Het zijn gewoon dieven

Jan (Bakoenin)

De afgelopen tien jaar zijn er twee maatregelen genomen die veel kritiek hebben gekregen.
De invoering van de euro en de OV-chipkaart. Natuurlijk was de maatregel om de euro in te voeren al meer dan tien jaar geleden genomen, maar we betalen er contant pas vanaf 1 januari 2002 mee. En toen kwam ook de meeste kritiek op gang.

Ik vind die kritiek op de maatregelen zelf onterecht.

Zonder de euro kan Europa en ook Nederland veel moeilijker concurreren met de Verenigde Staten, Japan en China. De onderlinge handel werd voor de invoering van de euro bemoeilijkt door de verschillende valuta.
Een ander voordeel vind ik zelf toch wel het betalen in het buitenland. Wij gaan altijd wintersporten in Oostenrijk en voor de euro moest je altijd geld wisselen, de koers in de gaten houden en in de winkels omrekenen wat de prijzen in guldens zouden zijn. Dat hoeft allemaal niet meer. De laatste zomervakanties hebben we in Frankrijk gefietst en ook daar kun je met de euro terecht.
Dat veel mensen in het begin moeite hadden met omrekenen en zodoende veel meer uitgaven dan ze gewend waren, lag aan die mensen zelf. Als je alleen maar hele avonden naar de commerciële omroepen of de TROS kijkt, dan stompen je hersens nou eenmaal af en dan ben je niet meer in staat om eenvoudige rekensommetjes te maken.
Ik heb destijds steeds in de gaten gehouden wat de gevolgen voor de prijzen in de winkels zouden zijn. Dat viel reuze mee. De meeste prijzen in de supermarkt waren heel netjes omgerekend van guldens naar euro’s.
Er was één uitzondering. De prijzen in de horeca. Je betaalde ineens voor een broodje kaas of een biertje bijna net zoveel in euro’s als eerder in guldens.
Maar daar kun je natuurlijk niet de euro de schuld van geven. Dat ligt aan de horeca zelf.
Ik vond het helemaal niet gek dat er na een jaar geklaagd werd in de horeca dat het aantal klanten terugliep vanwege de dure euro. Wat een imbecielen! Ze hadden niet eens door, dat het niet aan de euro lag, maar aan hun eigen hebberigheid. Ze wilden meteen geld graaien. Het leken wel bankiers.
Mijn vrouw en ik gingen voor de invoering van de euro minstens eens per maand uit eten. Dat doen we niet meer. Het is nu hooguit eens in het half jaar. Maar dat komt niet door de invoering van de euro, maar door die achterbakse prijsverhoging destijds. De horeca kan onze ruggen op.

Er zijn tegenwoordig nog steeds mensen van mijn leeftijd die bij alles wat ze betalen omrekenen naar wat het in guldens zou hebben gekost. Ik schaam me haast voor mijn eigen generatie wat dat betreft. Die mensen denken dat de gulden van nu nog net zoveel waard zou zijn geweest als de gulden van toen. Mijn moeder zei altijd: “Zalig zijn de eenvoudigen van geest.”

De OV-chipkaart is net zoiets. Daar is momenteel veel kritiek op. Is die kritiek wel terecht?
Ik heb zelf sinds een tijdje ervaring met de OV-chipkaart. Natuurlijk niet met de studentenkaart, want ik ben al een ouwe lul. Ik heb al jaren een kortingskaart van de NS, omdat ik regelmatig met de trein reis. Die kaart is nu ook meteen OV-chipkaart. Alleen had ik hem tot nu toe nog niet als zodanig gebruikt. Nu had ik wel eens op televisie gezien dat mensen er nogal mee klooien en er waren ook klachten omdat mensen die vergaten uit te checken, meer geld kwijt waren dan nodig.
Je moet echter wel een IQ hebben dat het IQ van Kelly uit de eerste Big Brother nadert, als je niet goed in- en uitcheckt.
Ik ging met de bus en hield mijn pas tegen de kaartlezer. Er stond: ‘welkom’ en ik kon meteen door lopen. Het ging sneller dan stempelen. Tijdens de rit werd er ongeveer tienduizend keer door een automatische juffrouw omgeroepen dat je niet moest vergeten uit te checken. Bij de uitgang hing ook nog een bord met de tekst: “Vergeet niet uit te checken”. Dus als je dat dan nog vergeet, ben je verder heen dan iemand met Alzheimer.
Bij het uitchecken hield ik de kaart tegen de kaartlezer bij de uitgang en zag onder meer het tarief staan. Klaar was Jan. Je moet alleen onthouden dat je bij een bus of tram ook bij het overstappen moet uitchecken en bij de trein pas op het eindstation. En dat je dat uitchecken niet in de trein zelf kan doen, maar ergens in het station. Een kind kan de was doen.
Maar er is me wel iets anders opgevallen toen ik thuis eens het verschil uitrekende tussen de strippenkaart en de OV-chipkaart.
Ik heb een roze strippenkaart. Niet omdat ik homo ben, maar omdat ik ouder dan vijfenzestig ben. Ik had drie zones met de stadsbus gereisd en dat kostte me € 1.24 met de OV-chipkaart. Als ik uitreken wat de kosten van drie strippen waren, dan kom ik op € 0.99. Een verschil van € 0.25 in mijn nadeel.
Als je in een regio woont waar meerdere vervoerders actief zijn, dan betaal je een dubbel opstaptarief, maar gelukkig wil Minister Eurlings dat het treinkaartje behouden blijft totdat voor dit probleem een oplossing is gevonden.
Maar het stads- en streekvervoer schaft ook het sterabonnement en de goedkope enkeltjes af, dus het graaien is alweer begonnen.
Ik vraag me bovendien af wat er met mijn kaartjes van twee euro gaat gebeuren. Ik heb vanwege mijn kortingskaart en zeer hoge ouderdom ieder jaar recht op een kaartje per twee maanden, waarmee ik voor twee euro een dag lang door heel Nederland kan reizen. Een paar jaar geleden waren die kaartjes nog gratis en tegenwoordig zijn ze twee euro, maar ik zal daar niet over zeuren, want het blijft goedkoop en dan reis ik wel wat langere afstanden dan toen ze nog gratis waren. Kan ik op mijn OV-chipkaart voor twee euro door heel Nederland reizen straks? Ik dacht het niet. En de fietskaartjes? Komt er een klein fietschipje op die OV-chipkaart te zitten? Vast niet. De NS heeft toch al een hekel aan fietsen in de trein, want op de plek waar je de fiets mag neerzetten zijn ook nog eens drie krukjes aanwezig en als daar mensen op zitten dan moet je of die mensen er met geweld af slaan of met je fiets iedereen in de weg blijven staan en zorgen dat je niet omvalt tijdens het schudden van de trein.

Maar dat is allemaal niet de schuld van die handige OV-chipkaart. Dat komt omdat die kaart in handen is van een bende, die er net als de horeca bij de invoering van de euro, alleen maar op uit is om het geld uit mijn zak in die van hen te krijgen.
Het zijn gewoon dieven!