Blijf met jullie fikken van mijn cv af

Maurits (perikles)

Mijn thermostaat 1 graadje lager? No way! No fucking way! Een beter milieu begint bij jezelf? Prima! Maar niet ten koste van een eerste levensbehoefte, een comfortabel warm huis. Zondag was het 10 oktober, ofwel '10-10'. Dat is de titel van een wereldwijd milieu-initiatief met als doel om in 2010 10% minder CO2 uit te stoten dan in 2009. Helemaal voor, goed idee, applaus. Maar ik ga er niet voor in de kou zitten. Omdat ik er geen zin in heb, en omdat het verlakkerij is.

 

Je voelt het niet eens, 1 graadje lager, beweren ze zonder met hun ogen te knipperen. Kan je de thermostaat na dat eerste graadje meteen nog een graadje lager zetten. Als je het ene graadje niet voelt, dan het andere ook niet. En dan nog een graadje en nog een graadje. O, nu snap ik het, ik moet een extra trui aantrekken. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze berenvellen gaan adviseren. Alsof energiebesparing automatisch een stap terug is richting oertijd. Met dat soort slechte publiciteit win je geen zieltjes, niet het mijne tenminste.

 

Het is altijd hetzelfde liedje, elk milieuplannetje waar mijn medewerking voor gevraagd wordt, begint met dat ene rotgraadje ten koste van mijn fysieke welbevinden. Kassa voor de besparingsmaffia want die boekt, zonder een poot uit te steken meteen tonnen CO2 besparing in. Als ik elke keer gehoor had gegeven aan dat soort oproepen zat ik ondertussen in een vriescel. Nog zo'n slecht plan: ze vinden dat ik korter moet gaan douchen. Kunnen ze ook op hun buik schrijven, ik ben een lang- en heetdoucher en dat ga ik zo houden. Als je maar kort doucht, kom je koud onder de douche vandaan. En wat doe je dan? Je zet de thermostaat van de woonkamer een graadje hoger. Ja, mee eens, doodzonde van al dat warme water dat zomaar het riool in loopt. Maar waar blijven de slimme oplossingen? Waarom zit er geen warmtewisselaar onder mijn doucheputje om al die warmte terug te winnen? Laten ze daar eens aan werken. En aan zonne-energie en aan windmolens.

 

Het is helemaal niet moeilijk om bij te dragen aan energiebesparing zonder aan berenvellen te denken. En mijn bijdrage is niet gering. Ik zal niet flauw doen door me op de borst te kloppen vanwege het feit dat ik me niet voortplant. Wat toch al gauw 2 a 3 energieverslindende wereldburgers in de dop scheelt. Mijn persoonlijke bijdrage is dat ik niet autorijd, nou ja, heel weinig. De laatste jaren had ik er niet eens een, nu even wel maar niet voor lang. Ik wilde namelijk op kampeervakantie afgelopen zomer en kamperen, als het niet kamperen op oertijdniveau is, is een van de weinige dingen waarbij je echt niet zonder auto kan. In tegenstelling tot werken en boodschappen doen. Maar nu de vakantie voorbij is, gaat het ding er gewoon weer uit. Kan een ander hem een tijdje gebruiken, scheelt weer een auto die geproduceerd moet worden ten koste van veel grondstoffen en energie. En waarom zou ik mezelf blootstellen aan de verleiding om voor mini-afstandjes van minder dan 10 kilometer in plaats van de fiets de auto te pakken? Of om de trein te versmaden als ik een keer wat verder van huis moet.

 

Oké, er is nog wat ruimte voor verbetering van de energiehuishouding in mijn huis waar ik geen eerste levensbehoeften voor hoef in te leveren. Ik neem me voor om in het vervolg altijd de tv uit te zetten als ik aan de computer zit. Maar handen af van de thermostaat van mijn cv, en van mijn douchekraan.