Bel me, Matthijs. Bel me!

RedactieColumns

JimManna stuurde via de submit de volgende column in:

Vroeger was tv heel simpel. Als je kon zingen, dansen, acteren of presenteren dan kwam je op tv. En Henny Huisman. Die ook. Er waren dan ook maar twee zenders. Later drie. Meer dan genoeg om die paar talentenvolle Nederlanders en Henny Huisman een podium te geven. Op zaterdagavond keek iedereen dan ook naar hetzelfde. Dan was de Showbizzquiz op de buis. Aan elkaar gepraat door het bulderende astma-kanon Ron Brandsteder. De spanning was voelbaar als de doos met de mysterie-guest eindelijk open werd gesmeten en er een Bekende Nederlander uitsprong. Ik sloeg mezelf op de knieën van de pret als ik goed geraden had dat het Wieteke van Dort was. Terwijl mijn zus juist dacht aan Bob Bouma. Het was eenvoudig vermaak. Maar het vermaakte ook echt.

Maar de tijden zijn veranderd. Anno 2011 doen BN-ers heel andere dingen dan springen uit een doos. Zo is er een voormalige seksbom op zoek naar een nieuwe vent. Op zoek naar een vrijgezelle stumper die terugdenkt aan de tijd dat hij, kijkend naar een poster van een jonge Kees Flodder, met zijn hand de lakens op en neer deed bewegen. Ongetwijfeld hopend dat het voor hem nu eindelijk is weggelegd om achterlangs te mogen op de motorkap van een Citroën BX. Tatjana zoekt een nieuwe financier voor haar nieuwe levensstijl. Groot gelijk heeft ze. Daarmee kom je tegenwoordig op tv.

En er is natuurlijk de inmiddels onvermijdelijke Ben Saunders. Het wandelende schildersdoek van Henk Schiffmachers minder getalenteerde en zwaar mongolide broertje. Ben won een talentenshow. Geen idee welke. Eén van de 341. En als je dat flikt, ben je in Hoorn in één klap een held. Want voor het eerst sinds 1721, toen er naar verluidt een man was die met zijn rechterteen zijn linkeroor kon aanraken terwijl hij met zijn andere been een bal hooghield, heeft Hoorn een nieuw idool in zijn midden. Massaal liep het plaatsje dan ook uit om deze man te eren. De man die presteerde wat slechts 4384 mensen de afgelopen 5 jaar voor hem al hadden gepresteerd. Het winnen van een talentenjacht. Een ware unieke prestatie dus.

Op zender nummer drie zien we bekend Nederland de ijzers onderbinden. Lekker dansen op het ijs. Niet alleen Bekend Nederland trouwens. Zo hoog ligt de eis voor deelname nou ook weer niet. Een paar familieleden van Jan Smit mogen best meedoen. Want Jan scoort altijd. Volgend jaar zien we Jans favoriete groenteboer op het ijs. Voor 2013 zijn de onderhandelingen zelfs al gaande met de man die in 1997 per ongeluk tegen Jan aanbotste.

En over al deze programma's kunnen al die Bekende Nederlanders nog gezellig napraten met Matthijs van Nieuwkerk. Als je geluk hebt mag je zelfs tafelheer zijn. Dan mag je aan de rechterkant van Matthijs plaatsnemen met als heilige taak om niks toe te voegen. Maar ik kijk het dus niet vaak meer. Ik kan het niet meer. Ik lijk nog wel de enige onbekende Nederlander die nog over is. Wat op zich volkomen logisch is, want ik kan niks bijzonders. Ik kan niet zingen, dansen, acteren of presenteren. Ik ben Henny Huisman ook al niet en ik ben zélfs niet gerelateerd aan Jan Smit.

Misschien is het jaloezie. Want waarom mag ik nou eens niet op tv? Waarom mag ik niet eens een keertje laten zien dat ik helemaal niks kan? Lieve Matthijs, jij boegbeeld van de Nederlandse tv, bel míj nou eens.... Ik wil ook eens rechts naast je gaan zitten om helemaal niks toe te voegen. Want dát kan ik wel.

Bel me, Matthijs. Bel me!