De erfenis van Fortuyn

Jan (Bakoenin)


“Ik word minister president van dit land.”
Dat zei Pim Fortuyn toen hij nog leefde en vermoedelijk zou dat ook zijn gebeurd, want hij had een enorme aanhang onder de bevolking. Na zijn dood is zijn partij snel uiteengevallen.
Mensen stemden op hem en niet op zijn partij. Ze zagen in hem de sterke leider die Nederland wel eens even zou omvormen tot wat zij graag wilden. Ze stemden onder meer uit onvrede over de traditionele partijen. Maar eigenlijk ging het gewoon om de buitenlanders. En dan vooral de niet-westerse allochtonen, want niemand maakte zich druk over Amerikanen en Fransen die hier al jaren leefden en nog steeds de taal niet spraken.
Na Fortuyn is de onvrede gebleven. Die uitte zich in de peilingen het eerst voor Rita Verdonk. Toen ze net TON had opgericht stond ze op zesentwintig zetels in de peilingen. Zij had de rol van Fortuyn overgenomen. En tegenwoordig is dat onze Geert.
Maar er is een groot verschil tussen Pim enerzijds en Rita en Geert anderzijds. Vrijwel niemand ziet in hen een minister president. Sterker nog, de meerderheid van de bevolking ziet helemaal niemand als minister president echt zitten.
Jan Peter mag van 13% weer de grote leider van dit land worden. Bos heeft het vertrouwen van 12%. Femke kwam uit op 7%, maar ook Geert had maar het vertrouwen van 7% van de stemmers. Andere kandidaten, zoals Eurlings en Verhagen scoorden nog lager. Ook mensen die niet in de landelijke politiek zitten, maar wel als goede kandidaten worden gezien door insiders, scoorden laag. Neelie en Job kwamen maar op ongeveer 2% uit.

Dat Jan Peter laag scoort is niet gek. Hij heeft nu vier kabinetten naar de kloten geholpen en zijn leiderschap leek meer op dat van een trekvogel zonder richtingsgevoel, die zijn groep naar het zuiden moet leiden. Hij gaat nu op voor een vijfde poging. Ik verdenk hem er van dat hij niet alleen uiterlijk op Harry Potter wil lijken, maar ook het aantal films over die andere tovenaarsleerling wil evenaren met het aantallen kabinetten onder zijn leiding. Tot nu toe zijn er zeven films en een achtste komt in juli 2011 uit. Als Jan Peter dus opschiet, kan hij dan net ook aan zijn achtste kabinet bezig zijn. Want met wie zou hij moeten regeren als hij weer minister president wordt? Dat worden toch weer rare samenwerkingsverbanden die binnen de kortste keren uiteen zullen vallen.

Wouter dan maar? Die scoort maar 12%. Dan heb je ook niet echt het vertrouwen van de kiezer.
Hij heeft natuurlijk wel de crisis goed aangepakt, maar toen was die al wel in een vergevorderd stadium. Dat is hetzelfde als een ijsmeester die pas na de laatste dweilpauze het ijs eindelijk in redelijke staat krijgt.
Wouter heeft natuurlijk wel zijn rug recht gehouden in het Uruzgandebat, zodat vriend Verhagen zijn slimme plannetje niet kon doorzetten. Maar die rug was al krom van de plannen met de AOW-leeftijd en andere PvdA standpunten van voor de verkiezingen, die hij had moeten prijs geven.

Geert als de grote leider? Slechts 7% wil dat en dat is heel weinig voor de leider van een partij die misschien de grootste partij van het land wordt.
Blijkbaar zien veel mensen hem toch niet als de ideale leider die ons land in het buitenland moet vertegenwoordigen. En terecht. Nederland moet het toch over het algemeen hebben van het buitenland. Als de wereldhandel goed gaat, gaat het goed met Nederland. Nederland is een handelsland. Altijd al geweest. En dan moet je niet iemand als leider hebben, die Nederland voor het buitenland wil afsluiten. Bovendien liggen zijn uitspraken en visie niet zo goed bij de bevriende naties.

Over Rita zullen we het maar helemaal niet meer hebben. Ze heeft nu al problemen met mensen die wel als eerste op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen stonden, maar nu ineens niet in de raad willen. Verder lijdt ze aan Alzheimer, want ze kan niet onthouden wie waar kandidaat voor de gemeenteraad is, dus een land leiden? Laat maar.

Er blijft dus weinig over. Misschien iemand waar nog niemand aan denkt? Een bekende Nederlander met wat charisma? Matthijs van Nieuwkerk? Die zou alleen maar vrouwen in zijn kabibed, sorry, kabinet, nemen. Sven Kramer? Die is nogal eens de weg kwijt, dus die valt ook af. Jort Kelder? Laten we het serieus houden. Nee, ik zou zo geen bekende Nederlander weten.

Nederland is een van de rijkste landen in de wereld. Er is een hoge welvaart. Onze sociale voorzieningen behoren tot de allerbeste. De werkloosheid loopt weliswaar op, maar Nederland heeft nog altijd de laagste werkloosheid van de Eurozone. Spanje de hoogste met 19% van de beroepsbevolking en Nederland de laagste met 4,2%.
Waarom zeiken de mensen dan toch constant dat “ze” het niet goed doen? Alleen maar vanwege die kutmarokkaantjes? Ik zag deze week Eberhart van der Laan uitgebreid op TV West de Schilderswijk in Den Haag bezoeken. Die wijk was al een van de slechtste wijken van Den Haag toen er nog helemaal geen allochtonen woonden. Ik had in de jaren zestig met mijn band een maandcontract in de Beatcorner, vlak bij het Holland Spoor en midden in die wijk. Iedere keer dat we er speelden was er bonje. Er werden flessen kapot geslagen en in gezichten gestoken, uitsmijters gingen zelf in de fout en er waren regelmatig schietincidenten. Gelukkig bleven wij als muzikanten altijd buiten schot. We speelden dan een eigen nummer dat ‘Listen my friend’ heette, maar het hielp nooit. De gevechten verplaatsten zich meestal al snel naar buiten. De hele buurt had er last van, dus kom niet zeuren dat het alleen nu niet veilig op straat is. En uit al die aandacht van Eberhart van der Laan voor de wijk, bleek ook niet dat “ze” nooit naar de bewoners luisteren. Als de een zijn zin krijgt, heeft de ander nou eenmaal vaak niet zijn zin.

Ik ga daarom nu het volgende doen.
Ik, Bakoenin, word de nieuwe minister president van dit land.
Ik loop over van het charisma en ik weet zeker dat ik binnen de kortste keren een partij heb die bij de verkiezingen in juni zo groot wordt, dat we de absolute meerderheid in de Tweede Kamer hebben. Stem dus allemaal op mij. Wie er bij mij op de lijst komen te staan is volstrekt niet belangrijk, want zodra ik minister president ben, ga ik het iets doen dat nog nooit iemand voor mij heeft gedaan.
Ik schaf eerst het koningshuis af. Beatrix gaat maar truien breien voor de kleinkinderen. Dan schaf ik de deelraden af. Daarna schaf ik de gemeentes af, vervolgens de provincies, de Eerste en de Tweede Kamer en als laatste treed ik zelf af en met mij de regering, want die bestaat dan natuurlijk alleen uit mensen van mijn partij.
De macht aan het volk. Kijken hoe dat gaat.