringen: ‘De bonussen voor bankiers zijn asociaal’. Helemaal toen de economische crisis in 2009 begon. De schuld daarvoor werd (deels) gelegd bij het bonusbeleid van de banken. Deze zou hebzucht en graaien, in plaats van goede dienstverlening, bevorderen. Ik durf te stellen dat dit niet zo is.

Inhoudelijke argumenten heb ik namelijk zelden gehoord van de mensen die tegen loon voor werken zijn. Meestal komen ze niet veel verder dan de bekende dooddoeners als ‘asociaal’, ‘egoïstisch’, ‘zakkenvullers’ en ‘ongebreidelde kapitalisten’. Alsof het kapitalistische systeem een smerig iets is wat uit de maatschappij gehouden dient te worden. Ziekelijke tunnelvisie noem ik dat.

Om als eerste met het laatste ‘argument’ te beginnen, het kapitalistische systeem. Dit bestaat niet, tenminste niet zoals het bedoeld is door Adam Smith, welke wordt gezien als de grondlegger van het kapitalisme. Het probleem is namelijk overheidsbemoeienis. Deze dient in een puur systeem niet te bestaan. De markt regelt alles zelf. Geen enkel land, zelfs niet de Verenigde Staten, laat de markt volledig vrij.

De kreten ‘asociaal’, ‘egoïstisch’ en ‘zakkenvullers’ kan ik met één woord beschrijven: Jaloezie. Blijkbaar is het verboden voor sommige mensen om succesvol te zijn in hetgeen wat je doet. Immers een succesvol persoon zal veel geld verdienen met zijn arbeid. Als je je werk goed doet, word je daar rijkelijk voor beloond. Dit lijkt me juist het toonbeeld van een sociaal beleid.

Naast al deze drogredenaties zijn er ook mensen die wel inhoudelijke argumenten kunnen geven, doch zijn die meestal net zo kortzichtig. Het argument wat ik het vaakst tegenkom is dat de bonussen te hoog zouden zijn. Maar wie zijn wij om te bepalen hoe hoog het salaris van een ander hoort te zijn? Neigt een beetje naar een communistische houding, naar mijn idee. Daarbij vergeten deze mensen veelal dat er voor een hoge bonus ook hoge eisen gesteld worden. Het is immers niet zo dat je zo’n bonus ontvangt als je slechts 40 uur per week aanwezig bent.

Voor zover ik het zie is het heel simpel. Je bent jaren bezig om je naar een bepaalde functie op te werken. In die functie presteer je ook nog eens bovengemiddeld. Je bent veel meer aan het werk dan je collega’s. Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch, sociaal en terecht dat je dan ook een bonus krijgt die al deze tijd en energie goed weergeeft.

Dus de volgende keer dat je kritiek hebt op het bonusbeleid van een bank, bedenk dan wel welke moeite de mensen voor die bonus doen.