ABN AMRO: Een bank naar mijn hart

Jan (Bakoenin)

Na lang beraad hebben mijn vrouw en ik vorig jaar besloten om enkele aanpassingen in ons huis te laten verrichten. We lossen al enige tijd de hypotheek niet meer af en betalen alleen nog maar de rente, die iets lager is dan driehonderd euro per maand. Bovendien is hij nog steeds aftrekbaar en zelfs als links aan de macht komt blijft dat zo, want die willen de hypotheekrenteaftrek slechts beperken voor huizen vanaf 300.000 euro en de waarde van ons huis is 275.000 euro.
We hebben dus wat zitten plussen en minnen en ik heb daarna de stoute schoenen aangetrokken en de bank gebeld.

“Goedemiddag, ABN AMRO. U spreekt met Ilse. Wat kan ik voor u doen?
“Goedemiddag, met Bakoenin. Ik heb momenteel een hypotheek bij u en ik wil daar een tweede hypotheek bij nemen omdat ik enige verbouwingen wil laten doen aan ons huis. Kan dat?”
“Wat is uw klantnummer? Dan pak ik uw gegevens er even bij. Dat praat makkelijker.”
Ik gaf Ilse mijn klantnummer en meteen hoorde ik de stem van Tom Jones in mijn oor schallen. Hij zat in de gevangenis en verlangde naar huis. Gelukkig was Ilse snel terug.
“Bedankt voor het wachten. Ik heb uw gegevens en u kunt inderdaad een tweede hypotheek bij ons nemen. Ik zie dat u uw huis destijds voor 162.000 gulden hebt gekocht. U kunt dus makkelijk uw overwaarde als onderpand gebruiken voor een tweede hypotheek. Om wat voor bedrag gaat het?”
“Nou, het worden een nieuwe badkamer en een nieuwe keuken. En een dakkapel lijkt ons ook wel aardig. Wat denk je Ilse, zullen we ook zo’n lekkere jacuzzi nemen in de badkamer?”
“Nou, uhm, u moet het allemaal zelf uitzoeken, hoor. Maar een jacuzzi is natuurlijk wel erg ontspannend. Ik ga regelmatig naar de sauna en daar is er ook eentje. Ik vind die bubbels heerlijk.” Ze klonk meteen een beetje opgewonden. Het viel me mee dat ze zo’n antwoord gaf, want de meeste medewerksters van ABN AMRO zijn koelkasten. Maar ik ging verder met mijn opsomming.
“De keuken moet ook inclusief vaatwasmachine, fornuis, koelkast en magnetron. We hebben een open keuken en willen tussen het keukenblok en de huiskamer een gezellige bar waaraan je ook kunt dineren. Ken je die?” Ze kende hem.
“Ik weet nog niet precies wat de kosten zullen worden, maar nu ik weet dat ik die tweede hypotheek kan krijgen, ga ik meteen offertes opvragen en als alles uitgezocht is dan kom ik even langs om het te regelen. Ik denk echter wel dat we ergens tussen de 40.000 en 50.000 euro uitkomen. Akkoord?” Ilse vond het prima.

Heeft iemand van jullie wel eens zijn of haar huis laten verbouwen? Zaten jullie ook wekenlang in de troep? Wat een klerezooi. Het was natuurlijk ook niet niks. We hebben alles tegelijk laten doen en dat gaat je echt niet in je koude kleren zitten. In je warme trouwens ook niet. We zijn maar op zolder gaan leven, want zowel op de begane grond als op de eerste verdieping was een grote puinzooi. We hadden de badkamer groter bedacht. Naast de oorspronkelijke badkamer was een kamertje waar vroeger een van onze dochters had geslapen en daarna was het een logeerkamer geworden. Nu is het bij de badkamer getrokken. Bovendien moest alles uit de oude badkamer worden gebroken. We wilden echt alles nieuw. Verder moest de slaapkamer worden voorzien van een dakkapel. We hebben een plat dak, maar naar de achterkant van ons huis loopt het schuin af. Er was een tuimelraam in de slaapkamer maar dat zat constant onder de duivenstront. Bij een dakkapel heb je daar minder last van. Maar voor die dakkapel was ook breekwerk noodzakelijk. En dan de keuken en de bar. Ons huis heeft een huiskamer met open keuken, dus lekker ontspannen in de huiskamer zitten tijdens de verbouwing was er niet bij. De kamer even schoonmaken ging ook niet, want het stof en gruis lag meteen weer overal waar je het net had verwijderd. En constant mensen in je huis. Gelukkig waren het aardige mannen, maar je hebt toch geen privacy meer.
Ik had het natuurlijk allemaal zelf kunnen proberen, maar ik heb ooit eens in een huurwoning een schilderijtje zelf opgehangen en toen ontstond er bij het boren van het schroefgat zo’n groot gat in de muur, dat we bijna bij de buren naar binnen konden kijken. Het zou dus niet verstandig zijn om dan zelf met een keuken, een badkamer en een dakkapel aan de slag te gaan, tenzij ik bij RTL voor lul had willen staan in dat programma van John Williams.

