Radiocolumn: Een beter milieu begint bij uzelf

Robin (petertjeprik)
Afgelopen week kreeg ik een dikke envelop door de brievenbus, met het logo van mijn gemeente erop. Voordat ik de envelop opende fantaseerde ik dat jaren van belastingen, heffingen en accijnzen eindelijk in nuttige vorm werden terugbetaald in deze joekel van een envelop. Helaas, in de envelop zat een brief met een stapel plastic zakken. De gemeente heeft namelijk weer een klusje voor haar burgers. Na GFT, huis, chemisch, batterijen en oud papier mogen we ook ons plastic gaan scheiden. Ow Joepie! Weer iets om het milieu te sparen.

Red de planeet, red de dieren, scheid je afval, is je auto wel schoon?, LED-lamp in plaats van een peertje, eet minder vlees, komt je vis wel uit de goede zee? De milieunazi’s, groengeilers en anti CO2-hufters hebben een campagne op gang gekregen waar Goebbels nog een puntje aan had kunnen zuigen. Voordelen, voordelen en nog eens voordelen ten bate van het milieu.

De discussie van 2007 over plastic scheiden is spontaan vergeten. Toen vroeg men zich nog volop af of het scheiden van plastic wel rendabel zou zijn. Kranten en televisie berichtte regelmatig over de discussie. 75 á 80 procent van het plastic blijkt namelijk niet eens recyclebaar. En de Nederlandse afvalbedrijven hebben niet genoeg capaciteit om plastic apart te verwerken, dus moet het plastic met grote vrachtwagens naar het buitenland. Wat, logisch, ook voor veel CO2 uitstoot zorgt. Daarnaast wordt de CO2 die vrij komt met het verbranden van plastic tegenwoordig gebruikt om energie mee op te wekken.

De winst voor het milieu lijkt dus zeer gering. Daarom hadden afvalbedrijven al in 2007 besloten dat ze plastic zelf niet zouden gaan scheiden. Volgens hun was het te duur en niet rendabel, maar als een stelletje ambtenaren iets in de kop heeft, dan hebben ze het natuurlijk niet in hun reet. Dus mag u, de burger, beter beïnvloedbaar en gehoorzamer, het idee van een paar mannetjes achter een bureau uitvoeren.

De vuilnismannen komen die zakken trouwens ook maar één keer per maand ophalen. Een gemiddeld gezin maakt per week zeker één zak met plastic vol. Waar moet de gezinnen met een flatje op vijf hoog die zakken kwijt?

De milieumanie houdt helaas niet op bij plastic. Heeft u hem ook gehaald? De LED-lamp? Ook bij dit product is de propaganda machine op volle toeren. De LED-lamp is zuiniger, milieuvriendelijk, gaat 25 jaar lang mee en zou u jaarlijks zakken vol geld besparen. Ook in dit promotieverhaal zijn natuurlijk geen nadelen aanwezig. Doe mee! Koopt u allen en redt de planeet!

Echter, om de LED-lamp te fabriceren is veel meer energie, dus CO2, nodig dan voor de TL of gloeilamp. Daarnaast heeft men voor één gloeilamp van 60 Watt aan licht, 16 LED-lampen van 6W nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Gaat u het zelf maar uitrekenen. Nog een bijkomend probleem is dat de LED-lamp veel slechter her te gebruiken is dan de voor vrijwel 100% te recyclen gloeilamp.

Het LED-lampje zou ook nog een 25 jaar mee gaan. Nou, ik geloof der geen reet van. En mocht het zo zijn, dan heb je grote kans dat het lampje van 25 euro per stuk, binnenkort nog duurder gaat worden? Waarom? Philips moet ook geld verdienen. Als de LED-lamp 25 jaar mee gaat en de gloeilamp wordt verboden, dan is de markt waarschijnlijk binnen vijf jaar verzadigd. De afzet van de LED-lamp gaat dan waarschijnlijk om laag, de productie wordt duurder en misschien zelfs niet meer rendabel. Zo werkt het met televisies, zo werkt het met mobieltjes en zo het ook met licht. Dus de levensduur van de LED-lamp gaat binnenkort drastisch korter worden, of het lampje wordt drastisch duurder.

Uiteindelijk is de waarheid hard. Met documentaires, nieuwsberichten en campagnes is u jarenlang een slecht gevoel aangepraat. Nu heeft u een complex,dat gevoel wilt u kwijt. En, warempel, kunt u ineens gebruik maken van allerlei producten en diensten om uw slechte gevoel mee af te kopen. Een goed milieu is niet meer dan industrie, een nieuwe manier om geld te verdienen, om u, de consument geld uit de zakken te kloppen. Meestal met producten en diensten waarvan niet eens is aangetoond of ze ook daadwerkelijk beter zijn voor het milieu.

Het mag duidelijk zijn ‘goed voor het milieu’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Het is een ware doctrine geworden, een religie. Als je op een feestje meldt ‘doe ik niet aan mee’. Zit iedereen je verontwaardigt aan te kijken alsof je net zes miljoen joden hebt afgeslacht.

Red de planeet, ik zeg flikker op! De mensheid heeft na een aantal duizend jaar beschaving nog niet eens geleerd om voor zichzelf en voor elkaar te zorgen. Laten we dat nou eerst eens doen. Trouwens, een afvalzak is dat geen plastic?