Welterusten meneer de president

RedactieColumns

_Dirkjan_ stuurde via de submit de volgende column in:

Meneer de president,

u wilde geen onderzoek. Tot zestien maal toe werd in de tweede kamer gesproken over het instellen van een onafhankelijke commissie. Een commissie, die duidelijkheid moest scheppen over uw rol bij de besluitvorming rond de Nederlandse steun aan de inval in Irak. Zestien maal lukte het u om onder het onderzoek uit te komen. U liet uw nieuwe coalitiepartners in 2007 zelfs een regeerakkoord tekenen, waarin stond dat van een onderzoek naar Irak geen sprake kon zijn.

12 januari 2010 was een hoopvolle dag voor de democratie. Het langverwachte onderzoek van de Commissie-Davids kwam naar buiten. Na zeventien debatten was het de kamer een jaar eerder eindelijk gelukt om het onderzoek in gang te zetten. Weliswaar geen volledig onafhankelijk onderzoek, maar toch.

De conclusies van de heer Davids en zijn gevolg waren keihard. Dankzij uw koppigheid, gebrek aan leiderschap en fouten heeft Nederland steun gegeven aan de start van een illegale oorlog. Een oorlog die gebaseerd is op onjuiste aannames. Saddam Hussein zou massavernietigingswapens bezitten, en Irak zou een bedreiging vormen voor de internationale veiligheid. Volgens het volkenrecht een gerechtvaardigde reden om een oorlog te starten. U daarentegen wist dondersgoed dat die rechtvaardiging er niet was, en faalde erin om de Kamer hiervan op de hoogte te stellen.

U gaf te weinig leiding tijdens de eerste debatten over Irak. De Verenigde Staten hadden u toendertijd al verzocht om Nederlandse militairen naar het gebied te sturen, maar u heeft ook dit niet volledig aan de kamer meegedeeld. U liet de AIVD de situatie in Irak beoordelen. Zij kwamen terug met genuanceerde resultaten, maar uw ministers hebben deze nuances niet overgenomen.

Gisteravond heeft u uw beslissingen van toen verdedigd in de Tweede Kamer. U had het gemakkelijk. De pijlen van de oppositie werden vooral gericht op Mariette Hamer, uw coalitiepartner van de Partij van de Arbeid. In zwakke betogen toonde zij de krampachtige positie van een partij die het slecht doet in de peilingen, maar koste wat kost op het pluche wil blijven zitten. Harde eisen durfde ze niet aan u te stellen. Voorzichtig probeerde ze u zo ver te krijgen de resultaten van het onderzoek tenminste te erkennen, maar toen u weigerde toonde ze geen doorzettingsvermogen - terwijl dit dé kans was voor de PvdA om zich te profileren.

Ondanks het zwakke optreden van Hamer is het onterecht dat de Partij van de Arbeid de volle laag krijgt. Toen het besluit over de illegale oorlog in 2003 genomen werd, zat de PvdA niet in de regering. U wel, u stond zelfs aan de leiding van dat kabinet. En daarom bent u mede verantwoordelijk voor het leed dat in deze illegale oorlog geleden is. Dat u in het tweede deel van het debat de oppositie in minder dan twee minuten te woord staat, zonder werkelijk antwoord te geven op hun vragen, toont gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en een enorme arrogantie.

Natuurlijk, iedereen maakt fouten. Maar een leider die ons land een oorlog in stuurt door bewust informatie achter te houden, die vervolgens zeven jaar lang een onderzoek tegenwerkt en die ten slotte zelfs de oppositie minachtend te woord staat is naar mijn mening niet geschikt als minister-president.

Met de kennis van nu stemt een groot gedeelte van uw aanhang volgende keer niet meer op het CDA. Toch heeft u het slim gespeeld. Veel aandacht in de media is gericht op de Partij van de Arbeid. Uw partij is volgens de laatste peiling met 34 zetels nog steeds de grootste, en daarmee wordt u niet afgerekend voor het wanbeleid tijdens uw kabinetten.

Meneer de president, slaap zacht. En Nederland? Word wakker!