[E3 09] Waarom spreiden als je ook kunt opsparen?

koei

Deze week is het weer zover, dan is het weer E3-tijd! Nadat een paar jaar geleden de hele opzet van de E3 opzij werd gegooid is de E3 dit jaar weer in ere hersteld met alle grote partijen vertegenwoordigd en de kleine developers die hierdoor weer helemaal ondergesneeuwd worden. Maar goed, uiteindelijk draait het toch elk jaar weer om de grote drie; Nintendo, Microsoft en Sony. Wat zullen zij dit jaar allemaal te verkondigen hebben?

We trappen dit jaar af met de persconferentie van Microsoft. De eerste zijn is iets wat Microsoft geen windeieren heeft gelegd met de vroege release van hun Xbox 360 en dat is de strategie waar ze aan vast houden. Als je als eerste bent is alle aandacht op jou gericht, want het nieuws van Nintendo en Sony is nog niet bekend. Tenminste, zo zou het moeten zijn. De bedrijven sparen hun gamesnieuws vanaf de Tokyo Gameshow in oktober op tot de E3 in mei/juni om daar opeens een shitload aan aankondigingen tegelijk te doen. De PSP2, Psthree en misschien ook zelfs al de volgende generatie spelcomputers... Alles wordt opgespaard om maar zo groot mogelijke onthullingen te kunnen doen op de E3. Zorg dat je de grootste onthullingen en de interessantste persconferentie hebt en je komt als winnaar van de E3 uit de bus. Dat daarbij de helft van je nieuws niet bij het publiek aan komt omdat er simpelweg teveel nieuws is, is daarbij van ondergeschikt belang. Een vreemde keuze is dit wel. Neem een game als Project Gotham Racing. Wellicht kondigt Microsoft een vijfde deel in deze serie aan, maar hoeveel aandacht zal deze game krijgen als hij in een kort trailercompilatiefilmpje van vijf minuten getoond wordt samen met zo’n twintig andere games? Dat is toch zeker wel een hele minuut dat de game in de spotlight staat, terwijl dezelfde aankondiging een paar weken eerder op een rustig moment wellicht groot nieuws geweest zou zijn. Waarom wordt het nieuws niet wat meer verspreid? Dan krijgt elke titel de aandacht die het verdient en zouden we ons nu niet af hoeven vragen of Microsoft uberhaupt nog wel AAA-titels in de planning heeft staan voor komend najaar.

Niet alleen Microsoft doet hieraan mee, ook Sony en Nintendo doen hun best om alle informatie achter gesloten deuren te houden om alles er in één keer uit te kunnen gooien, hoewel van beide bedrijven al wat informatie is uitgelekt. Van Sony zijn beelden uitgelekt van een nieuw model PlayStation 3. Hoewel het nog onduidelijk is of deze beelden origineel zijn, zal Sony sowieso niet blij zijn dat deze plaatjes over het net verspreid zijn. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Nintendo, waarvan de titel van de nieuwe game Wii Fit Plus al is uitgelekt. Dankzij het uitlekken van deze informatie zijn de mogelijke PSthree en Wii Fit Plus wel bij veel meer mensen bekend al, en vooral bij relatief kleine aankondigingen zal dit het geval zijn. Want zeg nou zelf, als er beelden getoond worden van Halo 4, Forza 3, Fable 3, Alan Wake, Fuzion Frenzy 3 en Halo Wars 2, wie zal dan ooit aandacht gaan besteden aan de derde Fuzion Frenzy-game? Nee, spreiden is veel beter voor sowel de uitgever als de gamer. Maar desondanks wacht ook ik vol spanning de persconferenties af. Zullen de nieuwe Rainbow Six en PSP2 nu dan eindelijk worden aangekondigd?