Nintendo: Splitsing of verbreding?

Kevin (KoosyNL)



Al maanden ben je aan het spelen met dat ene spelletje voor op je Nintendo DS. Als achtjarige heb je nog vrij weinig te beslissen en je hebt ook totaal niet het budget om elke keer een nieuwe game te kopen. Het is nog een lange tijd tot je verjaardag en sinterklaas zit nog lekker onderuit gezakt in Spanje. Al weken zeur je bij je moeder dat je zo graag een nieuwe game wilt tot dan eindelijk het moment daar is. Moeder heeft een klein vierkant doosje voor je met de nieuwste DS-game. Snel scheur je het plastic eraf, opent het doosje en stop de game in je DS... Shit, hij werkt niet.

Reden: Moeder had niet gezien dat het geen DS game is maar de nieuwste DSi game. Wederom heeft Nintendo er voor gekozen om hun product een update te geven door middel van een nieuwe versie. Dit keer niet alleen een licht cosmetische verandering maar een apparaat met volledig nieuwe functies. Ik zie me de betraande oogjes van de vele kinderen al voor me. Lang hebben ze gespaard voor een DS Lite, kunnen ze weer gaan sparen voor een nieuwe.

Natuurlijk zegt Nintendo dat de meeste games gewoon op de DS lite te spelen zullen zijn. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat de meeste games alleen nog maar te spelen zijn op de DSi. En wie houdt Nintendo tegen om de volgende Mario of Zelda niet leuke camera-functies te geven? “Ow, maar we geven ook een versie uit voor de DS Lite”. Leuk voor de mensen zonder DSi die het gevoel krijgen dat ze het mindere broertje van de nieuwste games aan het spelen zijn. Leuk voor Nintendo: velen zullen upgraden naar de DSi om toch alle nieuwste games te kunnen spelen. It prints money again!

Hetzelfde kunnen we zien gebeuren met de Wii Motion Plus. De “buttplug” voor de Wii Mote om alle bewegingen nog beter door te geven. Zullen games in het vervolg twee versies kennen? Één voor de oldies met minder functies en één voor de mensen die volledig up to date zijn? En waarom zouden third-parties tijd en geld steken in twee verschillende manieren van besturing? Resultaat kan zijn dat er games verschijnen die de nieuwe controls amper zullen benutten of die alleen nog maar bestuurbaar zullen zijn met de Wii Motion plus. Wederom zullen veel mensen zo’n buttplug kopen en wederom zal Nintendo omkomen in het geld.

Natuurlijk zal dit allemaal in de toekomst maar moeten blijken. Feit is wel dat het voor de consument er niet makkelijker en vooral niet goedkoper op wordt.