Damesvuurwerk

Redactie

Column door Dereviled


Damesvuurwerk is de nieuwe trend. Aldus bracht De Telegraaf het nieuws. Argeloos dacht ik aan de zoveelste bitchfight. Maar toen ik het artikel nader bekeek, betrof het echt vuurwerk. En dan speciaal voor dames.

Nu dient allereerst opgemerkt te worden dat van oudsher de vrouw een overheersende rol in vele zaken bezit. Op culinair, esthetisch en micro-economisch gebied staat zij haar mannetje. De termen koken, mooi wezen en het huishouden regelen, doen afbreuk aan deze specifieke talenten.

Hier past ons slechts nederigheid. Bescheiden vervulden wij mannen slechts een rol op logistiek vlak (lees "sjouwen") en kapitaalverstrekking. Weinig bastions waren ons nog gegeven: de barbecue (olie op het vuur gooien) en telecommunicatie (de afstandsbediening).
En natuurlijk eenmaal per jaar het mogen afsteken van vuurwerk, een genetisch bepaald typisch mannelijk talent.

Maar daar wordt nu ook al aan getornd! Er komt vrouwelijk vuurwerk met "mooie kleuren" want "vrouwen houden niet zo van dat geknal". Nee natuurlijk niet! Vernietigingsdrift, explosies, ontploffingen en meer van dat fraais: op ons lijf geschreven. We gaan toch niet om middernacht naar "mooie kleuren" kijken? Nee, het moet knallen. Hard knallen. Wenkbrauwen worden geschroeid. We kijken niet op als er een vinger wordt afgerukt door een wat te laat weggeggooide strijker. We knijpen een oog, dat ons nog rest, dicht als een vuurpijl doel treft bij de overburen.

Nee, we moeten het doen met "mooie kleuren". Nou, die zie ik zelf wel na de vierde fles Aldi champagne!
Erger nog, er komt een zogenaamde wensvuurpijl, een grote pijl met een brievenbusje waarin een briefje met een persoonlijke wens kan worden gestopt. "Voor het nieuwe jaar wensen we elkaar allemaal goede dingen toe. Zo’n wenspijl past daar heel goed bij.” Het wensbriefje wordt, eenmaal in de lucht, vernietigd, zodat niemand het meer kan lezen. Ja, en dan nog weken aan mijn kop zeuren wat ik op dat briefje geschreven heb! Laat ik de ideeën daarover maar voor me houden.

En het is natuurlijk niet moeilijk te voorspellen waar de vuurwerkindustrie nog meer mee komt: seniorenvuurwerk. Voordeel is dat het hard knalt (het gehoor hè?). Nadeel zijn waarschijnlijk de lange lonten om tijdig met de rollator een veilig heenkomen te kunnen zoeken.

Maar nog een groter gat in de markt is natuurlijk homo vuurwerk.
De roze sterretjes komen de kast uit!