Finale KNVB-beker: AJAX-FEYENOORD (1)

Johan (kuifkrullen)

Deze column is in principe alleen bedoeld voor supporters van Ajax. 6 mei is de tweede helft van de KNVB-bekerfinale, dikke kans dat er dan wel weer een columnist is die daar wat woorden aan zal besteden. Díe woorden zijn bedoeld voor de supporters van Feyenoord. Wij bij FOK! zetten de uitgestippelde lijn netjes door. We delen alles door twee. De wedstrijd, de supporters, etc. Stel je voor wat er kan gebeuren als iedereen dit zomaar kan lezen.

Twee was in ieder geval het grote toverwoord van deze halve bekerfinale. De traditionele bekerfinale die verdeeld werd over twee wedstrijden. De uitslag: twee tegen nul. Slechts twee spelers die een echt opvallende rol hadden - daarover later meer. Slechts twee momenten in de verder barre wedstrijd die me even deden opveren: de twee goals in twee minuten.

Ik vond het een draak van een wedstrijd. Tel even bij elkaar op: een klassieke Feyenoord - Ajax. Een finale, een fi-na-le, sodeju. (Welke topsporter wil nou niet vol aan de bak om een grote prijs te kunnen pakken?) Een beladen wedstrijd waarbij het wekenlang gonst van de geruchten, relletjes, speculaties, opstootjes etc. Daarvoor zou ik de mouwen wel willen opstropen.
En dan mag je het ook nog eens, even vanuit Ajax’ perspectief, spelen in je eigen stadion, met ruim dertigduizend van je eigen fans. In plaats van dat je daar al het voordeel uit probeert te persen… een aanfluiting. De som van factoren beloofde een veel spectaculairdere wedstrijd dan we vanavond hebben gezien.
Dat Feyenoord vanuit het hol van de leeuw naar huis gaat met twee doelpunten tegen, daar hoeven ze misschien niet eens heel ontevreden mee te zijn.

Er gebeurde verder zo weinig interessants tijdens deze wedstrijd dat commentator Leo Driessen van gekkigheid niet meer wist wat voor een onzin hij moest verkondigen.
‘Volgens mij zei hij: “Amai”.’ ‘Het is lastig liplezen, wanneer iemand met de rug naar je toe staat.’

Was er dan nog iets wel positief? Wel degelijk! Ik zei al dat er twee spelers uitblonken. De manier waarop Siem de Jong zich profileerde tijdens de, pak hem beet, eerste zeven minuten van de wedstrijd, dat vond ik indrukwekkend. Alle ogen waren gericht op Suarez – over hem later zeker meer – maar onze blonde landgenoot zonder al te veel kapsones krijgt twee kansen en legt ze beide in het net. Petje af.

De tweede uitblinker was absoluut Suarez. Ik heb een niet al te hoge pet op van Suarez. Natuurlijk, hij kan prachtig voetballen. Hij is niet voor niets topscoorder. Maar die maniertjes en dat jankerige en verongelijkte gezicht van hem wanneer het even niet naar zijn zin gaat. Vreselijk. En dat theater, och och. Ik hou van theater, maar zijn geschmierde bewegingen en mimiek halen echt het diepste maagzuur in me boven. Ik hoop altijd op een kans om hem af te zeiken, maar over het algemeen is hij te goed om dat geloofwaardig te doen. Maar vandaag was dat anders.
Want wat was hij slecht hè? Een beetje rondrennen als de keizer van het veld, maar werkelijk helemaal niets presteren. Helemaal niets. Hij liep niet in de weg, maar daarmee is heel veel gezegd. Wat dat betreft is het wel jammer dat de finale over twee wedstrijden gaat. Anders hadden we vandaag al officieel kunnen constateren dat hij de grootste schlemiel van de finale was. Geen dennenappel-beker voor hem, maar een grote eikel. Nu moeten we wachten tot 6 mei. (Zal je altijd zien dat hij er dan weer drie inlegt.)

Deze wedstrijd was geen finale, althans niet een zoals ik hem graag zou zien. Tijdens een klein interviewtje na de wedstrijd zei Siem de Jong: “We wisten wel dat dit belangrijk zou worden.” Hij zei het ietwat twijfelend, alsof hij het niet voelde, maar dat ze hem hadden verteld dat het belangrijk zou zijn.

En als je het zo bekijkt, hebben ze het erg goed gedaan. Twee goals gescoord, een prima uitgangspositie voor de tweede finale. En waarschijnlijk gaat de beker ook gewoon naar Amsterdam. Gezien de efficiëntie allemaal zeer succesvol, maar emotioneel? Dat helaas niet. Ik kijk uit naar de tweede wedstrijd van deze finale, waarbij Feyenoord hopelijk met zeer veel bezieling gaat jagen op doelpunten. Ik gok en hoop dan op wat meer vuur en passie. Dat heb ik vanavond terdege gemist. Qua amusementwaarde kwam deze finale niet veel verder dan een… wat was ook alweer het toverwoord?