Suárez, Kramer en Skobrev

Johan (kuifkrullen)

 Wel ja, Luis Suárez blijft bij Ajax. Dat is goed voor de club. Hij heeft zich, tja, vastgebeten in de tweede seizoenshelft. Hij wil graag kampioen worden met Ajax. Maar hij heeft wel de aanvoerdersband ingeleverd, omdat mensen te veel naar hem zouden kijken. [ironie] Ik denk inderdaad dat men nu niet meer naar hem zal kijken, nu hij die band niet meer om zijn arm heeft. Hij was gelukkig niet zeven duels geschorst. Hij was gelukkig niet zeer belangrijk voor Ajax. [/ironie]. De aanvoerdersband gaat nu om de bovenarm van Stekelenburg. Want 'die praat beter Nederlands'. Je verzint het allemaal niet. Ik vind het prima dat hij blijft. Hij heeft niet bepaald mijn favoriete karakter, binnen het vaderlandse voetbal, maar hij kan goed voetballen, dus laat hem gerust in Amsterdam blijven. Maar wat me dan fascineert, is de verklaring die hij geeft omtrent zijn beslissing hier te blijvenf. Want hoewel hij heeft aangegeven dat hij uitgeleerd is in Nederland, toe is aan een andere omgeving, zich dingen wil eigen maken die niet kunnen in de Nederlandse competitie en hij graag in Spanje wil spelen, zegt hij nu dat hij nooit heeft gezegd te willen vertrekken.
Natuurlijk wil hij weg. Natuurlijk wil hij naar een betere club. Natuurlijk wil hij spelen bij een zo hoog mogelijke club. Hij is een sportman. Hij wil alles uit zichzelf halen. Maar zeg dat dan. Het is niet dramatisch om eerlijk te zijn. Je mag best verklappen dat je hoger op wil, maar dat het nu schijnbaar nog te vroeg is. En dat je, zolang je bij Ajax bent, alles op alles gaat zetten om zo goed mogelijk te presteren. Daar stel je geen mensen mee teleur. Wat wel teleurstellend is, is een verklaring waarvan iedereen denkt: klinkklaar gelul.
Mocht ik in zijn schoenen staan, er zou toch iets bij me knagen na zo'n verklaring. In het geval van Suárez is het misschien goed om aan te stippen dat ik knagen figuurlijk bedoel, niet in de hals van een tegenstander. 
Over anderhalve week begint de voetbalcompetitie weer. En een paar weken later mag Suárez ook zijn opwachting weer maken. Ik ben benieuwd naar zijn vorm; ik hoop dat hij ons weer mooie acties laat zien. En dat hij na dit seizoen, als Ajax net geen kampioen is geworden, naar een mooi clubje gaat in een warm land.

Nog even wachten dus. Wat al wel begonnen is, is het schaatsseizoen. Ik heb niet alles gezien, maar naar wat ik zag - ik schrijf dit voordat de tien kilometer wordt verreden - is het behoorlijk spannend in de stand bij de mannen. [update] Ivan Skobrev is Europees Kampioen geworden. [/update]
Net hadden we het over het knagen van Suárez, maar bij de mannelijke schaatsers zal er mogelijk ook wat wringen, kan ik me zo voorstellen.
Want Sven Kramer is er niet, door een blessure. Sven won vanaf 2007 ieder jaar het EK. Met niet mis te verstane voorsprong op zijn achtervolgers. Nu schaatsen deze achtervolgers tegen elkaar. Om uit te maken wie de beste van Europa is. Ik vraag me af - uit interesse, ik wil zeker niet veroordelen. Als Sven er niet is, telt hij gewoon niet mee - hoe blij de winnaar is met deze titel. Zou hij denken, ik ben de allerbeste van Europa, trek de champagne maar open? Of zou hij denken, ik heb dit EK gewonnen omdat Sven er niet is, trek desalniettemin de champagne maar open?
Zou dat knagen bij deze topsporters? Dat je hebt gewonnen, maar dat je weet dat er iemand is die toch nog beter was, maar die toevallig niet meedeed?
En zou het knagen bij Sven zelf? Zou hij de einduitslag bekijken en denken: verdomme, was ik maar niet geblesseerd, dan had ik die Skobrev er afgeschaatst?


Volgend jaar kom ik hier op terug, wanneer Suárez indruk maakt in de Spaanse competitie en Kramer laat zien wie echt de baas is in Europa.