Discussie: Je gamet zoals je bent

Ritse

Iedereen gaat anders met het leven om, de ene probeert altijd het goede te doen door andere mensen te helpen en anderen maken misbruik van elke situatie en liegen constant. Zo zit iemand nou eenmaal in elkaar, zo is hij opgevoed of denkt hij dat het beste is. Bij veel spellen heb je tegenwoordig ook die keuze. Je kan kiezen voor goed of slecht, of misschien wel een grijs gebied. Nu vraag ik mezelf af, klinken de keuzes die je in het echte leven maakt ook door in de keuzes die je maakt tijdens het gamen?

Stelling: Je gamet zoals je bent, goed of slecht.

Games gaan steeds meer lijken op het echte leven. Je kan keuzes maken tussen goed en slecht of een ‘grijs’ gebied. Ik vind die spellen altijd heerlijk om te spelen, er wordt om jouw input gevraagd. Jij en niemand anders beslist over leven of dood, en die keuzes klinken meestal door in de rest van het spel. Een keuze maak je dus niet zomaar. Net zoals een keuze in het echte leven.




Ik maak bij games met morele keuzes vaak keuzes die ik ook in het echte leven zou maken. Ik probeer zo min mogelijk mensen af te tuigen, probeer mensen te helpen en probeer zo ‘goed’ mogelijk te zijn. Wat me trouwens niet altijd lukt, net zoals in het echte leven. Soms schiet, steek of sla ik tijdens het gamen iemand toch bewust en volledig doordacht neer. Gewoon omdat hij dom is of mij irriteert. In het echte leven zal ik natuurlijk niemand vermoorden maar krijgt hij te maken met een vervelende sneer of een gemene opmerking. Oftewel net zoals ik game alleen iets minder extreem.



Maar aan de andere kant, iemand kan ook gewoon voor zijn plezier goed of slecht spelen. Omdat hij bijvoorbeeld wil meemaken hoe het is om evil te zijn of omdat hij de eerste keer al goed heeft gespeeld. Of misschien hij is in het echt wel een watje en kan hij in het spel zijn frustraties kwijt.

Hoe maak jij je keuzes in games, laat jij je leiden door hoe je keuzes maakt in het echte leven of doe je precies het tegenovergestelde? Ik hoor het graag van jullie.