Plat Haags: Oh my god!

Nick (ArchEnemy)

De vorige aflevering van PlatHaags, geschreven door Driek Oplopers, lees je hier.

Driek!

Ik vind dat hele fenomeen Job Cohen nog steeds een beetje typisch. Sterke Man aan het roer en de peilingen schieten blijvend omhoog, blijkbaar zit dat populistische niet alleen in domme rechtse witte mensen. Of is dat te simpel? Links roemt zich altijd zo graag wegens haar weidse morele vergezichten, maar de simpele wisseling van lijsttrekker -met een ongewijzigd partijprogramma- mobiliseert een stemgolf.

Zou het dan toch zo zijn dat Wouter gewoon geen multicultimotivatie meer had om Geert mee aan te vallen? Ella Vogelaar is helemaal in de gloria dat Wout weg is en haar lieve vriend Job bovenop, ze zal niet raar staan te kijken als ze weer voor een ministerpost gevraagd zou worden. De komst van Job weerspiegelt in het glunderende lilgezicht van Ella Vogelaar. En dat is dan geen buzzkiller, hoe is het mogelijk.

Ik hou het op 'winnen van Geert'. De rest van het PvdA-partijprogramma zal eenieder hemaworst wezen, zolang die peroxidemarinade maar geen president kan worden.

Job wordt -net zoals Ad Melkert- lekker verontwaardigd en streng-boos als mensen het gelijk bij hem weg proberen te halen. Geert weet tegenwoordig heel goed hoe je iemand boos kan krijgen, zijn beleid op dat vlak is duidelijk gegroeid. En nu wachten we allemaal natuurlijk hoe een Job met een MP in de peilingzak zijn geduld gaat verliezen tijdens een livedebat. Nog nooit voelde een land zich zo betrokken bij haar bestuur.

Waar ik ook stilletjes een beetje bang voor ben is dat Job met zes kogels in de kop een uitstekende vergelding voor die andere messias is. Ik hoop dat we Pim F. al zo gedegen vergeten zijn dat er weinig individuele glorie meer te vinden is in zo'n eerwraak. Wouter heeft eigenlijk 'de boel bij elkaar gehouden' om Job de rode draad weer op te laten pakken. En het lijkt erop dat Geert dat gaat uitspelen.

Maar er is net een geducht wapen bekend geworden. Geert werd als Lilligeert uitgescholden voor 'neger'. Op regelmatige basis, en middels lokale tongval. Helaas zal men zich moeten inhouden, we gaan immers niet katten op een jongetje van allochtoonse afkomst dat om zijn uiterlijk jarenlang gepest werd.

Om maar even via dit wonderlijke racisme onze draad weer op te pakken. Jij noemde Fred Teeven als een spannende gastspreker op deze plaats. Fijn idee. Ik zou hem alvast willen vragen hoe het nou voelt om met je goede ideeën -en je arbeidsethos- in een archiefkast te bungelen, want de VVD weet het vaak allemaal prima, maar ze laten zich minder vaak betrappen op gedrevenheid om die wetenschap om te zetten in breed-maatschappelijk bestuursgenot. Vraag hem namens mij eens waar de protestmarsen van de stropdassen blijven, Teeven had allang de criminaliteit van dit land aan kunnen pakken. Het zou mooi zijn als een nieuwe regering zonder de VVD toch Teeven zou benaderen voor justitie, daarmee wordt dan ook eens erkend dat uit de hand gelopen criminaliteit een buurt niet fijner maakt.

Daar zie ik de VVD zich nou nooit druk om maken. Het blijft altijd zo gezellig. Tennisclubkantine op een zomeravond. Ik neem ze geen levensgenot kwalijk, maar meer een gebrek aan urgentie.

Verkiezingstijd blijft leuk. Eens in de zoveel tijd gedragen politici zich als volksvertegenwoordigers en mag je ze vervelende vragen stellen en daarover doorzagen. Want dat was tenslotte ooit ergens de afspraak.