Bedenk goed wat je draagt tijdens carnaval!

Jan Willem

Carnaval. Een paar dagen groot feest voor alles en iedereen, die maar met een zachte ‘g' praat. Jezelf ongestraft nokkievol laten lopen in een Teletubbiepak, totdat je er bij neervalt. Hossen, lallen, drinken, weer hossen en - dat blijft meestal niet uit - kotsen. Feest dus. Even helemaal nergens aan denken. Lekker alles van je af laten glijden en het leven vieren. Is misschien wel het paradijs, maar die verduvelde kostuums lijken me de grootste ellende. Alleen daarom laat ik carnaval voor wat het is. Elk jaar weer iets origineels bedenken, een drama. Met ditzelfde dilemma moet de 16-jarige jongen uit Roermond ook hebben geworsteld.

Nachtenlang ligt de jonge knul er wakker van. Wat moet hij dit jaar nou weer aan om zich te onderscheiden? Als paarse krokodil misschien, maar ja, zo ging buurman Ger vorig jaar al. En oom Bob hijst zich nu als Dries Roelvink in een gele zwembroek, dus dat valt ook af. De jongen weet van zichzelf ook wel dat hij dik is, maar om nu als rollade te gaan? Nee, die foto's zullen hem vast en zeker zijn leven lang achtervolgen. Hij krijgt een briljante ingeving, dat hem acne-technisch gezien ook nog eens bijzonder goed uitkomt: een bontgekleurd kostuum met een gezichtsmasker! Nou, deze ingeving kwam de jongen duur te staan.

De knaap droeg afgelopen weekend zijn carnavalsmasker en werd voor dat vergrijp aangehouden. In Roermond werd er in 2010 namelijk tijdens carnaval een overval gepleegd door een aantal lieden met een masker voor het gezicht. Slim bedacht, dat moet ik ze na geven. Gemeente Roermond besloot daarop om met een zogeheten Algemene Verordening het dragen van gezichtsbedekkend materiaal te verbieden. Let wel: alleen tijdens carnaval! Wat zullen we nou krijgen? Roermonders mogen het hele jaar met een masker door hun stad marcheren, maar juist niet op de dagen waarvoor zo'n ding gemaakt is. Ik roep bij deze alle Roermonders op om de carnavalskleding de rest van 2011 aan te houden mét masker en volgend jaar carnaval te vieren in spijkerbroek. Dat zal de gemeente leren.

Ik bedenk me ineens welke politieke partij vorige week bij de Eerste Kamerverkiezingen de grootste werd in Limburg. Juist nu een een verbod op gezichtsbedekkend materiaal in Roermond, dat kan geen toeval zijn.