Melvin Platje is minstens vijf miljoen waard

JJdJ1984

Momenteel ben ik in Asunción, Paraquay, om een reportage te maken over het Paraquayaanse voetbal. De Paraguayaanse kranten staan vol over Juan Iturbe, een zeventienjarige speler van Cerro Porteño, de volksclub van Paraquay. Dit jaar brak hij door en Tottenham Hotspur wil hem hebben. Velez Sarsfield en Real Zaragoza ook, voor vijf miljoen dollar. Deze Iturbe heeft echter nog helemaal niets in het profvoetbal laten zien.

Even voor de duidelijkheid: ik heb nu vier wedstrijden in het Paraguayaanse voetbal gezien en het niveau valt me best mee, vergeleken met Chili dan. Maar het komt niet boven de Jupiler League uit. De Paraguayaanse competitie is al helemaal leeg gevist. Het is hier makkelijk doorbreken. Toch zijn clubs bereid vijf miljoen voor een snotjoch te betalen dat amper wedstrijden heeft gespeeld en helemaal amper heeft gescoord.

Als ik dit soort dingen bedenk, heb ik altijd te doen met Melvin Platje, in mijn ogen een wereldtopper. Platje was als spits van Volendam topscorer van de A1 Eredivisie. Hij scoorde dus meer dan de spitsen van Ajax, PSV en Feyenoord en ook meer dan Marco Arnautović, die nu bij Inter speelt.

Was Platje Paraguayaan geweest, dan was hij sinds dat jaar miljonair geweest. Helaas is Platje in Nederland een cultheld, wat hij te danken heeft aan een stel Nederlandse wannabe-Van Gaals. Na de A1 kreeg hij met Menzo, Adelaar, Sturing en Steur alleen maar trainers die gingen letten op de dingen die hij niet kon.

Een typisch Nederlandse fout. Waar Zuid-Amerikanen Platje al lang tot superheld hadden gebombardeerd en zijn financiële waarde voor de club hadden begrepen, was hij volgens de Nederlandse trainers nog niet klaar voor het grote werk, moest hij meer meevoetballen, meer nadenken en soms zelfs minder hard werken.

Onzin! Een spits van Volendam moet goals maken. En Volendam moet geld verdienen. Iemand die topscorer is geweest van de A1-eredivisie geef je als dorpsclubje toch alle ruimte om door te breken, te exceleren en zijn gang te gaan? Had Volendam dat gedaan, dan was hij binnen een jaar verkocht, net zoals alle Zuid-Amerikaanse clubs jaarlijks hun spitsen van negentien verkopen voor goed geld.

Maar nee, Volendam wilde Platje rustig brengen. Met desastreuze gevolgen. Melvin Platje werd als invaller topscorer toen Volendam vorig seizoen degradeerde. In de Jupiler League maakte hij nu weer dertien goals, terwijl hij door een blessure en schorsing heel weinig speelde. Platje kan de club nu transfervrij verlaten.

Ik heb tips voor Melvin Platje en zijn zaakwaarnemer. Ga weg uit Nederland waar over Huntelaar, Van Nistelrooy, Hasselbaink, Koevermans, Vennegoor of Hesselink en Van Hooijdonk werd getwijfeld, omdat ze niet goed genoeg mee konden voetballen. Ga lekker zoals Hasselbaink ooit naar een competitie waar ze Zuid-Amerikaans spelende topschutters waarderen, Portugal bijvoorbeeld. En zorg dat je een trainer krijgt als Jol of McClaren, die spitsen met torinstinct begrijpen (zoals Suárez en Ruiz).

Melvin Platje is een Zuid-Amerikaanse spits, die minimaal vijf miljoen dollar waard is. Het is jammer dat niemand dat nog ziet.

Jorrit Smink