Ik lust er wel pap van

Maurits (perikles)

Mag ik jullie een gewetensvraag stellen? Eten jullie wel eens bloempap? Nee hè! Dacht ik al! Dan is het jullie schuld! Toen Super de Boer in mijn woonplaats Jumbo werd, verdween de bloempap uit de koelingen. Loopt niet, zei een meneer met een Jumbojasje aan. Zijn wij nog maar met zo weinig, wij die nog pal staan voor de Hollandse culinaire cultuur? Hoe kan ik mijn strijd volhouden als jullie met zijn allen overlopen naar gerechten uit importculturen? Nog een vraag. Als jullie je nog verwaardigen om oerhollandse pannenkoeken te eten, doen jullie daar dan keukenstroop of suikerstroop op? Ik kan het wel raden, keukenstroop, een treurig B-product! Want ook echte originele suikerstroop is nauwelijks meer verkrijgbaar. Zal ook wel niet lopen. Jullie zijn niet eens meer op de hoogte van het goede van Hollandse bodem. Geen wanproduct als keukenstroop maar echte originele suikerstroop moeten jullie natuurlijk hebben, ook heerlijk in de bloempap. Omdat jullie ondanks jullie uit de klei getrokken Hollandse koppen al jaren Hollandse kwaliteitswaar boycotten, kan ik het nu bijna niet meer krijgen. Want ook andere supermarkten laten het afweten.

Lahmacun, de Turkse pizza hebben ze wel bij Jumbo, terwijl hier nauwelijks een allochtoon woont. Halal zelfs. Merk Mekkafood. Wordt de islamisering ons via de supermarkt door de strot geduwd? Lamenielachuh! Onze cultuur wordt al een halve eeuw van binnenuit uitgehold. Wat eten de Henk en Ingrids die altijd om het hardst schreeuwen dat 'zij' zich maar aan 'ons' moeten aanpassen? Zo gauw het kon lieten ze witlof en andijvie staan voor saté en nasi, nu eten ze misschien wel stiekem Turkse pizza en Marokkaanse couscous. Geen bloempap met suikerstroop in ieder geval. Als we nu eens ophouden tegen de verkeerde vijand ten strijde te trekken, slaan we 2 vliegen in 1 klap. Waarom niet proberen moslims te winnen voor Hollandse ideologieën door ze te paaien met Hollandse culinaire hoogstandjes? Hoe zouden ze weerstand kunnen bieden als we ze de geneugten bijbrengen van boerenkool met worst (desnoods halal), bloempap met suikerstroop of hutspot. Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn.

Mijn strijd voor het Hollands culinair cultuurgoed is inmiddels minder eenzaam. Ik heb Jumbo aan mijn zijde weten te krijgen. Na herhaalde gestrande pogingen om het bloempapprobleem, cq de islamisering van het assortiment bij de snelgroeiende Brabantse supermarktketen onder de aandacht te krijgen, drong mijn noodkreet eindelijk door. Op een goede dag werd ik gebeld door de hoogste baas van de plaatselijke vestiging, of ik eens wilde komen praten. Hij trok een uur uit om diep door het stof te gaan waarbij hij en passant de hele bedrijfsfilosofie van Jumbo uit de doeken deed. Over de 7 zekerheden bijvoorbeeld, dat de klant nog steeds koning was. Het zou nooit meer gebeuren dat een brief niet beantwoord of een verzoek niet ingewilligd zou worden. Kosten nog moeite werden inmiddels gespaard om bloempap terug te brengen in het assortiment, wat nog niet zo simpel bleek te zijn. Na vele hoofdbrekens is er eindelijk succes. Er is bloempap! Nu de suikerstroop nog! En dan hopen dat het gaat lopen. Ik reken op de Henk en Ingrids.