De dag na Valentijn

Neuskleuter

's Morgens vroeg nam de man een sigaret. Hij was niet helemaal tevreden, want er was geen seks aan voorafgegaan. Nu hoeft dat ook niet op een doordeweekse dinsdagochtend, maar na al zijn moeite van gisteren had hij het wel gehoopt. Gisteren was het Valentijnsdag. De dag waarop hij besloot zijn vriendin te behagen, omdat zij dat simpelweg van hem verlangde. Hoe zou het toch komen dat zij hem niet verwende met een lekkere stevige nacht in bed?

Hij had alle dingen gedaan volgens de vrouwenbladen, dus hij kon zijn verhaal sowieso niet kwijt aan zijn vrienden. Die zouden hem maar uitlachen. 's Morgens vroeg bracht hij haar ontbijt op bed, met een valentijnskaartje tussen de krant, en daarna ging hij naar zijn werk. 's Avonds had zij gekookt. Bij kaarslicht keken ze een romantische film, die zij natuurlijk had uitgezocht, al wilde zij hem betrekken in haar keus door twee bijna identieke films voor te schotelen. Hij koos de film met de meeste uitleg, want daar was ze onbewust dus het meest enthousiast over. Het maakte hem niet uit: het zou na veel gedraal toch wel goed aflopen. Ze gingen vroeg naar bed, maar daar... gebeurde niets. Ze kroop tegen hem aan, kwebbelde wat en viel als een blok in slaap. Geen voorspel. Geen seks. Helemaal niets.

Zijn vriendin pakte jus d'orange uit de koelkast. Hij vroeg: “Waarom hebben we gisteren geen seks gehad?”
Zij schonk haar glas in. “Het was toch fijn gisteren?”
Hij blies de rook uit zijn neus. “Mja, dat wel.”
“Maar?”
“Hoezo maar?”
“Ik hoorde een twijfel in je stem.”
“Ik twijfel niet.”
“Oké.” Ze nam een slok en zette het glas weer op het aanrecht. “Ik voelde me gisteren zo fijn bij je. Het was weer een beetje zoals toen we elkaar net kenden. Lekker romantisch, lekker de tijd voor elkaar.”
“En geen seks op de eerste drie dates.” Oeps, dat had hij er niet uit willen floepen.
“Ja, nou ja, ik was gewoon meer knuffelig gisteren. Dat mag toch ook wel een keer?”

Terwijl zij het brood en beleg op tafel zette, stak hij onder de afzuigkap nog een sigaret op. “Waarom draait Valentijnsdag om vrouwen? Altijd weer die rozenblaadjes, cadeautjes, verrassinkjes. Ik ben een man! Ik wil jou gelukkig maken, maar daar hebben wij die onzin niet voor nodig! Elke dag is Valentijnsdag, maar dan veel goedkoper.”
“Je houdt toch van me?”
“Wat is dat nou voor vraag?”
“Dan kan je dat toch best een keer voor me doen? Het is toch maar één keer per jaar.”
“Het slaat nergens op. Het is nooit Houthakkersdag, Grotmannendag, of iets anders waarbij de man verwend wordt.”

“Mannen worden sowieso al de hele dag verwend, dus dat hebben ze niet nodig. Kijk dan naar jezelf. Ik kook elke dag het eten, ik strijk je overhemden en ik ga met je naar bed.”
“En dat laatste vind jij ook lekker.”
“Voor een vrouw is seks toch anders. Het gaat meer om de intimiteit, het samenzijn, elkaar aankijken. Echt contact. En daar hebben we als vrouw geen seks voor nodig.”
“Jij kan niet zonder seks.”
“Nee, dat zou ik ook niet willen, maar ik vind het gewoon fijn als het niet iedere keer hoeft wanneer jij er zin in hebt.”
“Jij begon de afgelopen paar weekenden.”
“Wil je het echt weten? Ik begon omdat ik je niet ongemakkelijk wilde laten voelen, omdat jij anders als enige het initiatief neemt.”

“Dus je wilt niet met me naar bed?”
Ze slaakte een diepte zucht. “Nee, dat bedoel ik niet, maar.... pffff, mannen... Ik bedoel meer dat ik er minder vaak echt zin in heb. Ik wil het wel voor je doen hoor, maar je hebt als man gewoon geen speciale mannendag nodig om te vrijen. Maar als vrouw is het wel lekker dat de liefde eens om mij gaat, niet om de seks.”
“Valentijnsdag gaat niet om de liefde voor jou, het gaat om de commercie en het idee dat jij straks al je vriendinnen gaat bellen om jullie vriendjes te vergelijken. Valentijnsdag is eenrichtingsverkeer. Kijk, wij mannen vergelijken auto's, maar jullie hebben zo'n dag nodig. Ik wil het je best geven, zodat je kan opscheppen bij je vriendinnen, maar ik vind het onzin. Ik doe het alleen voor jou.”

Ze smeerde haar tweede boterham en zocht de dunste plakjes ham uit het bakje. “Ik dacht eigenlijk dat jij het ook wel leuk vond om samen een keer zo romantisch te doen.”
“Lieverd, romantiek bestaat niet uit rozenblaadjes en geurkaarsjes. Ik vind het al romantisch om samen een film te kijken die we allebei leuk vinden, of als we 's avonds ongestoord kunnen vrijen, waarbij niemand ons belt. Daar hebben we zo'n dag niet voor nodig.”
Ze keek op van haar brood en zei: “Dus... eigenlijk heb je gisteren alles alleen maar gedaan voor mij? En je hebt er niet eens van genoten?”
Hij staarde naar zijn sigaret en knikte.
“Maar... dat is nou echt romantisch, schat... Weet je wat? Als het dan toch zo veel moeite voor je is, slaan we volgend jaar gewoon over. En jij meldt je ziek bij je werk, want ik ga je zo eens echt een mannendag geven. In bed.”

's Middags nam de man nog een sigaret onder de afzuigkap. En ditmaal was hij erg tevreden.