Plat Haags: Privatiseer God

Nick (ArchEnemy)

In een land waarin Sinterklaas schuldbewust afstand doet van het kruis op zijn mijter valt nieuws over een wettelijk verbod op Arabische omroeptorentjes in Zwitserland niet lekker. Het was weer even ouderwets de verontwaardiging zo groot neerzetten in de media dat de tegenstrijdigheden onbesproken bleven.

Linkse politica's die het minarettenreferendum verklaarden aan de hand van de oerconservatieve volksaard van de Zwitser, en het feit dat een vooraanstaand Zwitserse feministe opgeroepen had voor het verbod te stemmen. Hilversum, waar je 'feminisme' en 'oer-conservatief' in één zin weet te krijgen. Maar aan de mannen van Zwitserland heeft het niet gelegen, die hebben tot 1970 succesvol de vrouwen uit de politiek weten te weren.

Een land waar geen minaretten mogen staan omdat vooral de meerderheid van de vrouwelijke inwoners dat niet zo ziet zitten. Ik loop Zwitserland al een tijdje vrijwillig op te hemelen, leuk dat ze ook eens iets aardigs terugdoen.

"Wij hebben vrijheid van godsdienst, een minaretverbod past daar niet in". Ik weet niet hoeveel oud-linkse rijksambtenaren dat de afgelopen week gezegd hebben. Een staat die zegt seculier te zijn kan toch moeilijk 'vrijheid van godsdienst' in haar grondwet hebben. Vrijheid van levensbeschouwing, uiteraard. Maar door iedere burger de vrijheid te gunnen 'god' te dienen erken je als staat een wonderlijk opperwezen met meer macht dan de rechtsstaat.

Kerk, kroeg en kapitaal. Dat waren de vijanden van het volk. Links is behoorlijk opgeschoten met het wettelijk aan banden leggen van die drie -wat kost een biertje tegenwoordig- maar het kan inderdaad ook hier nóg beter. Een grondwettelijk erkende God lijkt me onderhand rijp voor herziening. Gewoon, 'levensovertuiging' als vrijheid én persoonlijke verantwoordelijkheid van iedereen. Met de vrijheid van meningsuiting als wettelijk kader. Zal voor de liefhebbers van haatdruipende donderpreken even wennen zijn, daar zijn vast wel overgangsregelingen voor te verzinnen.

Maar welke linkse partij durft dit aan? Ik hoor het je al zeggen Driek, je moet dan voorbij het CDA...