De RIAGG: zo gek nog niet!

Karel (Ton-Deuse)

Doe mee aan de werkweek voor mentaal gedepriveerden. Een week in de Ardennen zal u goed doen. Ga geestelijk herboren het nieuwe jaar in met de Fontanelreflex-therapie en mentaal kunt u weer een (stroom)stootje hebben als u de elektroshockworkshop hebt gedaan. Zweer uw maagzweer af met de training ‘Peristaltiek van de endeldarm’. Kom naar de Ardennen en boek succes met het mentale bungyjumpen en het emotioneel abseilen. Het onderstaande programma spreekt voor zichzelf.

Op zaterdag beginnen we met een workshop Therapeutisch Mondschilderen. Sommige mensen zijn waanzinnig creatief met tandvlees. Onder het genot van een heerlijke Parnassibal legt u non-figuratief uw gevoelens vast. Overigens geldt voor dit onderdeel wel de waarschuwing, dat deze workshop uitsluitend geschikt is voor mensen zonder dwangneurotische slikreflex. Wij krijgen de penselen meestal pas weer terug lang nadat er sectie is verricht.
Het avondprogramma  voorziet in ‘lichaamswerk’. Mensen die als object deelnemen aan de Workshop Grensverleggend Bodypainten dienen er overigens rekening wel mee te houden dat ze tussen de verschillende laklagen door met een vlakschuurmachine bewerkt zullen worden.”

Op zondagochtend organiseren we de doe-het-zelfworkshop Suïcidaliteit. Op de meest uiteenlopende manieren zal met behulp van bereidwillige zwaardepressieve Barbiepoppen gedemonstreerd worden hoe een actieve levensbeëindiging er uitziet. Deze sessies lopen overigens vaak uit, omdat de deelnemers er geen einde aan willen maken. Met de kinderen in het gezelschap wordt 'galgje' gespeeld. We maken overigens graag van deze gelegenheid gebruik voor een oproep: voor één van de demonstraties hebben we nog een speelgoedtrein met onbewaakte overweg nodig! Wie?”

Zondagmiddag staat het onderwerp Angorafobie op stapel. Niet te verwarren met agorafobie (pleinvrees). Mensen met Angorafobie hebben een onuitsprekelijke angst voor langharige katten. Terwijl zij gek genoeg met geschoren poesjes geen enkel probleem ervaren.
En 's avonds staat het thema Hechtingsstoornissen centraal. Kinderen met een verstoorde hechting in de vroegste levensjaren, blijken in de puberteit vaak een gebrekkige gewetensontwikkeling te hebben. Gebrek aan normbesef en berouw of spijt wordt geweten aan een gebrekkig geweten. Iets dat ook wel bekend staat als het 'geen-bodemsyndroom'. Het 'geen-bodemsyndroom' blijkt, zo leert onderzoek, relatief vaak voor te komen in de pizzawereld.

Op maandag hebben we 's ochtends een Alzheimer-symposium. De deelnemers aan dit gebeuren hebben bij hun uitnodiging meteen een herinneringsoproep gekregen. De vraag "Wat doe ik hier eigenlijk?" zal  naar verwachting gemiddeld 857 keer per deelnemer worden gesteld. Alleen daarom al wordt dit een onvergetelijke gebeurtenis!
's Avonds zorgt de Anorexia-werkgroep voor het diner. Ze denken daarvoor een kwartier nodig te hebben; inclusief boodschappen doen en afwassen. Eventueel zijn ze bereid om dit een tweede keer dunnetjes over te doen. De reacties hierop zijn tot dusver evenwel mager te noemen.

