Over Engelen des doods (2)

RedactieColumns

De column Engelen des doods deed nogal wat stof opwaaien. Twee users namen de handschoen op, en schreven naar aanleiding van die column zelf een column. Lees hier de bijdrage van Christiaan.

Vrijheid. Het is een groot goed. Zeker in Nederland is het iets waar we enkele decennia ontzettend lang voor gevochten hebben. We liepen voorop in het gelijkstellen van mannen en vrouwen, het legaliseren van euthanasie en het toestaan van abortus.

We zijn er in Nederland bekend, en onder sommige stromen berucht, om. Vooral in religieuze kringen wil het nog wel eens botsen met wat de Nederlandse staat vindt, en wat er geïnterpreteerd wordt uit het boek van de betreffende religie.

De tendens richt zich tegenwoordig vooral tegen moslims. Een deel van hen is van mening dat vrouwen een andere positie hebben dan mannen in de maatschappij. Dat is hun goed recht. Sommige mensen vinden dat een hoofddoek hierbij hoort, en vaak hoor je dat vrouwen daar dan ook zelf voor kiezen. Ik betwijfel dit, maar het is niet aan mij hierop in te grijpen. Ook niet aan de overheid, naar mijn mening. Het is iets tussen twee mensen, en een mentaliteit verander je niet zomaar. Als de vrouwen echt vanuit de "omgeving" gedwongen worden een hoofddoek te dragen, zit daar meer achter en verander je de mentaliteit niet door het verbieden van een uiting hiervan. Het is vervelend voor die vrouwen, als het al waar is dat ze gedwongen worden, maar persoonlijk heb ik er geen last van.

Waar ik meer last van heb, zijn mensen die mij in mijn keuzevrijheid willen beperken. Ik neem in dit voorbeeld christenen, maar er zijn ook genoeg andere aanhangers die niets met religie te maken hebben. Zoals ik al eerder vertelde, zijn wij in Nederland bekend om ons beleid ten aanzien van euthanasie en abortus.

De meeste christelijke partijen (samen goed voor zo'n kwart van het aantal Kamerzetels) zijn vanuit hun geloofsovertuiging tegen euthanasie en abortus. Zij vinden dat de mens niet beslist over het leven, maar dat hun God dat doet.

Ik vind het prima dat deze mensen dat geloven. Ik ben het er totaal niet mee eens, maar ook in dit geval mogen mensen hun eigen opvattingen hebben. Wat mij echter enorm steekt, is dat zij hun mening willen opleggen aan álle mensen. Het liefst zouden zij zien dat niémand meer de mogelijkheid heeft tot euthanasie, abortus of winkelen op zondag.

En daarmee voel ik mij aangetast in mijn vrijheid. Waarom wil de christen dit voor iedereen verbieden. Waarom heeft de christen er last van als ik, samen met mijn vriendin, besluit haar zwangerschap af te breken? Wat is het probleem van de christen als ik enorm veel pijn heb, geen uitzicht meer op verbetering, en daardoor besluit mijn leven te beëindigen? Wanneer heeft de christen er last van als ik op zondag mijn boodschappen doe, ik dwing die persoon toch helemaal niet samen met mij te gaan winkelen? Als iemand op zondag de bijbel wil lezen of andere dingen wil doen, moet hij dat helemaal zelf weten. Ik kan er echter niet bij dat ik dan van die persoon ook niet mag gaan winkelen.

Aan gelovigen, pro-life-activisten, anti-homohuwelijkactivisten en andere mensen die het niet met me eens zijn, vraag ik dan ook, wat schiet JIJ er mee op, als IK bepaalde dingen niet meer mag? Ik dwing jou tot niets wat jij niet wilt. Jij belemmert mij echter wel in mijn keuzes. Waarom?