Eau de Cologne

Joris (superjojo)

Het afgelopen weekend was ik in Keulen met wat vrienden. Voordat ik vertrok had ik gerekend op een weekend Duits bier op terras, dat is geen enkele keer gebeurd. Het regende vrijwel constant en daarom vluchtten we meerdere malen een kerk binnen. Kerken doen me weinig, in elke stad in elk Europees land lijken ze er hetzelfde uit te zien. Houten kerkbankjes die net niet lekker zitten, Jezus aan een kruis van steen en een tafeltje met waxinelichtjes die je voor een kleine vergoeding mag aansteken. In de bankjes zitten vaak een paar bejaarden te bidden, bij het altaar een dikke toerist met fototoestel en een jong stelletje schuifelt langs de beeltenissen van joden die Jezus kapotmaken.

Gebouwen die miljoenen zullen hebben gekost, maar waar geen spoortje creativiteit achter lijkt te zitten. Misschien komt het omdat ik een ongelovige hond ben, dat ik niet begrijp waarom alle kerken hetzelfde moeten zijn. Waarom moet Jezus bijvoorbeeld altijd aan het kruis hangen? Waarom zie je hem nooit over een grote bak water door de kerk banjeren of achter een tafel, water in wijn te toveren. Vroeger zal niemand er een probleem mee hebben gehad omdat niemand uit zijn eigen dorpje kwam, maar voor kerkenhoppers zal de lol er snel af zijn. Als je de Dom van Keulen hebt gezien, is er maar weinig reden om de kleine kerkgebouwen nog te bezoeken. Op de regen na.

De regen in Keulen is overigens weinig bijzonder. Net zoals de kerken lijkt ook het weer overal in Europa hetzelfde. Het zorgt voor explosies van natheid op je jas, voor vochtige plekken op je sokken en een doorweekte broek. Met onweer schuilen onder een brug en naar de bliksem kijken. Zoals het in Keulen dondert, dondert het overal. Een beginnende verkoudheid verdrinkt in de regen en een lichte griep neemt het roer over. Rillend op het hostelbed luisteren naar waterspatten op het raam. In Nederland schijnt er behoorlijk wat waterschade te zijn geweest, in Keulen zijn alle kerken blijven staan.

Als je niet weet waarover je moet praten, begin je over het weer. Als een column schrijven niet lukt, grijp je terug naar datzelfde recept. Met koorts zou je tot interessante hersenspinsels moet kunnen komen, maar ik kom niet verder dan kerken en water. Voor volgende week beloof ik beterschap.