Maar nu is alles klaar. De keuken glanst je tegemoet, de dakkapel maakt de slaapkamer groter en lichter en de badkamer is het pronkstuk van de verbouwing.
De ongeglazuurde tegels geven de badkamer een nostalgisch effect. De trapvormige radiator kun je ook gebruiken als handdoekenrek. De Cleopatra stoomdouchecabine is fantastisch. Daarin kun je je ongeveer twintig minuten prima ontspannen Er worden bovendien heerlijke geurstoffen toegevoegd aan het stomen. Pure ontspanning. Maar het hoogtepunt is wel de jacuzzi.

Je kunt wel zeggen dat die jacuzzi mijn vrouw en mij een verjongingskuur heeft bezorgd. Want het is lang geleden dat we samen in bad gingen, maar nu is dat het geval. De bubbels van de jacuzzi maken tijdens het  liefdesspel een bed volkomen overbodig.
Je kunt wel zeggen dat we bijna meer tijd doorbrengen in de badkamer dan in de huiskamer tegenwoordig, misschien moet er ook maar eens een kleine tv in. Het dient wel te worden vermeld dat we met al die zalige extra’s een iets hogere tweede hypotheek hebben moeten nemen dan gepland. Maar niet getreurd, want daar is tegenwoordig een prima oplossing voor. En die zal ik even uitleggen.

Ik drink mijn champagne op, sta langzaam op uit de jacuzzi en kus mijn vrouw zachtjes op het voorhoofd. Zij blijft nog even nagenieten. Ik droog me af, trek mijn kamerjas aan en loop naar beneden. In de huiskamer pak ik mijn mobieltje en bel de bank.
“Goedemiddag ABN AMRO. U spreekt met Ilse. Wat kan ik voor u doen?
“Goedemiddag met Bakoenin. Ik heb niet lang geleden een tweede hypotheek bij u afgesloten, zoals u zich misschien nog kan herinneren.” Ik geef haar mijn klantnummer.
“Ik kan het me nog goed herinneren mijnheer Bakoenin. Hoe bevalt de jacuzzi?” Ik hoorde een zachte, lieve lach.
“Hij is inderdaad fantastisch. We genieten er volop van. Je zou eens langs moeten komen.” zeg ik stout. Ze gaat er uiteraard niet op in, maar lacht wel weer. Ik vervolg het gesprek.
“Maar even iets anders. Mijn vrouw en ik hebben besloten om het beleid van de bank te gaan volgen.” Even was het stil.
“Hoe bedoelt u?” vroeg Ilse uiteindelijk.
“Nou, ik denk dat het voor ons moeilijk haalbaar zal zijn om alles terug te betalen. Ik zet de automatische giro voor de betaling van de rente van de eerste hypotheek ook stop. Misschien dat we later nog wel eens weer wat gaan betalen, maar dat weet ik nog niet zeker en het zal beslist niet het volledige bedrag worden. Ik denk niet dat uw bankdirecteur Gerrit Zalm daar bezwaar tegen heeft, want volgens hem hoef je niet alles terug te betalen als het niet echt haalbaar is. Dus daar zijn wij wel heel blij mee. Verder wens ik je nog een hele fijne dag. Goedemiddag.”