Alles is voor Bassie?

Robert (Sdivad)

In de nacht van maandag op dinsdag sloot de internationale transfermarkt in de voetbalwereld. Verschillende spelers waren blij met een overstap naar een andere -vaak betere- club, anderen waren teleurgesteld door het mislopen van een gedroomde transfer. In die laatste categorie is de net-niet-transfer van Bas Dost naar Ajax de opvallendste. Het hele circus rond zijn gewilde transfer nam naarmate de deadline naderde steeds clownesker vormen aan. Het moest Alles is voor Bassie worden, maar het werd uiteindelijk niets.

Bas Dost begon zijn voetbalcarrière bij FC Emmen en na één seizoen maakte hij al de overstap naar de Eredivisie. Heracles Almelo lijfde de talentvolle spits in en werd in de twee seizoenen dat Dost er speelde een stabiele Eredivisieclub. Vorig seizoen beleefde hij zijn definitieve doorbraak met veertien treffers, een mooi aantal voor een spits bij een club als Heracles. SC Heerenveen zag wel wat in de boomlange jongen en voor 3,2 miljoen euro vertrok hij naar Friesland. SC Heerenveen, de club van de fantastische spitsen. Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar, Afonso Alves, allemaal scoorden ze er lustig op los in het shirt met de pompeblêden.

In Heerenveen kreeg Dost te maken met Ron Jans, de succescoach van FC Groningen. Voor Bassie was hij echter meer een plaaggeest dan een fijne trainer. Jans bleek weinig vertrouwen in hem te hebben en posteerde Dost vaker en vaker op de bank. Ondanks het feit dat Dost in de minuten die hem gegeven waren toch vaak het net wist te vinden. De wintertransferperiode kwam eraan en Bas wist wel wat hij wilde. Weg uit Heerenveen en naar een club die hem meer speelminuten zou geven. Misschien wel tot zijn eigen verbazing bleek Ajax interesse te hebben. Hij had het allemaal al even aan de binnenkant van zijn ogen bekeken. Spelen in het rood-wit, in een vol Arena, meedoen om de prijzen, dat zou de perfecte oplossing zijn.

De clubs moesten nog wel even tot een akkoord komen, maar dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. Ajax was bereid vier miljoen euro op tafel te leggen. Substantieel meer dan SC Heerenveen voor Dost had betaald. In een paar maanden tijd een miljoen winst maken, dat wil iedereen wel. Maar de Friezen wilden meer. Ajax had net een flinke zak met geld ontvangen van Liverpool. “Nou, dan zetten we toch in op 7 miljoen euro?” moeten de Frieze bestuurders hebben gedacht. Wat zou Bas gedacht hebben? “Allememaggies, Ajax wil me hebben en nu gaat de club moeilijk doen? Mienemienemienemienemiene, ik heb ook altijd pech!”

Dost wilde koste wat het kost weg en besloot een arbitragezaak aan te spannen om de transfer te forceren. De uitspraak viel voor hem echter negatief uit. Hij zal vast even naar de toiletten zijn gelopen om zijn frustratie er even lekker uit te schreeuwen. “Drommels, drommels en nog eens drommels!” Wellicht dat zelfs zijn mobiele telefoon hierbij is gesneuveld; in een moment van ultieme woede in tweeën gebroken. Ook later op de avond, toen SC Heerenveen nog een kleine handreiking deed richting Ajax, kwam de transfer niet rond waardoor de hele zaak alleen maar verliezers kende. Ajax, dat de selectie niet versterkte. SC Heerenveen, dat nu een speler had die duidelijk had laten merken niet voor de club te willen spelen. En natuurlijk Bassie Dost zelf, die zijn droomtransfer in rook zag opgaan.

Maar Bas, onthoud: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!