Rellen bij de gemeenteraadsverkiezingen

Jean-Paul (Days-Of-Wild)

"We onderbreken nu onze reguliere programmering met een extra nieuwsuitzending over de problemen rond de gemeenteraadsverkiezingen. We schakelen rechtstreeks over naar Almere waar onze verslaggever staat bij één van de stemlokalen."

"Ja hier Almere, het is hier een grote chaos."
"Wat is er gebeurd?"
"Het is vanmorgen vroeg begonnen, zodra de stemlokalen opengingen. Er zijn toen heel veel mensen gaan stemmen en die hebben vervolgens de stemlokalen afgegrendeld."
"Afgegrendeld?"
"Precies. Ze zijn er massaal voor gaan staan en laten alleen mensen door die stemmen wat zij willen."
"Welke mensen worden dan doorgelaten?"
"Alleen mensen die links stemmen."
"Wat is het doel van de actie?"
"Voorkomen dat de PVV hier stemmen gaat krijgen. Ze spreken zelf van een levend cordon sanitaire."
"Is dat overal in Almere?"
"Voor zover wij weten wel. Alle stembureaus hier zijn op deze manier gegijzeld en er is voorlopig geen zicht op een oplossing. De stemming is hier dreigend en zodra er meer nieuws is dan meld ik mij weer."

"Goed dat was Almere. We hebben contact opgenomen met de lokale afdeling van de PvdA maar zij ontkennen elke betrokkenheid. Een woordvoerder vertelde dat zij dit niet georganiseerd hebben, maar dat ze ook niet kunnen voorkomen dat mensen op eigen houtje iets gaan doen. Het lijkt op een verkapte oproep om mee te gaan doen. En dan schakelen we nu over naar de provincie Groningen, naar de gemeente Vlagtwedde. Kom d'r maar in."

"Ja hier in Vlagtwedde loopt het behoorlijk uit de hand. Er worden door de hele gemeente heen mensen geïntimideerd. Diverse stemlokalen zijn gesloten door de relschoppers of zelfs niet eens geopend uit angst voor mishandeling. De EU-waarnemers bij deze verkiezingen zijn gevlucht met gevaar voor eigen leven, en er is dus weinig hoop dat ze met een positieve beoordeling komen. We moeten onze positie verlaten want er komt een charge van de ME onze kant op!"

"Vlagtwedde bedankt. Dergelijke berichten komen uit het hele land binnen. Dan gaan we nu meteen weer terug naar Almere waar verdere ontwikkelingen zijn!"

"De sfeer wordt hier grimmiger. Diverse stembureaus zijn door de ME ontzet en er kan mondjesmaat gestemd worden, maar er zijn ook een aantal heroverde stembureaus weer in handen van de actievoerders gevallen. Versterking is onderweg en het schijnt dat het leger de Hollandse Burg en de Stichtse Brug geblokkeerd heeft om verdere toestroom van actievoerders te voorkomen. Terug naar de studio."

"En hier in de studio hebben we bericht gekregen dat de waarnemers van de EU deze verkiezingen afkeuren. Los van de problemen her en der in het land vinden zij dat het een grote schande is dat in 80% van de gemeenten de lokale politici de stemmen mogen tellen. Volgens hen zijn zelfs de verkiezingen in Afghanistan beter georganiseerd. In Hoofddorp is een stembureau ook een tijd lang niet bereikbaar geweest, maar dit kwam doordat een oudere vrouw met haar rollator voor de deur was gevallen en de toegang blokkeerde. En we gaan nu weer terug naar Almere."

"Hier in Almere is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. ME busjes rijden af en aan. Er zijn op diverse plaatsen barricades opgeworpen en de hele situatie lijkt sterk op de rellen in Amsterdam van 1980 bij de kroning van Beatrix. We moeten nu snel weg hier want het traangas komt weer in grote wolken op ons af. Heel Flevoland is inmiddels volledig van de buitenwereld afgesloten en de kans is groot dat het leger ingezet gaat worden. De F16's schijnen al in de lucht te zijn. Wij moeten nu een veilig heenkomen zoeken, als er nieuws is dan meld ik me weer."

"En dan gaan we nu rechtstreeks over naar Den Haag, hoe is het daar?"
"Hier Den Haag. De stemming is hier toch wel gespannen. Het is volgens de experts niet in te schatten hoe men gaat reageren als men geconfronteerd gaan worden met de man die verantwoordelijk is voor wat waarschijnlijk de grootste fout in de Nederlandse geschiedenis is. De man die de laatste tijd toch voor veel discussie en onenigheid gezorgd heeft. Daar komt de stoet de hoek om, er gaan handen omhoog, er wordt geschreeuwd, men zwaait met vlaggen, men juicht, ja hoor, het lijkt erop dat men Kemkers heeft vergeven! Dit lijkt me een mooie afsluiter, terug naar de studio."

"We hebben het contact met Almere verloren, geen idee wat daar nu gaande is. Maar het belangrijkste nieuws van vandaag is toch wel dat Gerard Kemkers op de waardering van het volk kan rekenen bij de huldiging van onze Olympische sporters. Almere nog eens proberen... Nee dat wordt niets meer. Nou dan eindigen wij met de vrolijke noot in Den Haag bij Paleis Huis ten Bosch waar onze helden van de natie door de Hare Majesteit de Koningin ontvangen worden. Terug naar onze reguliere uitzending."