Kassa met uw grijze massa!


De sport der sporten. De sport die u kunt blijven beoefenen tot u dement bent. De sport die slechts een handjevol benodigdheden vereist. Vandaag gaan we het hebben over denksport!

Ik hoor u nu al van grote afstand denken: "Ooh nee hè! Dat is toch helemaal geen echte sport! Die nieuwe sportcolumnist verbroddelt nu al de hele rubriek hier!" Je leest deze column uit! Potverjandriedubbeltjes! Je bent er nou eenmaal aan begonnen. Net zoals ik drie dagen geleden ben begonnen aan prijscrypto light 467. Ik moest meer sporten van de dokter. Dus ik meteen naar m'n oudpapierbak. Alle kranten vanaf medio januari eruit gehaald. Naar de boekhandel, het schap met Sanders denksportboekjes leeggekocht. Twee sixpacks balpennen, een container koffie en twaalf kilo tabak met vloei in huis gehaald. Telefoon uit, voordeur op de grendel en ... Denken maar!

Inmiddels zit ik al een aantal ononderbroken etmalen met balpen-RSI aan de keukentafel. U denkt: "Waar zijn ze toch? die denksporters?" Gewoon thuis! Aan de keukentafel!

We beginnen met, de Zweedse Puzzel. Ik stond dus in die boekhandel en dacht: "Sanders-denksport-Zweedse-puzzelpret ... Deel 47. Dat móet wel goed zijn voor mijn intellect!" Ik maar meteen bij diezelfde boekenboer een Zweeds woordenboek en een Zweedse synoniemenbundel uit de kast getrokken. Kom ik thuis, zijn die køtpuzzels gewoon in het Nederlands! Met de prijspuzzel, op pagina 88, kunt u echter wel, en ik citeer: "Een geheel verzorgde, twaalfdaagse kajaktrip met overnachting in een sauna" winnen. Dit alles in het karakteristieke, Zweedse wonderkuuroord Loka Brunn. Ik moet en zal die reis winnen! Dan heb ik tenminste nog iets aan m'n woordenboek. Al moet ik die kajak midden op de Oostzee ophalen! Fitta vriden!

De sudoku. Een concept nog simpeler dan een staartbreuk. Deze zijn totaal niet moeilijk. Light of heavy? Appeltje ei! Je blijft gewoon net zo lang zoeken naar een doorbraak. Als je het goed doet, komt ie altijd uit. Maar waarom, staat er in de krant altijd de oplossing van gisteren? Die ga je toch echt niet controleren hè? Vertel me dat het niet waar is! Dan heb je dus kostbare minuten van je leven verspild aan een puzzeltje, nog logischer dan Duplo, en dan ga je hem ook nog nakijken?! Wie de neuk verzint die sudoku's eigenlijk? Een Jap met een telraampje?

De kruiswoordpuzzel. Een denksportdiscipline ouder dan het feminisme. Vol met nooit eerder gehoorde afkortingen, oud-Belgische begrippen uit de stand der adel en synoniemen uit het jaar stilletjes. Die taaldokter, op de redactie van Sanders, heeft een woordenschat waar u ongetwijfeld van in uw pantalon arriveert. Echter, hij krijgt ze nooit helemaal perfect bedacht. Dan verwacht die kiene etnolinguïst opeens, dat je weet hoe een Turkse bevelhebber heet. Twee op de drie kruiswoordpuzzels. Goed zoeken: 'Turkse bevelhebber, drie letters.' Het is toch aardewerkverdomme geen Turkse puzzel?! Dat van die Zweedse puzzel begreep ik al niet, maar hoe moet ik dit dan weten? Hij staat ook altijd met de middelste letter achter een zwart blokje, aan de rand van de puzzel. Heb je die hele hoerenpuzzel goed. Bijbelfiguren, muzieknoten, het periodiek systeem der elementen en mythologische goden uit de oudheid. Geen enkel probleem! Maar dan: 'A ? A, Turkse bevelhebber.' Ara? Nee, dat is een papegaai. Ala? Nee, dat is met vijf letters en dat mag je ook zeker niet verkeerd notuleren. Wat zegt dat joch in die kebabtent ook altijd tegen z'n vader? Apa? Hier kom ik dus echt niet uit. Ik weiger internet te raadplegen. Het is denksport! Geen opzoeksport!
 
Het cryptogram. Dubbelzinnigheid ten voeten uit. 'Is die verf niet van hem?' (7); of: 'Moeilijk te verteren voor een wijnboer' (2,7,3,4); Je weet het niet! Je gaat ervan knarsetanden! Je staat op z'n kop tegen een muur te wachten tot de Ritalin begint te werken. Je besluit zelfs, uit pure wanhoop, om het toch maar aan internet te vragen. Internet weet het ook niet. Niemand weet het! Ja, de heer J. Zwartbol uit Puttershoek. Die zit nu aan de keukentafel, met z'n ontstoken taalknobbel, een VVV-cheque van €20,- dood te koesteren. Het cryptogram. Een 'aardig weergegeven misser' (10);

De woordzoeker. Leer lezen als een Arabier! Achterstevoren! Streep maar door als u het woord ziet. Magerzucht, fijnproefsfeer of rodelwax. Het zijn maar gewoon woorden hoor! U komt er niet uit? Pakt u eens een vergrootglas erbij. Houd de puzzel op zijn kop, kijk er dwars doorheen en blijf zoeken. Streept u niet te dik en niet te scheef. Gebruik desnoods een liniaal en een fluostift. Maar, bedenk u altijd: "Is een lange ij nu één of twee letters?" Of heet die koukleum met die bel in dat busje dan toch meneer de yscoman? De woordzoeker! Perfect vermaak voor op een lynvlucht! Altyd Prys!

Een beknopte samenvatting van de tak die denksport heet: Bent u toe aan een schrijfarm, een verstoord dag- en nachtritme of wellicht een sociaal isolement? Was u nooit de kluizenaar die u altijd al had willen zijn? Ziet u het leven liever als een schimmig raster vol zwart-witte blokjes? Wilt u op vakantie in Turkije met trots kunnen mededelen dat u weet hoe een Turkse bevelhebber heet? Verdiep u dan eens in de denksport! U hoeft geen lidmaatschap aan te gaan. Deze sport is geheel vrijblijvend. Ik doel uiteraard niet op semi-erkende denksporten zoals schaak, dammen en Texas hold-em. Veel te sociaal voor u! De echte denksporter snelwandelt vandaag nog naar de boekenboer voor een Sanders denksport omnibus!

… Mijn asbak, een wok, zit vol. Mijn vaat staat op het aanrecht, maar ook ernaast op twee pallets. Mijn vloer kleeft als Pritt. De natte was, van drie weken terug, is in de trommel aan het verstikken en het is nog maar de vraag of ik mijn meest recente onderbroek überhaupt eruit krijg. De brievenbus maar eens leegmaken dan. Een stortvloed van papier lazert in de hal. De helft van de post plakt direct aan de vloer vast. Dan ... Wat schets mijn verbazing? Een envelop van Sanders denksport! 'Van harte gefeliciteerd met het winnen van onze vier-jaar-getijden-sudoku! U gaat geheel verzorgd, naar de exclusieve kuststreek van Noord-Rusland!' Yes! Eindelijk! 'Op de klippen lopen langs de kust!' (8);

©