Plat Haags: Lief zijn voor Links

Nick (ArchEnemy)

De vorige aflevering, geschreven door Driek Oplopers, lees je hier.

Beste Driek, je hebt helemaal gelijk in je constateringen. Goed onderwijs kan een verheffende uitwerking hebben op gewetenloos lolife, de kilometerheffing zal worden verhaald op mensen die zich geen auto meer kunnen veroorloven en de pensioengerechtigde leeftijd zal in de praktijk neerkomen op het gedwongen langer doorwerken van die mensen die geen twee jaar salaris opzij kunnen zetten.

Verder doet ook de PVV mee aan dat strontvervelende kunstje dat ze al jaren in het Binnenhof -en daarbuiten- opvoeren: op hoge poten iets constateren en het daar verder bij laten. Dat is één van die zaken die me zo tegenvallen aan de grote linkse beweging in dit land. Ze vertellen aan de rest van de wereld hoe ze zich zouden moeten gedragen, want anders krijgen ze geen gelijk. Verder dan dat komt men amper.

Links is groot geworden met 'solidariteit'. En dan niet alleen de mooie variant waarin burgers vanuit saamhorigheid elkaar opvangen als het mis dreigt te gaan, maar ook vanuit de gedachte dat links goed is en rechts slecht, rechtse mensen zijn het oneens met links dus iedereen die kritiek heeft op links is dom en rechts en moet alles nóg beter uitgelegd krijgen. Jij bent er ook zo een, beste Driek. Je hebt maar de hele tijd kritiek op de PvdA en haar vriendjes, dus ben jij eigenlijk rechts, alhoewel je nog te dom bent om dat te snappen. Je moet een keertje bij Jieltsje vaan Nieuw'nhooov'n langs voor bijscholing, nu ze nog een beetje moed heeft om met dat kakelende accent van haar uit te leggen hoe je de linkse dogma's na moet denken. Straks zit ze in de gemeenteraad van Den Haag, en neem van mij aan dat de Hageneize niet mals omgaan met overmoedige boerinnen.

Toen links nog een klein linksje was, was ze heel bang om de saamhorigheid te verliezen. De solidariteit moest de rijen sluiten, alle neuzen moesten dezelfde kant opstaan, anders gingen de hoge heren en de kerk er weer vandoor met de rechten van de arbeider. Als je lid bent van de socialistische arbeidersbeweging weet je niet alleen wie je vijanden zijn, maar vooral wie je vrienden zijn. De loyaliteit was nodig om de macht te krijgen en te houden. Venijnige kritiek werd alleen geleverd door rechtse mensen, lieve, linkse vriendjes gingen je blij uitleggen hoe alles nóg beter kon. Zo hoort het inelkaar te zitten. Maar daar is nu een hele rare situatie uit ontstaan.

Media? Voor het grootste gedeelte links. Universiteiten? Op een paar na linkse bolwerken, vooral waar het de softe 'wetenschappen' betreft. Justitie? Boterzacht tegen de echte assholes, niet opgewassen tegen de slimme criminelen, alleen de echte stomkoppen krijgen er van langs. Scholen? Door mensen als Karin Adelmund omgetoverd tot een rancuneus ideologisch zootje. Voel je het al aankomen?

Jij wilt dat de schobbejakjes die hun taakstraf wegens verjaring van hun dossier niet uit hoeven te voeren terug naar school gaan. Nu ben je zowiezo al zo gek als een deur als je je als crimineel hebt laten oppakken in dit land, maar als je denkt dat je met een huftergeweten en een IQ van je omgevingstemperatuur ook maar een haar beter wordt van dat halfzachte zootje dat zich 'middelbaar onderwijs' durft te noemen in dit land dan doe je mee aan hetzelfde spelletje van de rest van het Binnenhof: het ene probleem 'oplossen' met het andere probleem.

