Lekkertje

Anke (Alphamusic)


Tegenwoordig word je er mee doodgegooid. Hyves, Facebook en meer van dat soort troep. Ik noem het wel troep, maar zelf ben ik ook een enthousiast participant. Ik vind het ideaal om contact te onderhouden met mensen die ik niet zo vaak zie, contact dat anders zou verwaaien en verwateren. Je zou je kunnen afvragen of het dan wel het juiste contact is, als ik het kwijtraak als ik er niets aan doe. Dat vraag ik me ook wel eens af. Maar dat was niet waar ik over wilde praten.

Waar ik me persoonlijk kapot aan erger en dan voornamelijk op Hyves, is de excessieve manier van reageren op elkaars foto’s. Als ik een foto online plaats, of als mijn ‘profielfoto’ neem, dan is dat meestal een foto waar ik mezelf leuk op vind staan. Immers, waarom zou je een lelijke foto van jezelf plaatsen? Dat wekt natuurlijk geen goede indruk. En indruk is what it’s all about tegenwoordig. Vervolgens is de kans groot dat andere mensen die foto zien en hem leuk vinden. Dan kunnen ze onder mijn foto de foto ‘respecteren’, i.e. hun naam en foto onder het kopje ‘respect’ plaatsen, om te laten zien dat ze de foto waarderen. Ze kunnen ook reageren, wat natuurlijk meer tijd en moeite kost en dus getuigt van meer waardering, of de bereidheid meer moeite voor mij te doen. Als ik een foto geplaatst heb waar ik erg tevreden over ben en mensen reageren dan met ‘mooi!’ of ‘leuke foto!’ of ‘sta je leuk op!’ dan voelt dat goed. Ik vind het prettig als mensen me leuk vinden, zoals ieder ander mens lijkt me. Dit is ook niet waar ik problemen mee heb.

Wat ik echter wél ongelooflijk irritant vind, is een andere manier van reageren. Dit komt vooral voor bij meisjes tussen de 11 en de 16, hoe lager de opleiding, hoe meer – kan onjuist zijn, maar die indruk kreeg ik. En het zijn niet alleen de reacties onder foto’s, hoewel die meestal het ergste zijn, maar ook de krabbels in het algemeen – krabbels zijn berichtjes die je bij elkaar op de profielpagina kunt gooien, voor de leken onder ons. Meisjes in die leeftijdsgroep hebben het blijkbaar nodig om elkaar er constant ervan te verzekeren dat ze o zo veel van elkaar houden. Waar ik onder een leuke foto ‘leuk’ zou plaatsen en onder een écht prachtige foto ook gewoon maar ‘prachtig’, reageren deze meiden met excessief liefdesgeweld. Ze slaan elkaar om de oren met liefdesbetuigingen die niet zouden misstaan in een akte van Shakespeare’s Romeo and Juliet, hoewel natuurlijk een stuk minder eloquent. Om dit even te illustreren, een voorbeeld:
Heeii m'n lekkerste wijffie<3
Ik wou even zeggen hoeveel ik wel niet van jou hou..
schat dat je weet: ik wjnmk .. we zijn ntb! Knmzj.
houvnjemeisje metmijnhelehartje
Lysm !DikkeKus my xxx

Om jullie en mijn hoornvliezen te sparen heb ik het enorme aantal flashende smilies er maar niet bij geplaatst, maar stel je iets voor met veel hartjes, verliefheid en gekwijl. Overduidelijk is eerst het gebrek aan spelling, correct gebruik van leestekens en hoofdletters, maar dit ben ik bereid door de vingers te zien aangezien het totaal informeel is. Maar ten tweede zijn daar de afkortingen. Wjnmk is wil je niet meer kwijt, ntb is niet te breken, oftewel niet uit elkaar te halen. Gooi er echter een smerige roddel tussen en beide beloftes worden zonder pardon gebroken. Waarom deze dingen überhaupt in afkortingen worden geschreven? Waarschijnlijk omdat het zo vaak in een bericht gegooid wordt dat het makkelijker bleek ze af te korten. Of omdat ze, als ze volledig uitgeschreven zijn, toch een stuk serieuzer klinken dan ze bedoeld zijn. Want let’s face it, deze vriendschappen houden het vast niet allemaal vol tot in hun dertigste. Sterker nog, waarschijnlijk overleven ze het einde van de middelbare school niet eens.

Waar is dit allemaal voor nodig? Hebben de pubermeiden van tegenwoordig zo veel bevestiging nodig? Hebben ze allemaal zo’n enorm laag zelfbeeld? Of is hun ego juist veel te groot door al dat geslijm? Hebben ze wel door dat als een niet-zo-heel-goede vriendin ‘lekkertje’ of ‘mooistekind ter wereld, hvj’ onder een foto plaatst dat ze dat écht niet meent, maar zich gewoon in wil likken of sociaal correct wil zijn? Voelen deze meisjes zich echt beter door zulke reacties? Op een gegeven moment prik je er toch gewoon doorheen?

Zoals je ziet, een hoop vraagtekens. Als je op dit soort dingen antwoord wilt krijgen, vooral niet vragen. Ik heb het geprobeerd en ze begrijpen je punt niet, vinden je irritant en vriendloos. Je wordt doodgegooid met verwijtende en onbegrijpende blikken. Maar ik ben benieuwd of over een paar jaar al die vriendschappen en beloften nog echt bestaan, of dat ze alleen nog maar te vinden zijn in de krabbelgeschiedenis.