De dinsdagochtend is ingeruimd voor een pianostemmer die komt vertellen over zijn stemmingswisselingen. De spreker die daarna komt, denkt 17 microfoons nodig te hebben om ons te vertellen over zijn meervoudige persoonlijkheidssyndroom. De man heeft een prachtige stem en zingt derhalve na zijn redevoering een duet met zichzelf en vormt tevens zijn eigen achtergrondkoor. Op onze uitnodiging om te blijven eten ging hij trouwens graag in, omdat hij in restaurants altijd 16 extra couverts moet bestellen en dat loopt nogal op.
's Avonds zal het Boulimia-platform 'Met Volle Mond' het diner verzorgen. Met een van vet druipend stel onderkinnen informeerde de voorzitter al kauwend op een varkensdij naar de draagkracht van de keukenvloer. Na een emmer met Danoontje te hebben leeggelikt toonde hij zich dik tevreden met het antwoord en zei zich verder niet dik te maken.

Op woensdagochtend gaat de bijeenkomst met de Contactgroep voor Verlegen Mensen helaas niet door. De groep bestaat nog uit één lid -de voorzitter- en die durft niet  te komen. De overige leden zijn geroyeerd wegens zware contributieachterstand. Zij durfden niet te informeren naar de hoogte van het contributiebedrag. De penningmeester op zijn beurt had niet de moed om de leden aanmaningen te sturen. Blozend en oogcontactvermijdend heeft Kas Plantje -de voorzitter- dit aan zijn moeder verteld, die vervolgens de organisatie in kennis stelde.
Verder laat ook het Centrum voor Autisme 'Stop Contact'  het afweten; zij hebben althans nergens op gereageerd.
In plaats daarvan hebben wij op het laatste moment meneer of mevrouw drs. Herma Frodiet weten vast te leggen, die een voordracht houdt over Genderproblematiek en transseksualiteit.

Tijdens de lezing van "Op Herhaling", Belangenvereniging voor Dementen is het de zaal toegestaan om naar believen koffie te halen, een bezoek aan het toilet te brengen of even de auto door de wasstraat te halen. De verwachting is namelijk dat de lezing 23 keer zal worden gehouden deze donderdagochtend.
Op donderdagmiddag worden de vertegenwoordigers van de Stichting 'Voor de Zekerheid' verwacht.. De Stichting is opgericht en daarna nog een kleine 250 keer voor en door dwangneurotici. Een dwangstoornis dwingt iemand ertoe bepaalde dingen steeds opnieuw te doen. Bijvoorbeeld: handen wassen, het huis schoonmaken of controleren of het gas uitstaat. De stoornis komt overigens in Duitsland nagenoeg niet voor.

De laatste avond doen we even iets heel anders: een vleugje Oosterse cultuur. Er zal een Indiase erotische film worden vertoond, getiteld: "Ik lik de stip van je voorhoofd". De hoofdrol wordt gespeeld door een masseuse met aanrakingsangst.

Bij het opruimen en inpakken worden we vrijdagochtend bijgestaan door een twintigtal 14-jarige van de pillen strak staande ADHD'ers. (ADHD staat voor Al Decennia Hevig Dolgedraaid). Als ze bij de activiteiten beginnen te schuimen, kunnen we ze gerust met een aantal dwangneurotici -die maar niet hebben weten te vertrekken- aan de afwas zetten.
De schoonmaak wordt overigens uitbesteed aan een zevental blozende lijdsters aan smetvrees.
De keuken wordt de hele week beheerd door een nog niet geheel uitbehandelde TBS'er., wiens favoriete film 'Silence of the lambs' schijnt te zijn 

Op naleving van de regels zal worden toegezien door Hector. Hector is deelnemer aan de
training ‘Impulscontrole en Agressieregulatie’. Hector heeft als huiswerk om niet eerst bloedpaté
van iemands ingewanden te kneden als hij verongelijkt is, maar eerst tot 10 te tellen. Overigens
heeft Hector het basisonderwijs voortijdig moeten staken.

De kosten voor deze week zijn niet of slechts gedeeltelijk verhaalbaar op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Overigens kunnen de deelnemers aan de lichttherapie hun batterijen voor de zaklantaarn door het ziekenfonds geheel vergoed krijgen.

© Karel Kanits