Het onderwijs is na de linkse hervorming ronduit slecht. Basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen zijn vervangen door assertief je mening schreeuwen. Een mooie illustratie daarvan is dat je op het VWO tegenwoordig voornamelijk meisjes tegenkomt. Waarom? Zijn de jongens binnen twee generaties dom geworden? Ja, want nu wordt zo mooi duidelijk dat meisjes veel zelfstandiger, volwassener en serieuzer zijn dan jongens. Dus we laten het daarbij, want als je op zo'n standpunt kritiek hebt, dan heb je kritiek op het feminisme, en dat is links, dus dan ben jij rechts.

Nou, dan maar even rechts zijn, maar wat die mutsen dan gemakshalve maar weer vergeten is dat 'school' niets anders is dan dwangarbeid. Je krijgt er niks voor terug op korte termijn, moet die halve zolen die je iets proberen bij te brengen maar op hun woord geloven dat het allemaal goed is, en ook je vrije tijd proberen ze vol te gooien met huiswerk, alhoewel dat op het VMBO gelukkig al is afgeschaft. Overtuigend kunnen uitleggen waarom je als leerplichtig kind te beroerd bent iets te ondernemen lijkt vooralsnog de grootste bijdrage van links aan het onderwijs.

Meisjes doen het beter op school omdat ze volgzaam en braaf willen zijn. Ze doen netjes hun huiswerk, ze leren hun lesjes ook zonder dat je ze hoeft te dwingen, en hun mening geven kunnen ze van nature al erg goed. Jongens willen concurreren, vooral met de leerkrachten. Die houden niet op met het verzinnen van stupide tegenargumenten omdat ze weten dat hun assertiviteits'energie het wint van het geduld van de leerkracht, die het allemaal maar over zich heen laat komen. Die leerkracht moet immers de hele tijd 'kansen blijven bieden'. Want Links heeft dit schoolsysteem immers inelkaar gedraaid vanuit het dogma dat 'intelligentie een exponent van kansen is'.

En dat dogma moet gelijk hebben, anders komt de solidariteit in gevaar. Dus omdat ik geen mogelijkheden zie dat hele debiele schoolsysteem nóg beter te maken mag ik niet meepraten met links, want ik ben niet aardig voor ze. Ik wil naar Belgisch voorbeeld aparte scholen voor jongens en meisjes. Dus ben ik rechts.

En dat ben jij ook Driek. Moedig dat je nog steeds de sociaal-democratie probeert te claimen als ook jouw gedachtegoed, maar je zult snel leren dat échte democratie -zoals in Zwitserland- per definitie sociaal is. Als je echt gelooft dat mensen deugen, dat ze weten wat goed voor zichzelf en voorelkaar is, dan moet je ze daarin durven te vertrouwen. Dan moet je referenda willen uitschrijven, omdat je de kennis van 'het volk' wilt aanboren. Dan sluit je je niet op in je ideologie en veroordeel je alles wat die ideologie niet heilig maakt en houdt.

Nou wil ik die democratie overigens niet morgen invoeren, daar moeten eerst minstens twee generaties mee opgevoed zijn. Vroegah, toen de kerk nog machtig was zag je dat aan de kindernamen. Vincent, Maria, Johannes, alle decipelen en heiligen kwamen voorbij. Tegenwoordig heten de kinderen Rowie, Joffrie, Sjerrun, Rusjél, Kimbullie en Weslie. Vernoemd naar karakters uit een derderangs soap. Laat de Jordie-van-Loon generatie nog maar even lekker hun ADHD-razernijtjes botvieren.

Ik stel voor dat we de eerste generatie met écht originele voornamen het recht tot referenda geven, dan weten we dat ze tenminste door iets zelfbewustere ouders zijn opgevoed dan door deze generatie, die alleen maar teleurgesteld boos kunnen zijn op het sociaal-democratische gedrocht dat ze zelf hebben gemaakt door het zoveel macht te geven. En die te dom zijn om in te zien dat kritiek op de ene blunder van dat systeem niet helpt als je het probeert op te lossen middels een andere blunder uit exact dezelfde koker.