Géén nieuwe Eurolanden!

Luc (LvanLier)

Werkelijk een bespottelijk idee van PVV-Europarlementslid Barry Madlener. Twee Euro’s. Eentje voor de noordelijke helft van Europa, en eentje voor het zuidelijke deel. Idioot!

Natuurlijk, het is al ingewikkeld zat om voor zo enorm veel landen met zulke verschillende economieën één gemeenschappelijke munt te hebben. Daarom zijn er ook strenge regels opgesteld, waaraan de landen van de Europese Gemeenschap moeten voldoen als ze meedoen aan die gemeenschappelijke munteenheid. Dat is overigens niet verplicht. Zo heeft onder meer Groot Brittannië niet voor de Euro gekozen, en betaal je daar nog gewoon met Britse Ponden. Het wordt pas een probleem, wanneer een land niet meer in staat of bereid is, om aan de regels voor de Euro te voldoen. De belangrijkste regel die niet mag worden overtreden, is dat er een zeker evenwicht moet bestaan tussen de staatsuitgaven en -inkomsten. Een ernstig begrotingstekort is dus verboden. Dat ligt in Griekenland op de loer. Het land dreigt failliet te gaan aan zijn enorm hoge overheidsuitgaven. Noodmaatregelen. Stevige bezuinigingen. Mogelijk Europese steun.

Barry Madlener: "Griekenland, Spanje, Italië en Portugal hebben een andere handelsbalans dan de Noord-Europese landen. Ze moeten de koers daarom met een eigen munt kunnen aanpassen". Maar Griekenland en andere landen in het Zuiden zijn heus niet de enige Eurolanden die in zwaar weer zijn geraakt. Wat dacht u van Ierland? De Baltische staten? Maar daar hoor ik Madlener niet over. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat Madlener de opvatting huldigt dat hoe zuidelijker een land ligt, des te meer die landen tegen van die verfoeilijke Moslimstaten aanschurken. Stap 1 voor een excommunicatie is het alvast isoleren van hun munt. Want echt, er is geen enkel economisch, monetair of politiek argument te vinden, dat een monetaire streep van links naar rechts over de Europese landkaart rechtvaardigt.

Madlener nog een keer: "Amerika is een land met alleen maar Amerikanen. Daar kun je een eenheidsmunt hebben. Maar Europa heeft niet alleen maar Europeanen; we hebben veel onderlinge verschillen". Nóg een blunder. Amerika is ook ooit ontstaan uit een samenraapsel van verschillende culturen. Dat zie je nog steeds: de rednecks in het Zuiden, de weldenkende democraten in het Noorden. Slecht geïntegreerde groepen zwarten en latino’s. Ze springen allemaal in de houding als de vlag wordt gehesen, maar daar is dan alles mee gezegd. Laat staan, hoe de situatie was, toen voor heel Amerika de Dollar het betaalmiddel werd. Heus, Madlener heeft de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Eén ding ben ik wel met de PVV eens. Turkije moet voorlopig geen Europese lidstaat worden, en dus ook niet deelnemen aan de Euro. Maar dat heeft totaal niets te maken met de Islamitische bevolking van dat land. Sterker nog: in Turkije staat een seculiere bestuursvorm hoog in het vaandel; daar kunnen wij nog wel wat van leren, met al die christelijke wilsopleggers in ons landsbestuur. Maar we hebben als Europese gemeenschap de komende jaren de handen vol aan het op een lijn brengen van de huidige waslijst aan staten. In economisch opzicht, qua politiek bestuur, qua mensenrechten. Echt, we komen handen tekort. Daarom even geen nieuwe landen meer. Anders overleven we als Europa onze eigen groeistuipen gewoon niet. Dit betekent overigens ook, dat van toelating van IJsland geen sprake kan zijn. Want, veel erger nog dan het onbekwaam geleide Griekenland, het rommelige Turkije, het economisch ineenstortende Ierland of het straatarme Portugal, is IJsland natuurlijk pas écht een financiële schurkenstaat. Een land waarmee geen enkele weldenkende natie de komende honderd jaar nog zaken zou moeten doen!

Rekenmachientje, iemand?