Plat Haags: Kaassoefi's (1)

Nick (ArchEnemy)

Iedere zondag bekijken Driek Oplopers en ArchEnemy in de rubriek Plat Haags het Nederlandse politieke landschap. Driek Oplopers vanachter zijn toetsenbord, ArchEnemy op zijn iets te warme werkzolder. De vorige aflevering lees je hier.

Hoi Driek! Ik had al wat in de pen hangen, en Geert geeft zoals altijd weer een mooie voorzet om het neer te tikken. Een weekje of wat terug schreef hij nog heel ontfermend en vredelievend dat hij de arme moslims wilde bevrijden van de islam, zodat ze nergens meer in hoefden te geloven, of de islam konden omruilen voor het christendom of zo. Echt heel goed bedoeld, diep uitgewerkt en zeer erudiet op schrift gezet: "Laat je achterlijke islamitische gedachten achter je en ruil ze om voor een andere smaak starheid". Met die boodschap gaat hij ongetwijfeld ook op 11 september voor Ground Zero staan preken, waar die moskee gebouwd gaat worden dankzij onder meer 1 miljoen euro van de Nederlandse belastingbetalers.

Zoveel diverse onkunde in één alinea. Ik geef toe dat ik ook wel bij het oppervlakkige, comfortabele verschil kan parkeren tussen het Joden-, Christen- en Islamietendom. De eerste twee hebben kennis, welvaart, eten en zelfoverschatting, de laatste vooral agressieve onderwerping, frustratie, armoede, zand en olie. Zo aan de oppervlakte lijkt de meest voor de hand liggende keuze inderdaad die religie die je kinderen het beste gezond weet te houden, en naast het meest comfortabele bed ook het betere eten weet voor te schotelen. Helaas is dat niet de islam, daar zitten immers een paar vastgebakken regels in die een vrolijke, ontspannen gezins- en werkinteractie afdoende weten te ontmoedigen.

Controlfreak.

Ik ben het een tijdje geweest, in een relatie met een eerdere mevrouw ArchEnemy. Gekke is dat ik er elke dag hevig tegen protesteerde, die mevrouw was naast erg lief namelijk ook erg passief. Ze was vooral goed in smoezen en excuses verzinnen waarom ze haar afspraken niet nakwam waardoor veel, zo niet alle verantwoordelijkheden van ons, pardon, mijn huishouden bij mij kwamen te liggen. En domme ik, ik dacht dat wel even te fiksen. Ik dacht dat het goed was dat er tenminste 1 iemand de touwtjes in handen had. Ik had ons een aantal doelen gesteld, en toen ik die had weten te behalen voor ons vertrok mevrouw om een paar weken later bij haar vriend in te trekken.

De illusie van controle is me toen ongenadig duidelijk geworden. Je denkt dat je alles tot in de details hebt weten te plannen, maar vergeet daarbij dat de motivering voor de uitvoering uit je innerlijke wil moet komen. Leuk als iemand de leiding neemt, maar als die niet van harte gevolgd wordt, heeft het geen enkele zin. En dat weet je stiekem ook wel, daarom blijf je maar vasthouden aan die controle in de hoop dat het toch allemaal goed zal komen.

Het geheim zit hem in veerkracht. Je neemt even de leiding, geeft hem dan weer weg, en als ik dan had gezien dat mevrouw ArchEnemy op haar beurt telkens de leiding afwees omdat ze gewoon geen zin had in verantwoordelijkheden dragen, had dat voor mij genoeg informatie moeten zijn om te beseffen dat een verdere groei van ons samenzijn er niet inzat. Had ze dat wel gedaan, dan hadden we een relatie uitgebouwd op basis van ons beider inzicht. Dan krijg je de blijvende groei erin.

Die parallel zie ik ook in religies en ideologische bewegingen zoals het socialisme. Links was in de vorige eeuw de belofte van de toekomst, ze zou borg staan voor individualisering, democratie en verheffing van het domme volk. Het eerste wat er aangevallen werd was de kerk die de arme mensen dom hield. Ik vond dat geweldig, ik zag een toekomst voor me met allemaal slimme, onafhankelijk denkende mensen met opgeruimde karakters. Helaas bleek links vooral de kerk aan te vallen omdat ze geen concurrentie duldde, haar dogma's bleken even conservatief als die van de Paus. Dacht je de linkse opvattingen niet na, werd het je nog maar een keer geduldig uitgelegd, bleef je dan eigenwijs je eigen logica omarmen dan 'deugde' je gewoon niet als mens: je werd als 'ongelovige' buitengesloten. En nu het kabinet Mark I eraankomt kun je links zo mooi in die kramp zien schieten, alles wordt erbij gehaald om hel & verdoemenis te preken over de toekomst van Nederland als Sanctus Sinistra niet aan de knoppen mag zitten. Links verliest de controle, dus gaat het hartstikke fout met Nederland.

Zo herken je een relatie die allang op de klippen is gelopen.

Die uitsluiting van kritische denkers is het kenmerk dat een beweging op een dood spoor zit. Ga je niet mee in de controle, is het jouw schuld en deug je niet. Ga je er vrijwillig in mee, dan geef je je kritische denken op -veel mensen vinden dat overigens erg lekker, want ze kunnen/durven toch zelf niet na te denken- en zul je nooit kunnen zorgen dat de beweging waar je lid van bent ideologisch doorgroeit en volwassen wordt. Alleen een ideologie die die groei koestert, zichzelf vrij zet van dwingende dogma's, is een levende ideologie.

Laat het mooiste voorbeeld van zo'n ideologie -naast de volksdemocratie van Zwitserland- nou haar oorsprong in de islam vinden:

"De Geliefde is alles, de minnaar slechts een sluier.
De Geliefde is levend, de minnaar een dood ding.
Wanneer Liefde haar kracht gevende zorg onttrekt,
blijft de minnaar achter als een vogel zonder vleugels.
Hoe kan ik wakker en bewust zijn
als het licht van de Geliefde afwezig is?
Liefde wil dat dit Woord
aan het daglicht wordt gebracht.
Vind je de spiegel van het hart dof,
dan is de roest nog niet van haar oppervlak geveegd.
"

Heeft meneer Rumi geschreven. Niet slecht voor een islamitische songtekst uit de 13de eeuw hm?

Speciaal voor Geert ga ik daar de volgende keer verder op in. Het soefisme is een beweging die ook in Nederland actief is, en tot doel heeft elke religie samen te brengen met elkaar, omdat elke religie in hun optiek haar eigen weg naar God zoekt. En wat ook zo vriendelijk is: ze richten zich ook tot mensen die niet in een god geloven, maar wel hun best doen eerlijkheid te verzamelen in hun leven en daar hun ego op te bouwen. Het soefisme kent geen heidenen. Alleen maar zoekende mensen, die eenmaal bij elkaar gebracht, elkaar wel eens zouden kunnen helpen.

Ik ben zo nieuwsgierig of een soefi in de ogen van de PVV'ers net zo achterlijk is als een krijsende haatbaard die oproept tot het terroriseren van alles dat niet in zijn sharia voorkomt...