Tour 17: The Luxembourg chain massacre

Jan (Bakoenin)

Een macho uit Schiltigheim won
Hij is nog verbaasd dat dat kon
Hij had niet eens pech
En reed zomaar weg
Alleen, in de bloedhete zon

 

Als je de televisie aanzet en je ziet O’Grady op kop van het peloton rijden op een klim van de tweede categorie, dan weet je dat het een lange zit wordt.
Nou schijnt er voor die tijd wel hard te zijn gereden. Het eerste uur gemiddeld 48 kilometer. Maar toen was er geen uitzending. Het peloton was zelfs in twee stukken gebroken en Schleck en Gesink zaten in het tweede gedeelte. Die hebben dus als gekken moeten rijden om weer aansluiting te krijgen. Dat hebben we alleen niet gezien. Wat we wel zagen was dus O’Grady en een steeds verder uitlopende kopgroep met kleppers als Voeckler, Ballan en Vansummeren. Op een gegeven moment zat ik gewoon te hopen dat de renners in de toekomst van de organisatie weer EPO mogen gebruiken, want dan komt er tenminste wat meer strijd. Gisteren stonden alleen Contador en Schleck sur place op de klim, vandaag het hele peloton. Ik begrijp trouwens al die opwinding niet over die sur place. Ik sta zo vaak sur place op een steile klim en daar heeft nooit iemand het over.

Op het moment dat de voorsprong meer dan elf minuten was en Voeckler op de Port de Balès demarreerde, ging het peloton ook wat vaart maken.
Ik wil niet lullig doen, maar het is honderd jaar geleden dat de Pyreneeën in de Tour de France werden opgenomen en er hebben daar heel veel heroïsche gevechten tussen klassementsrenners plaatsgevonden, maar in deze Tour moeten deze woeste reuzen het doen met overwinningen van renners als Riblon en Voeckler. Leuk voor hen en leuk voor de Fransen, maar ik word er knap chagrijnig van als ik zie dat zelfs Armstrong nog aan kan klampen en dat het tempo wordt gemaakt door Fuglsang die op dat moment minder hard naar boven gaat dan Voeckler.

Maar met een schok werd ik wakker. Schleck viel aan, Sanchez, Menchov en Vandenbroeck gingen mee. Gesink kraakte. Maar er kraakte nog wat. De ketting van Andy. Contador verklaarde later dat hij echt niet had gezien wat er precies gebeurde, maar was ineens weg.
Alleen Sanchez en Menchov konden bij hem blijven. In de afdaling kon je zien dat Spanjaarden elkaar geen pijn doen. Sanchez loodste netjes Contador naar beneden, terwijl hij hem daar misschien wel op afstand had kunnen rijden. Maar Sanchez wist dat die afstand dan niet genoeg zou zijn om de Tour te winnen, want er komen nog meer klimmen en de tijdrit van Contador is veel beter, dus dan maar een beetje bijverdienen.

En ik zeg het nog maar eens: Hoe zal het zijn als je aan het einde van de Tour iemand op de derde of vierde plek hebt en iemand op de zesde of zevende plek, maar je hebt geen etappe gewonnen. Ik vind dat je dan gewoon met lege handen staat. Leeg heeft weliswaar dezelfde letters als geel, maar is in de Tour beslist niet hetzelfde.

De lul van de dag:

Het is in ieder geval niet moeilijk om een lul van de dag aan te wijzen. Andy Schleck natuurlijk. Hij rijdt in het geel en valt aan. Contador zit op enige afstand. Hij gaat de Tour winnen door Contador naar huis te rijden en dan………krak. Daar sta je dan.
De ketting van Andy zei: krak
Nu moet hij nog meer aan de bak

Morgen gaat de rit naar Pau. Pau is al talloze malen aankomstplaats geweest in de Tour de France.
De rit van morgen komt op korte afstand langs Lourdes. De bekendste bedevaartplaats van Frankrijk en na Mekka misschien wel de bekendste van de wereld, hoewel Santiago de Compostella ook aardig bekend is.
Jaren geleden ben ik eens in Lourdes geweest toen we daar in de buurt op een camping waren. Het was een beetje druilerig dus een excursie naar Lourdes leek me wel leuk. Mijn vrouw ging niet mee, want ze was wat ziekjes.

De geschiedenis is bekend. In 1858 had een meisje van veertien er verschillende verschijningen van de Maagd Maria in een grot. Bernadette heette dat meisje.
Ze ging met haar zusje en een vriendin hout sprokkelen, maar kon de meisjes vanwege haar slechte conditie niet bijhouden. Toen ze alleen was, hoorde ze geruis als van de wind, maar de struiken en bomen bewogen niet. Ze zag een verschijning in het wit met een rozenkrans. Toen ze later nog eens die verschijning zag, stelde deze zich voor als de vrouw die onbevlekt ontvangen was. Bernadette was ongeschoold en wist niet dat de Paus al eerder het dogma van de onbevlekte ontvangenis van Maria had afgekondigd.
Wat er sinds die tijd is gebeurd, heeft totaal niets met het christendom te maken.
Dat lag niet aan Bernadette. Zij was volkomen serieus. Maria had aan Bernadette gevraagd om op de plaats van de bron met geneeskrachtig water een kerk te bouwen. Momenteel staan er drie kerken. De eerste was de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Daarna zijn er nog twee gebouwd.
Toen ik daar rondliep, vroeg ik me af of het de bedoeling van Maria was geweest dat zoveel mensen zo asociaal veel geld zouden verdienen aan haar verschijning. Een stadje vol met souvenirwinkeltjes en die Basilieken waren ook niet echt eenvoudige optrekjes. Daar hebben de arme boeren in de omgeving flink voor moeten betalen, inclusief de arme familie van Bernadette, denk ik.
En dan het ‘geneeskrachtige’ water. Er gebeurt daar iedere dag wel een wonder. Het is namelijk een groot wonder dat al die mensen die zich in het water baden niet doodziek worden. Wat een gore drap!
Toch heb ik persoonlijk groot respect voor Bernadette zelf. Toen ik in de Basiliek was, kwam ik in een nis waar haar portret hing. Op dat moment was ik alleen in dat gedeelte en dat op zich was al een wonder. Ik stond een tijdje naar haar te staren en het was net alsof ze me echt waarnam. Toen ik terugkwam op de camping was mijn vrouw beter en vanaf dat moment werd het in die vakantie mooi weer.

De rit van morgen is natuurlijk weer een belangrijke rit voor de klassementsrenners. Twee bergen van de eerste categorie en twee van de buitencategorie. De laatste top ligt dan wel op bijna vijftig kilometer van de streep, maar als je eenmaal een redelijke voorsprong hebt, dan kun je die in de afdaling wel vasthouden. Ik hoop niet dat er weer een groepje weg mag blijven en dat lijkt me ook onwaarschijnlijk want een rit met de Peyresourde, de Tourmalet en de Aubisque verdient toch zeker een groot winnaar. Ik denk dat er een select groepje gaat uitmaken wie de etappe gaat winnen. Tot dat selecte groepje zullen wel Schleck en Contador behoren. Hopelijk ook Gesink en Menchov. Als Sanchez er bij is, kon hij wel eens de etappe winnen in de sprint.