Ongezonde salade

Jean-Paul (Days-Of-Wild)

De man bij de McDonald's bestelt een salade.

Dat vind ik raar. Ik vind het raar dat je bij een fastfoodrestaurant een salade gaat bestellen. Het heeft iets tegenstrijdigs. Alsof er op de tankauto's van grote olieproducenten als Shell en BP de tekst staat: "Wij zijn groen, onze vrachtwagens rijden op aardgas". Het is net zo apart dat er op vliegvelden stilteruimtes zijn, terwijl die vliegtuigen zo'n teringherrie maken. Het heeft iets tegenstrijdigs. Net zomin als dat je ervan uitgaat dat olieproducerende bedrijven groen bezig zijn, ga je naar de Mac voor een gezonde salade. Je gaat naar de Mac voor een snelle vette hap, niet om lekker te eten. Ik wil hier geen discussie starten welk fastfoodrestaurant de lekkerste hamburgers heeft, want ieder weldenkend mens weet dat dat de Burger King is.

Het meisje achter de kassa vraagt welke salade de man wil.

McDonald's heeft meerdere salades. Zo'n Caesar salade en twee salades in bekers, waar je de salade in moet mixen, een McSalad Shaker. Ze hebben ook gewone sla. Die doen ze meestal op je hamburger. Niet om ervoor te zorgen dat de smaaksensatie groter wordt. Ook niet om ervoor te zorgen dat je de broodnodige vitamientjes binnenkrijgt, maar om ervoor te zorgen dat je het broodje een beetje snel wegkrijgt. Net zoals de saus bedoeld is om het droge stukje vlees een beetje vlotjes langs de huig te laten glijden. Dezelfde saus die op een Big Mac zit, zit ook op de salades. En iedereen maar denken dat die salades gezond zijn.

Ze zetten ook de voedingswaardes op de website. Dat moet waarschijnlijk van de Voedsel en Waren Autoriteit, want ik kan me niet voorstellen dat ze dit uit zichzelf doen. Of juist wel. Dat je dan denkt dat ze niets te verbergen hebben. Als ze aangeven wat erin zit, dan kan het niet slecht zijn. Daarom zie je nooit een prijslijst bij een garage. Als je vraagt hoe duur de reparatie gaat worden, krijg je toch nooit een antwoord. Want ja, je weet nooit wat je tegenkomt of hoelang het gaat duren. Een slangetje of een klemmetje is zo vervangen. Je kan wel een vaste prijs vragen, maar dan doen ze gewoon minder. Moet je weer terug.

De man haalt een mes uit zijn binnenzak.

Raar toch dat een rietje het enige bestek is dat je in een fastfoodrestaurant kan krijgen en niemand die erover klaagt. Niet dat je bang hoeft te zijn om je fikken te verbranden, want echt heet is het voedsel daar meestal niet. Tenzij je iets bestelt dat ze niet in de warmhoudruif hebben liggen. Meestal moet je dan iets bestellen zonder een bepaald onderdeel, zoals de augurkjes of tomaten bijvoorbeeld. Die mogen ze er niet afpulken, dus moeten ze een hamburger vers bakken.

Wat ze ook altijd vragen als je een hamburger bestelt, is "Wilt u een menu?" Mijn antwoord daarop is afhankelijk van mijn humeur en de hoeveelheid tijd die ik heb. "Nee, alleen de burger," zeg ik als ik haast heb of goedgemutst ben. "Heb ik per ongeluk menu gezegd?" of "Heeft u mij menu horen zeggen?' zeg ik meestal als ik niet zo vrolijk ben. "Wat zit er bij zo'n menu?" vraag ik meestal als ik tijd zat heb en er achter mij al een flinke rij staat. Na de hele opsomming besluit ik steevast alleen de burger te kiezen. Dit doe ik ook altijd als ik twee verschillende hamburgers bestel en ze twee keer vragen of ik een menu wil.

"Ik wil de kassalade," zegt de man.