In ander nieuws... week 6

Ritse

Wekelijks blikt de eindredactie terug op enkele opmerkelijke, leuke, interessante en spraakmakende nieuwsberichten van de voorgaande week. Deze week: Sony en de kruistocht tegen de jailbreak, een ongelukkig Crytek, pech voor Nederlandse game-trots, Guerrilla Games en Activision

Kevin Butler, de fictieve reclameman van Sony, is de personificatie van de PlayStation 3. In elke reclame met Butler krijgen wij potentiële kopers te horen: "It only does everything". De Sony PlayStation 3 is een ervaring, alles wat je in huis nodig hebt om jezelf te vermaken voor de TV en eromheen. Als je de reclame gelooft tenminste. Nu zit er een deuk in die ervaring, de PlayStation 3 blijkt gewoon een apparaat te zijn, met een bijna menselijke fout in de beveiliging. Sony maakte zichzelf deze week onsterfelijk belachelijk: het marketingteam achter Butler maakte een grote fout, ze publiceerden per ongeluk de jailbreak code voor de PlayStation 3. Typisch dat een dromenverkopend marketingteam zelf de droom kapotmaakt.

Nu probeert Sony koste wat kost de schade de beperken. Ze willen van elke YouTube-bezoeker die de Jailbreak-filmpjes bekijkt de persoonsgegevens. Wat ze er precies mee willen bereiken is mij onduidelijk. Zoeken ze de bron van hack, willen ze één voor één alle bezoekers van het YouTube-filmpje afsluiten van PSN? Gelukkig voor onze rechtstaat én voor de YouTube-Jailbreakers is de eis van Sony niet ingewilligd en kunnen de Jailbreakers weer veilig slapen.

Deze week is waarschijnlijk geen leuke week voor Crytek, de Duitse ontwikkelaar achter Crysis. Nadat eind vorige maand de demo van Crysis 2 niet zo goed was ontvangen dankzij connectieproblemen en vastlopers, is nu Crysis 2 helemaal uitgelekt. Gelukkig voor de Duitsers is het niet de volledige versie: de volledige grafische pracht van Crysis is pas beschikbaar op 22 maart. Singleplayer, multiplayer en de moddingtools, dat is Crytek niet bespaard gebleven. Zelfs heel de beveiliging is op de digitale snelweg terecht gekomen. Crysis 2 was geen zekerheid; de verkopen van deel één vielen tegen. Volgens Crytek zelf te wijten aan piraterij. Nu Crysis 2 bijna vijftig dagen voor de release al op straat beland is kan je er automatisch van uitgaan dat ook deze keer de uiteindelijk verkopen gaan tegenvallen, als we de Duitsers mogen geloven.

De Nederlandse trots van de gameindustrie, Guerrilla Games, zal deze week ook niet heel veel slaap hebben. Killzone 3 is deze week ook uitgelekt. Guerrilla heeft de pech dat in tegenstelling tot Crysis 2, de volledige versie is uitgelekt, inclusief meerdere talen en de 3D beelden. Het is waarschijnlijk niet zo dat het heel veel gedownload gaat worden. Een download van 41.4 Gigabyte is niet echt praktisch voor de gemiddelde mens. Dus met een beetje geluk voor Guerrilla gaat de gemiddelde consument hem gewoon in de winkel halen.

Activision-Blizzard heeft ook een nogal turbulente week achter de rug. Eerder deze week kwam het bedrijf met het nieuws dat ze ophouden met Guitar Hero en DJ Hero. Dat is in principe niet vreemd, de verkopen van de laatste delen in beide series vielen tegen. Als Activision had nagedacht was er niets aan de hand geweest. De uitgever dacht alleen aan de korte termijn, nu verkoopt het. Alleen jammer dat wij als gamers dat nalieten. Meer DLC en minder nieuwe discs. Ook werden er vakkundig geruchten de wereld in geholpen over de eventuele aankoop van Take-Two door Activision. Ik hoop het persoonlijk niet, ik hoef niet elk jaar een GTA. Laat Rockstar er maar lekker haar tijd voor nemen.