Compliment voor jou, lezer!

Esther (Estherschrijft)



Beste lezer, wat een goed besluit om mijn column aan te klikken! Uitstekende keuze. Mijn complimenten. En dat meen ik. Altijd blij met lezers zoals jij. Ik zou nog wel meer aardigs willen zeggen. Dat je er zo goed uitziet bijvoorbeeld. Maar ja, jij zit achter je beeldscherm en ik ook, dus wat weet ik daar nou helemaal van? Dat zou niet oprecht overkomen en dan telt het niet. Nee, als je een compliment maakt, meen het dan ook. En daarom nogmaals, zeer gewaardeerde lezer, bedankt dat je komt lezen, ik stel het enorm op prijs.

 

Wacht, ik zal mijn waardering onderstrepen, zodat je weet dat ik het echt meen. Als je me even jouw naam mailt, dan krijg je van mij een persoonlijke award voor prijzenswaardig lezerschap. Doe ik graag voor je. Want een complimentje moet persoonlijk zijn. En gemeend. Want anders kom je ongeloofwaardig over. En dat willen we natuurlijk niet. Daarom heb ik even de korte cursus op www.complimentendag.nl gevolgd. Heel leerzaam. Ga er ook even kijken, je kunt er namelijk ook leren hoe je een complimentje in ontvangst moet nemen. Ja, want dat kunnen wij Nederlanders namelijk niet zo goed. Dat zit niet echt in onze volksaard. Maar geen nood, dankzij ene meneer Poortvliet gaan wij een heel andere toekomst tegemoet. Eentje van waarderen en gewaardeerd worden. En? Voelt het al als een warme deken? Mooi! En graag gedaan.

Hoe doe ik het? Komt het een beetje natuurlijk over? Voel je dat ik het meen? Realiseer je wel dat ik een beginner ben en dat ik nog veel moet oefenen. Tja, dat krijg je als geboren en getogen Hollandse. Dan zit het complimenteuze je niet in de genen, met dank aan onze voorouders. En daarom is het nou zo fijn dat Hans Poortvliet, waarderingsspecialist, bekommert over ons zeverzeikende volkje. Want wat je niet kunt, kun je leren, zoals een vreemde taal. En daar hebben we Hans dus voor. Fijn, Hans, we appreciëren dat heel erg.

Bijna was het zomaar aan me voorbij gegaan, zeg! Het was namelijk Nationale Complimentendag afgelopen maandag. Voor de achtste keer op rij al. Ik wist het niet. Een gemiste kans. Maar laten we het van de positieve kant bekijken, want dat wil de initiatiefnemer graag. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Gelukkig staat de cursus nog steeds online en die is helemaal gratis. Net als de complimentjes. En dat past dan weer wel binnen onze volksaard. Daar hoeven we geen cursus voor te volgen. En het wordt vanzelf weer 1 maart en daarmee ook Nationale Complimentendag. Ook gratis en voor niets. Geweldig toch? Met dank aan Julius Caesar en de katholieke kerk, voor hun fantastische kalender waarop we al die dagen fijn kunnen noteren. Goed gedaan, jochies!

Zo, nu is het jouw beurt. Wat vond je van mijn column? Kan hij je goedkeuring wegdragen? Is een complimentje teveel gevraagd, probeer het dan eens stapje voor stapje. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen dat je het fijn vindt dat hij niet zo lang is. Of dat je mijn inzet waardeert. Positief benaderen, daar gaat het om. Lekker met z’n allen onder die warme deken. Buiten is het koud, maar van binnen voelt het warm, dat idee. Doe eens gek, probeer het gewoon. En wil het nog niet zo lukken, geen nood: je hebt nog 363 dagen om te oefenen. Ik waag me nu alvast aan een voorspelling voor 1 maart 2011: onbewolkt en veel buien. Want als het aan Hans Poortvliet ligt, regent het dan complimenten.

Zit je nu nog te lezen? Goed van je! Ik was allang afgehaakt.