Kunnen we het maken?

Jan Willem

Half maart is het zover. Dan vertrekken de eerste Nederlanders naar Afghanistan om een nieuwe missie op te bouwen. Ik denk bij opbouwen dat je dingen neer gaat zetten op grote lappen kale grond. Portiekflats, schoolgebouwen, fabriekshallen, dat werk. Stalen hekken om een groot terrein met graafmachines en bulldozers er op. Mannen met een gele helm, die een dubbele boterham met pindakaas eten in een vaalgroene keet. Met een Penthouse-kalender aan de muur. Als ik langs zo'n bouwterrein loop, denk ik altijd: ja, daar wordt echt iets gemaakt. Maar dat is niet wat de Nederlanders gaan doen in Afghanistan. Een gemiste kans!

Het gaat al jaren slecht met de bouw in Nederland. Een missie naar Afghanistan lijkt me een uitgelezen mogelijkheid om die vele werkloze bouwvakkers een nieuwe kans te bieden. Pluk een paar duizend van die gasten van hun IKEA-bank af en stuur ze met hun minigraver en cementmolen naar Kabul. Kapotgeschoten gebouwen in overvloed. Werk aan de winkel! Ik schat zo in dat de Afghaanse bouwindustrie niet bepaald welig tiert op het moment. Die kan wel een vleugje Nederlandse deskundigheid gebruiken. Waarom handige jongens hier uit hun neus laten eten, terwijl de gemiddelde Afghaan door de vele kogelgaten zijn muur niet meer kan zien?

Maar nee, het kabinet heeft bedacht om politiemensen en militairen naar het land te sturen om er arme mannen op te leiden tot, ja tot wat? Tot wezens die je zeker niet belt bij een inbraak en die je het liefst zo ver mogelijk bij je uit de buurt houdt. De huidige politiemacht in Afghanistan is corrupter dan Berlusconi en Prins Bernhard bij elkaar en van een kwaliteit, dat in Nederland nog niet half in de buurt komt van het niveau straatcoach. Die in enkele weken omturnen tot allround politieagent is als een olifant in twee dagen leren om zelfstandig zijn kont af te vegen. Geen beginnen aan.

Helaas, het besluit is genomen. Oom agent gaat naar Afghanistan en Bob de werkloze Bouwer blijft thuis. Een kleine 500 miljoen gaat de missie kosten, een bedrag dat je niet even terug verdient met een bonnenquotum. Maar op dat punt kunnen de Nederlanders misschien nog wat leren van Afghaanse agenten. Die weten namelijk wel hoe je meer geld uit een verkeersovertreding kunt halen.