Het verborgen gebrek van Autotrack

Nathalie (NaatjeNaaitje)
Een auto kopen valt niet mee. Vooral niet als je een keurig opaatje, dom snolletje, dikke Surinamer, groovy allochtoon of bejaarde met chihuahua bent. Gelukkig biedt Autotrack.nl in haar tv-commercial deze dwarsdoorsnede van onnozele autokopers de zekerheid dat ze niet volledig verneukt worden in de showroom. Want de site checkt altijd autogegevens, -historie en aanbieder. Nou heb ik die site helemaal niet nodig. Ik doe gewoon mijn eigen check.
 
Zo was ik een paar jaar geleden op zoek naar een snelle cabrio. Via via hoorde ik dat je als liefhebber van ‘jonge, sportieve occasions’ in Apeldoorn moest zijn. Daar zat een flink aantal gespecialiseerde autohandelaren die zelfs op zondag geopend waren. En dat midden in de Bible Belt. Achteraf gezien verdacht natuurlijk. 

Dat geldt ook voor de zaak waar ik mijn droomauto zag staan: genoemd naar een roofvogel. In een grote loods schitterden snelle, sportieve bolides hier onder de kille tl-buizen. Op de motorkap van de mooiste auto’s lag een bos bloemen. Prijskaartjes waren nergens te zien, kentekens op auto’s evenmin. Vlakbij de ingang viel mijn oog op de immens brede ruggen van twee mannen met stekelkoppen, aan een bar. Op de achtergrond draaiden Hollandse hits. 
Kwaliteit van de showroom: check!

Terwijl ik me vergaapte aan mijn droomauto, had de adelaar zijn prooi allang gespot. Een vadsige vijftiger in Albert Cuypbloes en een sigaret in zijn hand waggelde op me af. Tussen zijn grijze borsthaar torste hij een zwaar gouden schakelketting. Hij nam een flinke teug van zijn sigaret. Aan zijn vingers prijkten grote, gouden ringen met talloze swarovski’s en reusachtige robijnen die zelfs bij de paus gevoelens van jaloezie oproepen. 
Campergehalte aanbieder: check!

“Mooi wagentje, prima, lekker snel. Duitse import. Altijd goed. Voor Duitsers is zo’n cabrio een boodschappenwagentje voor erbij. Weinig kilometers. Is gewoon top. Durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Mijn persoonlijke garantie krijg je.” 
Autohistorie: check!

De adelaar zette zijn klauwen vast. Ook in zijn mond blinkte goud. “Je vindt ‘m mooi, hè? Je wilt een stukje rijden, hè?” Ik keek om me heen. Elke vierkante meter in de loods was ingenomen door auto’s. Terwijl ik me afvroeg hoe hij deze auto eruit zou krijgen, floot de adelaar opeens keihard. “Hé, hier komen!” De brede barhangers reageerden meteen. In rap tempo verplaatsten ze auto’s en reden mijn droomauto naar buiten. Ik ging een proefrit maken, zoveel was duidelijk. 
Service: check!

Een van de bodybuilders stapte bij me in de auto. Aan de proefrit rammelde van alles. “Als je hem koopt, maken we alles in orde”, zei de Schwarzenegger voorgeprogrammeerd. Ik verbaasde me ondertussen over de kilometerstand van deze auto: precies 70.000, net als alle andere bolides in de showroom. Ik kreeg visioenen over boormachines die in de nachtelijke uren en masse op de kilometertellers werden aangesloten. 
Autogegevens: check!

 “Mooie cabrio, hè, we gaan even praten ”, deelde de adelaar me mee, eenmaal terug in de showroom. Ik inventariseerde snel alle nooduitgangen en bedankte vriendelijk. “Ik denk er nog even over na.” De adelaar grijnsde. “Mooier zie je ze vandaag niet, dame.” Hij gaf me bij vertrek het bosje bloemen dat op de motorkap van een van de auto’s lag. 
Charmeoffensief: check!

Mijn auto heb ik niet in Apeldoorn gekocht. Jaren later ben ik - door een ongelukkige speling van het lot - daar wel gaan wonen. En dan hoor je al snel dat je met een grote boog om de plaatselijke autohandelaren heen moet rijden. De loodsen van weleer hebben vaak plaatsgemaakt voor grote, gelikte showrooms, soms zelfs gevestigd tussen merkdealers op autoboulevards. Met Bovagschildjes en NAP-logo’s aan de muur proberen ze hun ware aard te verbloemen. Het zijn handelaren die met vooral Duitse importauto’s met een verleidelijke buitenkant en een onwaarschijnlijk lage prijs liefhebbers de euro’s uit de zak kloppen. Als het werkelijk aankomt op garantie, geven ze niet thuis. De ervaringen op internetforums spreken boekdelen. 

Nu Autotrack.nl autokopers zekerheid claimt te bieden, neem ik de proef op de som. Uit pure nieuwsgierigheid zoek ik op de site een snelle, sportieve occasion met weinig kilometers in de regio Apeldoorn. 
Wat denk je bij welke aanbieders ik uitkom?
Check!