Tour 21: En nu aan de wijn

Jan (Bakoenin)

Die kutbrit won weer een sprintje
Petacchi krijgt daarvan al een kindje
Maar het is iets dat went
En zijn geheim is bekend
Als hij aanzet dan laat hij een windje

 

Het was te verwachten en het gebeurde. Een saaie etappe met een kopgroepje en een peloton dat rustig aan deed, maar niet rustig genoeg om de kopgroep te laten wegrijden.
De eerste poging van zeven renners ging niet door, maar vier man kregen wel de zegen van het peloton. Vaugrenard, Breschel, Pineau en Oss zijn wel hardrijders, maar niet opgewassen tegen Colombia en Lampre als die niet willen dat je wegblijft.
Helaas weer geen Nederlanders bij de vlucht dus het was wel duidelijk dat er geen Nederlandse overwinning in Bordeaux bij zou komen. En ook geen Raborenners, hoewel met een beetje goede wil Breschel wel als Raborenner kan worden gezien, want hij heeft al getekend bij Rabo, schijnt het. Hij heeft alleen nog een ander truitje aan. Lars Boom zal dat niet leuk vinden, want Breschel is net als Boom een renner voor de klassiekers.
Ik had nog een beetje hoop op waaiers, want de wind stond in de rug en tegen de tijd dat de renners Bordeaux zouden naderen, zou de wind schuin van achter komen met kans op  waaiers. Dertig kilometer voor de streep zag je de Raborenners ook al voorin het peloton om te voorkomen dat ze in de verdeerde waaier terecht zouden komen.

En wat deed Schleck bij de dokter? Is hij ineens zwak, ziek en misselijk? Gaat hij niet vallen, maar uitvallen? Pakt Gesink de witte trui? Je weet het maar nooit. Iedere renner kan het meemaken. Als het twee weken lang dik boven de dertig graden is geweest en het wordt ineens koud en gaat regenen, dan ben je vatbaar voor ziekte. Dat kan natuurlijk ook Schleck gebeuren. Misschien heeft hij wel met Bram Tankink gepraat en heeft Bram lekker in zijn gezicht gehoest.

Het spannendste moment van de dag vond ik het shot van Cameron Diaz. Natuurlijk, Tom
Cruise was er ook, maar ik zie toch liever Cameron. Daar wil ik best eens een stukje mee gaan
fietsen.

Intussen gingen de mannen van de kopgroep hun reserves aantasten, want met Cameron achter je aan wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk vooruit blijven. Maar het was onmogelijk. Milram ging ook al mee op kop van het peloton rijden. Oss spartelde nog even tegen vanwege het rode rugnummer van de strijdlustigste renner en dat levert altijd nog tweeduizend euro op. Maar drie kilometer voor de streep was Oss de klos.
Er waren ook nog heel wat obstakels in Bordeaux, dus je dacht: ze kunnen zomaar vallen.
Maar dat gebeurde niet. Dus werd het een massasprint.
Dit keer was het treintje van Cavendish al heel lang in het station toen de eindsprint begon, maar het maakte helemaal niets uit, want de man from Man won zoals hij wilde. Hij kon aan de finish nog een interview geven voor de andere sprinters over de streep gingen.
De groene trui is intussen wel weer van eigenaar veranderd. Petacchi mag hem weer aan en dat vergoedt veel voor de Italiaan. Per slot van rekening heeft hij ook al twee ritten gewonnen.
Ik denk wel dat de strijd om de groene trui ook is beslist, maar met Hushovd weet je het nooit.

De lul van de dag:

Eigenlijk is er niet echt een lul van de dag, maar Hushovd is het toch wel een beetje, want hij werd echt door bijna alle renners voorbijgereden in de sprint.

Morgen is er een tijdrit van Bordeaux naar Pauillac. De renners rijden dan door een van de meest beroemde wijnstreken van Frankrijk: de Médoc. Wijnhuizen als Châteaux Latour, Lafite-Rotschild en Mouton-Rotschild vind je hier.
Ik drink alles, maar bij het eten drink ik graag een wijntje. Médoc smaakt uitstekend bij rood vlees, gevogelte of wild. Ook met stevige, oude kazen gaat Médoc goed samen. Het is een zware wijn.
De druiven worden op een bijzondere manier gekweekt. De bodem waarop de druif groeit bestaat uit kiezel en dus moeten de wortels van de druif diep de grond in om aan voedingsstoffen te komen. Onder de kiezels liggen bedden van klei, zout en zand. Die combinatie maakt de Médoc tot de wijn die we kennen.
Maar Pauillac is niet alleen maar bekend van de wijnen. Lang voordat het stadje wijnhoofdstad van de Médoc zou worden, was het een belangrijk centrum voor bronsverwerking. Spaans koper uit het zuiden en Keltisch tin uit het noorden troffen elkaar hier om de beroemde legering te vormen. Voor schepen was en blijft deze stad aan de Gironde een belangrijke aanlegplaats.
Verder is Pauillac ook bekend vanwege het overheerlijke lamsvlees. Er is ook ieder jaar een feest van het lam en de wijn. Lijkt me leuk om eens mee te vieren. Het lam is een melklam dat uitsluitend bij de moeder drinkt, aangevuld met een beetje melasse. Het wordt niet ouder dan 75 dagen. Eigenlijk wel zielig dus, maar dat lam weet natuurlijk niet dat het ouder kan worden dan 75 dagen, dus het valt wel mee.  

De tijdrit is over een vlak parcours, maar de wind kan nog wel een belangrijke rol spelen. De eerste vijftien kilometer worden in de stad Bordeaux afgelegd en daar is nog wel wat beschutting. Komen de renners echter buiten Bordeaux dan heeft de wind vrij spel, want het is er erg open. Op zich is dat niet erg als die wind voor iedere renner even hard waait, maar wind kan net zo veranderlijk zijn als een vrouw.
Normaal gesproken wordt dit een strijd in een strijd. De etappezege is belangrijk, maar ook de klassementen zijn dat. Kanshebbers op de overwinning zijn: Cancellara, Contador, Menchov, Evans, Armstrong, Leipheimer, Wiggins, Zabriskie, Konovalovas en Bookwalter.